szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Népszavazást tartanak ma Mátraterenyén a faluba tervezett szénerőműről. A Nógrád megyei falu lakói arra a kérdésre válaszolhatnak: egyetértenek-e azzal, hogy Mátraterenye külterületén szén és biomassza tüzelésére alkalmas erőmű létesüljön.

Négy szavazókörben zajlik a voksolás reggel 6 és este 7 óra között – közölte Balogh Maya jegyző. Hozzátette: érvényes lesz a népszavazás, ha az 1588 választásra jogosult lakos több, mint 50 százaléka részt vesz a szavazáson, és érvényes, ha a szavazók több, mint fele azonos választ ad a feltett kérdésre.

Ha érvényes és eredményes lesz a népszavazás, akkor annak eredménye kötelező lesz a képviselő-testületre. Az önkormányzat ennek függvényében módosíthatja majd a rendezési tervet, hogy adott esetben ipari területté nyilvánítsa a beruházás tervezett helyszínét.

Mátraterenye külterületén az Első Nógrádi Erőmű (ENE) Zrt. akar 49,9 megawattos kiserőművet építeni 2013-ra. Az erőművet 20 százalékban biomasszával, nagyobbrészt szénnel fűtenék, és ehhez megnyitnák a közeli székvölgyi külszíni fejtést. A létesítmény mintegy 120 ezer magyar háztartás éves villamosenergia-igényét biztosítaná.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!