Tetszett a cikk?

A magyarországi áramszolgáltatók megkezdték az általuk is túl bonyolultnak tartott villanyszámlák egyszerűsítését. A lépés egyelőre nincs összhangban a jogi szabályozással, a végső döntés az energiatörvény megváltoztatására jogosult parlament kezében van.

„Nem a szolgáltató találja ki, hanem a villamosenergia-törvény határozza meg, mit kell feltüntetni a számlákon. A most forgalomban lévő számlák formátumának kidolgozóit a jó szándék vezette ugyan, hiszen azért akartak minden információt feltüntetni, mert átláthatóvá kívánták tenni az áramelosztók tevékenységét, ám a végeredmény az lett, hogy legalább villamosmérnöki végzettség kell valamennyi tétel megértéséhez” – mondta a HVG-nek Boross Norbert, a Budapesti Elektromos Művek kommunikációs igazgatója.

A fogyasztók – akiknek fogalmuk sincs arról, mit tesz például a „menetrend kiegyensúlyozási díj vezérelt” kifejezés, és azt sem értik pontosan, miért nekik kell fizetniük havonta a „szénipari szerkezetátalakítási támogatást” – az utóbbi években leginkább úgy érezték, a szolgáltatók azért bonyolítják túl számláikat, mert követhetetlenné akarják tenni a fogyasztást, és ezzel is el akarják venni az átlagemberek kedvét a számlareklamációktól.

Magyarázzák a bizonyítványukat

 Az egyszerűsített villanyszámlákban valószínűleg megmaradó tételek
- Forgalmi díjak:
a fogyasztó által elhasznált energia mennyisége, a tarifák (1-es tömb, amelyben a kedvezményesen kapott áram mennyisége szerepel, míg a 2-es tömb a normál árszabás mellett felhasznált áramot jeleníti meg). Emellett szerepelhet a „villamos energia díj vezérelt” sor is, a kifejezés a korábban éjszakai áramként ismert tételt tartalmazza. Ugyancsak itt tüntetik fel a különféle egyéni díjcsomagokat, például a közelmúltban bevezetett „zöld tarifát”, amelynek kedvezményeibõl a megújuló energiákat hasznosító rendszerek mûködtetõi részesülhetnek. Az új számlán is feltüntetik az áfa nélküli, illetve az áfás díjakat.
Rendszerhasználati díjak: az energia eljuttatásához szükséges valamennyi – szolgáltató által nem változtatható – tétel összevonása.

A hamarosan eltűnő, illetve összeolvadó tételek
- Átvételi és rendszerirányítási díj: a hálózat használatáért fizetett díj.
- Rendszerszintű  szolgáltatás  díja:  a  hálózati rendszer fenntartásával kapcsolatos költségek.
- Elosztói veszteség díja: a hálózat működtetése során elveszített energia pótlásának a díja.
- Szénipari szerkezetátalakítási támogatás: az erőművek működtetésének a támogatása.
- Kedvezményes árú villamos energia támogatása: a kormányrendeletekben megszabott fogyasztói körnek nyújtott támogatás kompenzálása.
- Átállási költség: a versenypiacra való átállás során több szolgáltatónál keletkeztek igazolt „befagyott költségek”, e veszteségeket részben a fogyasztók kompenzálják.

Az összeesküvés-elméletet elutasító szolgáltatók néhány hónappal ezelőtt elhatározták, még az előtt egyszerűsítik a számlákat, hogy a parlament elfogadja az energiatörvény módosítását. Az új elszámolási rendet a tavasszal akarták bevezetni, ám a Magyar Energiahivatallal való egyeztetés után jelenleg még csak a DÉMÁSZ lépett, míg az Elmű és az ÉMÁSZ júniusban és júliusban, az E.On pedig valamivel később kezdi el kiküldeni az áttekinthetőbb formanyomtatványokat.

Boross Norbert szerint az új számlákon – a fogyasztók neve, a számlázási időszak, illetve a vevőazonosító kód mellett – két alapvető információ szerepel majd. Az egyik a szolgáltatóktól függő díjak, leginkább a különféle tarifákhoz tartozó áramdíjak összege, míg a másik az elosztóktól független költségek halmaza. Az utóbbiba a rendszerhasználati díjak – egyebek mellett a most külön-külön feltüntetett rendszerirányítási díj vagy az elosztói forgalmi díj – tartoznak, s ezek azért azonosak minden elosztónál, mert az áramforgalmazó cégek az egységes magyarországi elosztórendszert használják. Mivel a fix díjas számlaelemek nem változnak egy esetleges szolgáltatóváltással – az energiaforgalmazás 2008. januári liberalizációja óta Magyarországon 18 cégtől vásárolhatunk elektromos energiát –, a szakértők szerint nincs sok értelme valamennyi részelem felsorolásának.

A nemzetközi gyakorlat nem egységes. Nagy-Britanniában és Hollandiában egyszerűek az energiaszámlák, míg Lengyelországban és Németországban a jelenlegi magyarhoz hasonló a gyakorlat. A legegyszerűbbek talán az egykori Szovjetunió volt tagköztársaságaiban a számlák, ahol a fogyasztók pusztán a számla végösszegét tudják meg, s csak reklamáció esetén közlik velük a fogyasztási részleteket. Az egyszerűség magyarázata elsősorban az, hogy a szovjet időkben csak néhány rubelre rúgott a villamos energia költsége, és szinte senkinek nem jutott eszébe ellenőrizni a számlát. Az áramdíj az utóbbi években nőtt ugyan, de még mindig messze elmarad az európai árak mögött, s a szolgáltatók nem fontolgatják a részletesebb számlák kibocsátását.

Az új számlák hazai megjelenésével ugyanakkor aligha tűnik el az összes panasz. A fogyasztók egy része például vitatja annak jogosságát, hogy a szolgáltatók a felhasználókkal fizettetik meg – az energiafogyasztással arányosan – az elosztói veszteség díját. A szolgáltatók egyébként kötelezettséget vállaltak arra, hogy ha ragaszkodnak hozzá a fogyasztók, külön kérésre ismertetik velük a számlákról száműzött összes részadatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Focirajongók, boruljunk le: Pelé 80 éves!

Focirajongók, boruljunk le: Pelé 80 éves!

Karácsony: A modern, demokratikus politika csakis feminista lehet

Karácsony: A modern, demokratikus politika csakis feminista lehet

Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben

Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben