szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Saxo Bank szerint Magyarországon nem sok remény van arra, hogy a fellendülés belső tényezőkre támaszkodjon, a jegybanknak pedig kevés eszköze van a kamatok korrekciójára.

A koppenhágai központú, online kereskedésre és befektetésekre szakosodott bank szerdán közzétett elemzése szerint az állami kiadások további csökkentésére és reformokra van szükség, ám ennek a fogyasztásra gyakorolt másodlagos hatása folytán nem sok remény van arra, hogy a fellendülés elsősorban belső tényezőkre támaszkodjon. A jelenleg 6,25 százalékos alapkamat további csökkentése pedig valószínűleg a forint/euró árfolyam további romlásához vezetne, és ezzel a magyar háztartásokat hozná nehéz helyzetbe. Ezért Magyarországon az ismételt növekedés esélye teljes mértékben a külföldi közvetlen tőkebefektetésektől és az exporttól függ.

A bank 2010-ben Magyarországon nulla százalékos növekedésre, 2,1 százalékos inflációra, 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányra és 10,5 százalékot elérő munkanélküliségre számít. Előrejelzésük szerint a részvények árfolyama az év első felében várhatóan 10-15 százalékot emelkedik, majd a második félévben 8-10 százalékos „visszatesztelés” következhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!