Tetszett a cikk?

Vasárnap este hazatért Ausztriába a korrupció vádjával múlt héten Londonban letartóztatott, majd váratlanul szabadon engedett burgenlandi gróf, aki otthon be akarja bizonyítani ártatlanságát. Alfons Mensdorff-Pouillyt azután engedték el, hogy a BAe hadiipari vállalat 280 millió fontos (kábé 87 milliárd forintos) bánatpénzzel vezekelte le vesztegetéseit, amelyek máig sem bizonyítottan a magyar Gripen-vásárlásokra is kiterjedtek.

Ausztriában nem győzik értelmezni, mit jelent a burgenlandi gróf, a legújabban Waffen-Alinak becézett Alfons Mensdorff Pouilly váratlan londoni felmentése az immár évek óta hangoztatott korrupciós vádak alól. Mint ismeretes, a British Aerospace, Európa legnagyobb hadiipari cége megbízásából az osztrák állampolgárságú, származását tekintve félig magyar arisztokratára azt akarták a hatóságok rábizonyítani, hogy milliós összegekkel kente meg Magyarország, Ausztria és Csehország egyes politikusait, katonai döntéshozóit, s ezzel elérte, hogy mindhárom ország a brit cég katonai repülőgépeit vásárolja meg illetve lízingelje.

Mensdorff-Pouilly ellen csak közvetett bizonyítékokat tudtak összegyűjteni, a nyomozás azonban mégis kitartóan folyt, méghozzá azért, mert a brit Serious Fraud Office, a súlyos csalások kivizsgálására szakosodott hivatal nem hagyta elaludni az ügyet. Nyomozói a gróf angliai kastélyában, (amely Mensdorff magyarországi cégének a tulajdonaként szerepel, s vásárlása egybe esik a lobbizás 2002-2008 közötti időszakával,) valamint bécsi irodájában, burgenlandi kastélyában házkutatást tartottak, s a grófot több ízben – bár csak rövid időre – le is tartóztatták. 

Az érintett kelet-európai országokban - különösen Magyarországon és Csehországban – csak lanyha vizsgálódás folyt a fegyvervásárlások tisztaságáról, a vélelmezett vesztegetésekről. A londoni nyomozást inkább a stockholmi ügyészség segítette, a BAe a Saab-gépek értékesítésében is érdekelt volt, az ottani agilis főügyész, Christer Van der Kwast azonban tavaly nyáron nyugdíjba ment, s ezzel, bizonyítékok hiányára hivatkozva, a vizsgálatokat is ad acta tették. 

Alfons Mensdorff-Pouilly. Tisztázná magát odahaza is
©

Mensdorffot január 29-én rendelték angliai kihallgatásra, amiből őrizetbe vétel lett. Öt nap után szabadlábra helyezték, 500 ezer font óvadék és további 500 ezer font kezességvállalás ellenében. A pénzeket magáncég akarta letenni. A grófnak elvették az útlevelét, éjszakai kijárási tilalomra és elekronikus lábbilincs viselésére kötelezték.

Ezért volt igazán meghökkentő a hír, hogy az SRO még aznap este, tehát február ötödikén bejelentette, hogy kiegyezett a BAe-vel, s immár nem tartja indokoltnak az egyes személyek utáni nyomozást. Mensdorff tehát szabad, elhagyhatja Nagy-Britanniát, a vele kapcsolatos vádakat visszavonják. Az egyezség szerint a brit hadivállalat elismerte, hogy számos ország esetében, de különösen egykori tanzániai ügyleteinél nem járt el szabályosan, ezért 30 millió fontot fizet az SFO-nak, amely a pénzt Tanzániának továbbítja jótékonysági célokra.

A brit cég a nyomozásban szintén részt vett amerikai igazságügyminisztériummal is kiegyezett, ez esetben 250 millió font kifizetését vállalta be. A korrupció tényét a cég nem ismerte el, ami azért fontos a számára, mert így nem zárhatják ki őt a jövőben sem állami hadimegrendelésekből.

Hogy a meghurcoltatásokat eddig némán tűrő Mensdorffnak lett elege, s talán kész lett volna kitálalni, esetleg vádalkut kötni, ezt nem tudni, mindenesetre az ő szabadon engedése és a 280 millió fontos alku időben egybe esik. Az angolszász jog, hacsak nincs szó főbenjáró bűnről, engedi az alkut a büntetőhatóságokkal: a megvádolt cég részleges beismerésért cserében mentesül a teljes vád alól.

Mensdorff ellen Ausztriában egyelőre még eljárás folyik, hamis tanúzással gyanúsítják őt az ügyében 2007-ben felállított parlamenti vizsgálóbizottság előtti vallomása alapján, továbbá pénzmosással és vesztegetési kísérlettel. Jogi mérlegelés kérdése, hogy amennyiben Londonban ejtették ellene a vádat, akkor ez automatikusan vonatkozik-e Ausztriára is, vagy sem. Egyelőre nagy a felháborodás a volt néppárti miniszter, Maria Rauch-Kallat férjének az elengedése miatt, előbb az osztrák védelmi miniszter, majd a szintén szociáldemokrata kancellár hangoztatta, hogy Bécs maradéktalanul fel kívánja tárni a korrupciós vádakat. Amelyeket, tegyük hozzá, még brit nyomás alatt is csak immel-ámmal végzett.

Az 1,79 milliárd eurós osztrák Eurofighter-szerződés kivizsgálásában mindvégig élharcos zöldpárti képviselő, Peter Pilz azt reméli, hogy a londoni döntés jogi alapot teremtett az ügylet visszacsinálására, a 24 darabról 15-re csökkentett harci repülőgép flotta visszaadására. Bonyolult kérdésről van szó, a megrendelések fejében bevállalt ellenüzletekkel, szervizelési, alkatrész utánpótlási megállapodásokkal.

Földvári Zsuzsa, Bécs

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Irgalmatlanul nagy óvadékért elengedték a volt Gripen-ügynököt

Hatalmas összegű óvadék és kezességvállalás ellenében, igen szigorú feltételek mellett szabadlábra helyezték csütörtökön Londonban a Gripen vadászgépek értékesítésében is érdekelt brit BAe Systems hadiipari csoport egyik volt ügynökét, aki ellen a minap a BAe egyes kelet-közép-európai – köztük magyarországi – szerződéseivel kapcsolatban a brit hatóságok vádat emeltek.

hvg.hu Világ

Londonban vádat emeltek a Gripenek kelet-európai ügynöke ellen

Korrupció gyanújával vádat emeltek Nagy-Britanniában a Gripen vadászgépek értékesítésében is érdekelt brit BAe Systems hadiipari csoport volt ügynöke ellen, a BAe egyes kelet-közép-európai - köztük magyarországi - szerződéseivel kapcsolatban - közölte pénteken az ügyet vizsgáló brit hatóság.

hvg.hu Világ

Megszüntették a Mensdorff-Pouilly elleni brit vádeljárást

Visszavonta pénteken az illetékes brit hatóság a Gripen vadászgépek értékesítésében is érdekelt brit BAe Systems hadiipari csoport egyik volt ügynöke ellen éppen egy hete emelt korrupciós vádakat, miután háromoldalú egyezség jött létre a brit és az ügyet szintén vizsgáló amerikai kormányszervek, valamint a BAe Systems között a bíróságon kívüli rendezésről.

HVG Itthon

HM-es magyar szál az osztrák Gripen-vizsgálatban

Zámbori Mihály helyettes államtitkár, a Honvédelmi Minisztérium akkori miniszteri kabinetfőnökének neve bukkant fel az osztrák Gripen-iratokban. A HVG eheti száma utánajárt, mi köze lehetett az államtitkárnak az osztrák Gripen-grófhoz.

Itthon

Gripen-botrány: idehaza miért hallgatnak?

Rendőri őrizetbe került a nemzetközi Gripen-botrány kulcsemberének tekinthető osztrák állampolgár, Alfons Mensdorff-Pouilly. Tudatában a Gripen gépek magyarországi vásárlása körüli, máig gyanús körülményeknek, a négy országházi pártnál érdeklődtünk: készek-e új információk birtokában ismét megvizsgálni a nemzetközi Gripen-botrány esetleg hazánk felé leágazó szálait? Finoman szólva, feltűnő volt a csend.

Itthon

Gripen-kenőpénzek öt magyarnak

Tizenkét millió euró kenőpénzt kapjon öt magyar állampolgár. Ezt javasolta az osztrák fegyverlobbista, Alfons Mensdorff-Pouilly, akinek iratait most hozta nyilvánosságra a TV2 svéd televízió, brit nyomozati adatokra hivatkozva.

Ez a szuperritka kétmotoros Citroën Kacsa megér 50 millió forintot?

Ez a szuperritka kétmotoros Citroën Kacsa megér 50 millió forintot?

Már csőben van a Huawei P50 – nagy kérdés, mi lesz rajta

Már csőben van a Huawei P50 – nagy kérdés, mi lesz rajta

A Mazsihisz válasza Demeter Szilárdnak: Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen és megbocsáthatatlan

A Mazsihisz válasza Demeter Szilárdnak: Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen és megbocsáthatatlan