szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár nőtt a német haszongépjármű-értékesítés márciusban, amikor az előző évinél 10 százalékkal több, 25 740 haszongépjárművet adtak el, az első negyedéves 58 400-as értékesítés azonban még így is egy százalékkal elmarad az előző évitől – derül ki a VDA (Verband der Automobilindustrie) autóipari szakmai szervezet kimutatásaiból.

©

Az export mellett nőtt a német gyártók termelése is: a kivitel az első negyedévben 38 százalékkal, a belföldi termelés 23 százalékkal volt magasabb mint egy évvel korábban. Az adatokból kiderül az is, hogy a nehéz tehergépjármű (6 tonna feletti) piac még nem jutott túl a krízisen. Ebben a szegmensben az első negyedévben 19 százalékkal kevesebb járművet helyeztek forgalomba mint tavaly, az export 13 százalékkal csökkent, a termelés pedig 16 százalékkal. A helyzet azonban itt is "lépésről lépésre" javul - mutatott rá a VDA elnöke, Matthias Wissmann. Az idén márciusban, 2008 novembere óta első alkalommal növekedett a nehéz tehergépjárművek exportja, egy százalékkal.

A külföldi megrendelések állománya márciusban minden haszongépjármű kategóriában emelkedett éves szinten, összességében 55 százalékkal. "A magas növekedés természetesen az alacsony bázisértéknek tudható be" - jelentette ki Matthias Wissmann. "A külföldi piacok azonban mostanra már sokkal jobb helyzetben vannak és a német haszongépjármű ipar kiveszi a részét a fellendülésből."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Autó

Megújult az Audi TT – fotók

Új formai megoldásokkal újították meg az Audi TT Coupe és Roadster változatainak külső megjelenését, új technológiák alkalmazásával pedig csökkentették a sportautó fogyasztását – közölted az Audi Hungaria Motor Kft.

MTI / hvg.hu Gazdaság

Indiai autógyártó készül Szlovákiába

Szlovákiában kíván üzemet építeni az elektromos meghajtású autókat gyártó indiai Reva Electric Car Company (RECC) – írta hétfői számában a Hospodarske Noviny című cseh lap.

Visszakerülhet az Apple boltjába az amerikai szélsőjobb kedvenc appja

Visszakerülhet az Apple boltjába az amerikai szélsőjobb kedvenc appja

Ütközés, baleset után Verstappen nyerte a Forma-1 futamát

Ütközés, baleset után Verstappen nyerte a Forma-1 futamát

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?