szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elszámoltatásért felelős kormánybiztos szerint az elmúlt években „összehangolt, szervezett akcióval” juttattak állami forrásokhoz általában offshore hátterű magáncégeket.

Papcsák Ferenc közölte: különös gonddal fogja megvizsgálni azokat a tranzakciókat, amelyek a Gyurcsány-kabinet minisztereivel függnek össze. A konkrét ügyek között említette annak vizsgálatát, miért kapott milliós megbízást Szűcs Erika volt szociális és munkaügyi miniszter, és milyen alapon kötött Hiller István volt oktatási és kulturális miniszter olyan szerződéseket, amelyek nyomán a mostani kormányt több százmilliós kifizetési kötelezettség terheli.

(A Magyar Nemzet a múlt héten írt arról, hogy négy hónappal a miniszteri székből történő távozása után szerződést kötött saját korábbi tárcájával Szűcs Erika. Az MSZP-s politikus csaknem hatmillió forintot kapott annak a területnek az elemzéséért, amelyet korábban felügyelt − írta a napilap. Ugyancsak a Magyar Nemzet számolt be arról − a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján közzétett átadás-átvételi jegyzőkönyvre hivatkozva −, hogy csaknem 230 olyan szerződést kötött még oktatási és kulturális miniszterként Hiller István, amelyeknek fizetési kötelezettsége részben az új tárcavezetőt terheli.)

Papcsák Ferenc hozzátette, Szűcs Erika ügyében még kedden megkeresi az illetékes tárcát, és soron kívül be fogja kérni azokat a szerződéseket, teljesítési igazolásokat, amelyek ezzel összefüggésben eddig keletkeztek.

Meg kell vizsgálni a "Draskovics-féle áfa-visszatartási ügyet" is, valamint azt, hogy kinek az érdekei miatt akart kaszinót építtetni a Velencei-tónál Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc − mondta Papcsák Ferenc, akit egy hónapja neveztek ki elszámoltatási kormánybiztosnak. Feladata a konkrét vizsgálatok koordinálása, valamint az, hogy a jövőben a korrupcióellenes küzdelemben olyan jogszabályokat alkosson, amelyek kizárják a "közpénzek elherdálásának" lehetőségét.

Kérdésre elmondta, folyamatban van a leader-pénzek vizsgálata is. Közölte: az elmúlt egy hónapban megkereste az összes minisztert, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, és felkérte őket arra, vizsgálják meg az elmúlt időszak "közvéleményt felháborító döntéseit". Egy-két hét múlva szeretnék nyilvánosságra hozni azt a vélelmezett összeget, amennyivel szerintük megkárosították az országot.

Papcsák Ferenc szerint az már megállapítható, hogy "a BKV-hoz hasonló összefonódások figyelhetők meg", hiszen az állami szervezetrendszer alrendszereihez olyan társaságok "tapadtak", olyan társaságok vettek részt a közpénzek a megcsapolásában, amelyek a BKV-ban jelentős szerepet játszottak. Példaként említette, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szerződéses rendszerében ugyanazok a cégek, ugyanazok a "kedvezményezettek" figyelhetők meg, mint a fővárosi közlekedési cégnél. "Már most megállapítható az a tény, hogy (...) összehangolt akcióról beszélhetünk", amely a közérdek helyett a magánérdeket helyezte előtérbe - mondta.

Összehangolt, szervezett akcióval juttattak állami forrásokhoz magáncégeket, amelyek általában offshore hátterűek − összegezte véleményét. Arra a kérdésre, hogy az eddigi vizsgálatok alapján bármilyen olyan gyanú felmerült-e, hogy Gyurcsány Ferenc volt kormányfőnek akármelyik tranzakcióhoz úgy volt köze, hogy az büntetőjogi kategória lehetne, Papcsák Ferenc úgy reagált: politikusként − és nem kormánybiztosként − azt tudja mondani, hogy a közpénzeknek az ilyen típusú elherdálása a "Gyurcsány-kormány időszakában tombolt". Egyelőre politikai felelősségről van szó, nem pedig büntetőjogiról − fűzte hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A pátyi beruházást is vizsgáltatnák Papcsákkal a civilek

A törvényesség helyreállítását, illetve a termőföldek spekulatív céllal történő átminősítésének megelőzését kéri a Páty Nem Eladó Civil Összefogás abban az MTI-hez is eljuttatott levélben, melyet Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztosnak címeztek.

MTI Itthon

Felmentették Papcsák Ferencet az okirat-hamisítás vádja alól

Felmentették Papcsák Ferenc fideszes országgyűlési képviselőt az okirat-hamisítás vádja alól jogerősen - tudatta a Fidesz-frakció. A felmentés körülményeit illetően a nagyobbik ellenzéki párt és a Fővárosi Bíróság tájékoztatása eltér egymástól.

Női vezetője lehet az Egyesült Államok hírszerzésének

Női vezetője lehet az Egyesült Államok hírszerzésének

Polt Péter szerint a valódi korrupció „nem mindig korrelál a percepciós érzetekkel”

Polt Péter szerint a valódi korrupció „nem mindig korrelál a percepciós érzetekkel”

13 milliárd felhasználói adat került ki a netre, magyaroké is

13 milliárd felhasználói adat került ki a netre, magyaroké is