szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rendkívüli meleg időjárás hatására változatlanul jelentős az áramfogyasztás Magyarországon: szerdán 14 órakor 5 983 megawatt volt a villamos energia rendszer terhelése − olvasható ki a rendszerirányító Mavir internetes portálján lévő adatokból.

Szerdán kora délutánig a legmagasabb terhelés 6 159 megawatt volt, ez bár megközelíti, de még elmarad a 2007 nyarán mért 6 320 megawattos történelmi csúcstól, amelynek idején helyenként 40 fokot meghaladó volt a  hőség az országban. A szerdai előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között várható.

A belföldi termelés szerdán 14 órakor 4 021 megawattot tett ki, a többi import volt. Hétfőn a Mavir azt közölte, hogy mintegy 2 000 megawatt tartalék áll rendelkezésre a jelentős  importot is figyelembe véve. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a kánikulai napokon 26 fokos napi átlaghőmérséklet fölött minden további 1 fok emelkedés 60-100 megawatt terhelésnövekedést jelent a villamos energia rendszerben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Éves szinten 5,6-6 százalékkal csökken az áramfogyasztás

A gazdasági válság miatt az év egészében várhatóan 5,5-6 százalékkal csökken a 2008. évihez képest a villamos energia fogyasztás, kisebb arányban, mint az első nyolc havi 6,1 százalékos visszaesés – mondta Tari Gábor, a Mavir vezérigazgatója szerdán Balatonalmádiban a Magyar Elektrotechnikai Egyesület konferenciáján.

Von der Leyen és Lengyelország is Navalnij azonnali szabadon engedését követeli

Von der Leyen és Lengyelország is Navalnij azonnali szabadon engedését követeli

Még tovább csökkentek az albérletárak

Még tovább csökkentek az albérletárak

Titkosszolgálattal vadásznak majd a hálapénzes orvosokra

Titkosszolgálattal vadásznak majd a hálapénzes orvosokra