szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt hét a gazdaságban már elsősorban a 2011-es költségvetés előkészítése körüli vitáktól volt hangos, de már nagy zajjal folyt a kgfb-kampány is, kiderült, hogy a multik hogyan vághatnak vissza a kormánynak, továbbá miért olyan drágák a magyar bankok, ráadásul teljesen váratlanul csökkent a munkanélküliségi ráta és jönnek a kínai nagybefektetések is.

A hét azzal kezdődött, amivel végződött: a költségvetés miatti kormányzati pénzlapátolásról folyó vitákkal. A kormány a beígért és nyilvánvalóan szimbolikus intézkedésnek szánt adócsökkentés kivitelezése érdekében bárhonnan is forrásokat keres. Az egyik legnagyobb tételt a magánnyugdíjpénztárak megcsapolásából reméli, ami (különösen az alkotmányossággal összefüggő szálai miatt) politikai kirohanásokat, de viszonylag higgadt vitát is eredményezett. Ebben egyebek mellett kiderült, hogy a 2011-es költségvetésen tátongó lyuk már 6 százalékos, mintegy 700 milliárd forintot tesz ki.

A költségvetési-saga valószínűleg még sokáig folyatódik azután is, hogy a parlament megszavazta a büdzsét. Például majd utóbb fog kiderülni, hogy a magánnyugdíjpénztárakból hányan lépnek át a tisztán állami rendszerbe. És ha a büdzsében tervezettnél több lesz az átlépő, vajon mi lesz a sorsa az így megjelenő nem tervezetten befolyó pénznek, vagy mi lesz, ha a kevesebb átlépő miatt nem folyik be a tervezett összeg.

A Corvin bevásárlóközpont belső tere. Rehabilitációs példa
©

Beindult a nagyvállalati lobbi a telekommunikációs, energetikai és kiskereskedelmi cégek válságadója ellen, amely egyes szakértők szerint komoly gazdasági kockázatokat hordoz. Az érintett külföldi tulajdonú cégek akár jogi úton is megpróbálhatnak érvényt szerezni a sarc elleni kifogásaiknak. A válságadók – főként a telekommunikációs szektorban – kicsaphatják biztosítékot az EU-ban is. Az Európai Bizottság már be is jelentette, hogy tájékoztatást kér a magyar kormánytól az Orbán Viktor által bejelentett távközlési adóról annak megállapítására, hogy összhangban van-e a teher az uniós távközlési szabályokkal. 

Megnyílt a főváros legújabb, négyszintes plázája, a Corvin Bevásárlóközpont. A plázanyitás azért érdemel külön figyelmet, mert a tetszhalott ingatlanpiacon ez igazi nagy esemény volt, másrészt a ferencvárosi rehabilitáció fontos mérföldköve. A létesítmény a dél-pesti régióban élő és dolgozó mintegy 400 ezer ember kiszolgálására alkalmas, a bruttó kiskereskedelmi terület 34 600 négyzetméter. Egy virtuális látogatáshoz fotósorozatot közöltünk.

Nem szabad arról sem megfeledkezni – nehéz is volna –, hogy a héten történt meg az óraátállítás, ami hatmilliárdos megtakarítást hoz az áramszámlán az országnak. A tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése, akkor naponta 1,5-3 százalékos, 2000-4000 megawattóra csökkenés tapasztalható az áramfelhasználásban. Az október 30-i óraállítás hatása az energiafogyasztás mérséklésére nem olyan látványos, mint a tavaszié. De sok kicsi sokra megy.

Akkor lehet a válság végéről beszélni egy országban, ha a munkaerőpiacon is megindul a pozitív változás. Most úgy látszik, hogy ez bekövetkezett nálunk is. Az idén a legalacsonyabb szintre, 10,9 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta a harmadik negyedévben. A foglalkoztatottak száma 3 millió 823 ezer volt, 39 ezerrel több, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A munkanélküliek száma a 15-74 éves foglalkoztatottak körében az egy évvel korábbihoz képest 6,8 százalékkal 466 ezerre nőtt, a munkanélküliségi ráta így 0,6 százalékponttal volt magasabb mint egy éve.

A hét nagy slágere a kötelező felelősségbiztosítási (kgfb) kampány fellángolása volt. Minden biztosító és bróker elmondta a véleményét az új rendszerről, ahol nem a motor űrtartalma, hanem teljesítménye alapján állapítják meg a díjat. Párezer forint árelőnyért százezrek, akár milliók válthatnak biztosítót vagy köthetnek új szerződést. Bizonyosan ez a legnagyobb mozgolódás a háztartásgazdaságban.  

Azt is megtudhattuk ezen a héten, hogy miért olyan drágák a magyar bankok. Kováts Surd, a Gazdasági Versenyhivatal Pénzügyi Szolgáltatások Irodájának vezetője a hvg.hu-nak adott interjúban elmondta, hogy korlátozott a verseny a magyar bankszektorban. Ennek tradicionális okai is vannak. Kicsi a magyar piac, ahol ráadásul a szereplők jól ismerik egymást. Bár konkrétan versenykorlátozó megállapodást – néhány szegmens, például a bankkártya-üzletág kivételével – nem talált a GVH. Vannak azonban arra mutató pozitív jelek, hogy a piaci verseny összességében is, és több részpiacon külön-külön is erősödött az elmúlt időszakban, de bőven van még tér a fejlődésre. 

Kínának nem csak a világban, hanem a magyar gazdaság fejlesztésében is egyre nagyobb szerep jut – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn este Sanghajban. A miniszterelnök a gazdasági együttműködés bővítésének irányába tett mostani lépéseikről elmondta, hogy minden tárgyalópartnerükkel sikerült elérniük magyarországi jelenlétük minőségi emelését. Ami azt jelenti, hogy ennek a hatása mind a munkahelyek számában, mind a befektetett tőke mennyiségében, mind a velük kapcsolatban lévő magyar beszállítók számának növekedésében meg fog mutatkozni. Állítólag nagy elektronikai beruházások érkeznek a hamarosan idelátogató kínai miniszterelnökkel együtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Egy hét gazdaság: a nyugdíjvédelemtől a tábornok utolsó harcáig

Az elmúlt hét nap a gazdaságban igazán nem volt nyugodalmas. Idehaza és a nemzetközi színtéren egymást váltották a jelentős események. Visszatekintésünkben sok egyéb mellett kitérünk a magánnyugdíjpénztárak körüli viharokra, a válságintézkedések nemzetközi visszhangjára, a Mol- és a Malév-ügy orosz szálaira, a G20-ak IMF-ről szóló megállapodására sőt a iszapkatasztrófa globális hullámaira is.