szerző:
hvg.hu

Az M1 televízió Ma reggel című műsorában Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, a PortfoLion Zrt. vezérigazgatója, majd Selmeczi Gabriella fideszes országgyűlési képviselő a magánnyugdíjpénztárak helyzetéről beszélt.

Oszkó Péter elmondta, hogy a magánnyugdíjpénztárak helyzetével és jövőjével kapcsolatban is rengeteg a tisztázatlanság. A jelenlegi szabályok szerint a magánnyugdíjpénztári tagok a nyugellátás 75 százalékát az állami rendszerből 25 százalékát pedig a pénztárban összegyűjtött nyugdíj-megtakarításukból kapják. Most azonban 14 hónapig, annak ellenére, hogy fizetik a járulékokat, csak a 75 százalékos állami ellátásra számíthatnak, az állami nagy közös kasszába bekerülő átlagosan havi 10 ezer forintos nyugdíjpénztári befizetésük sorsa bizonytalan. Ez alkotmányossági aggályokat vet fel, ha rendezetlenül marad.

Oszkó Péter. A nyugdíjpénztárakat megerősíteni kéne, nem leépíteni
©

A gazdasági szakember elmondta, hogy az állami nyugdíjrendszer biztonságossága megkérdőjelezhető, hiszen az elmúlt 20 évben a politikusok mindenkori érdekeiknek megfelelően rángatták. Ezért a magánnyugdíjpénztárakat nem leépíteni, hanem megerősíteni kéne, hogy az öngondoskodásnak legyen megfelelő tere. Ehhez az is kellene, hogy a pénztárak mögött valódi tulajdonosok álljanak, mert ezek jelenleg a tagok tulajdonában vannak, s így a hatékony menedzsmentnek és érdekvédelemnek megvannak a korlátai. Erre még Oszkó Péter pénzügyminisztersége alatt készült egy törvényjavaslat, amely a pénztárakat részvénytársasággá alakította volna, de ez nem lépett hatályba. Így most a következő 14 hónapban nem látszik, hogy a finanszírozásuk hogyan lesz megoldható.

Oszkó Péter elmondta, hogy az egykulcsos szja-rendszer bevezetése (amelyet jónak, de nem csodaszernek tart) körülbelül 300 milliárd forintba kerül, de ennél a kormány sokkal több pénzt szed be a különadókból, sőt annál is többet, mint ami a költségvetési konszolidációhoz kell. Az állami elvonás szintje összességében magasabb lesz, mint korábban volt. Hogy mi lesz a feleslegesen beszedett források sorsa, az még nem látható. A költségvetés számaiból már többet lehet majd tudni. Ha a kormány úgy számol, hogy a magánnyugdíjpénztárakból senki sem lép át az állami rendszerbe, ám ha ez mégis megtörténik, a költségvetés több százmilliárdnyi „ajándék pénzhez” jut. A rövidtávú haszon azonban hosszú távon veszteséget jelent, mert egyre több nyugdíjat kell majd fizetni az állami nyugdíjrendszerben. Így ha ezeket a szabad pénzeket most elköltenék, akkor a nyugdíjcélú megtakarításokat élnék fel.

Selmeczi Gabriell a miniszerelnök szóvivőjével. Időt kérnek
©

Selmeczi Gabriella Oszkó Péter megállapításaira reagálva elmondta, hogy a nyugdíjpénztári tagok befizetéseire a következő 14 hónapban az állam garanciát vállal, névre szólóan nyilvántartják ezeket, s ennek alapján születik majd a kompenzáció. Azaz nem csak az állami 75 százalékos ellátásra, hanem a maradék 25 százalékra is számíthatnak. A fideszes képviselő elmondta: érti, hogy a pénztárak menedzsmentjének és a mögöttük álló vagyonkezelőknek miért volt jó a korábbi helyzet, de érdemes a tagoknak elgondolkodniuk azon, hogy az állampapírok hozama felette volt az elmúlt években a nyugdíjpénztári hozamoknak. Azaz hiába írja elő a PSZÁF, hogy milyen összetételű portfóliót kell a pénztáraknak kialakítaniuk, azoknak elég nagy a szabadsága abban, hogy e kereteken beül milyen részvényeket vásárolhatnak.

Selmeczi Gabriella „türelmet” kért a részletes intézkedések kidolgozására, mert szeretnének alapos munkát végezni és igazságos rendszert kialakítani. Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy erre talán a törvény meghozása előtt kellett volna sort keríteni, azt válaszolta, hogy sürgősen lépniük kellett a nyugdíjak védelme érdekében. A riporteri kérdésre – miszerint inkább a költségvetéshez szükségesnek vélt 320 milliárd forint becsatornázása tűnt sürgősnek – Selmeczi azt válaszolta, hogy a nyugdíjvédelem volt az elsődleges szempont.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Az MSZP-sek kivonultak a parlamentből

Éppen a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló javaslat vitája zajlott az Országgyűlésben, a szocialisták azonban kivonultak.

MTI Gazdaság

Aegon: 50 százalékos átlépési arány is kezelhető

Az Aegon nyugdíjpénztára akkor is életképes maradna, ha a tagok 50 százaléka átlépne az állami nyugdíjrendszerbe, a kisebb nyugdíjpénztárakat azonban a mérsékeltebb arányú átlépés is veszélybe sodorhatja - mondta Ludvai Judit, a társaság vezérigazgatója a Reuters hírügynökségnek.

MTI Itthon

Minden a nyugdíjpénztárak körül forog a parlamentben

Burány Sándor (MSZP) a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló fideszes javaslat hétfői vitájában azt mondta: a Fidesz látszólag a magánnyugdíjpénztárak menedzsmentje ellen visel hadat, de valójában hárommillió ember pénzére fáj a foga, ami legalább 2.700 milliárd forint. A Jobbik megszüntetné a teljes magán-nyugdíjpénztári rendszert, az LMP szerint pedig csak figyelemelterelés a pénztárválasztás szabadságáról szóló javaslat. A Fidesz szerint az állami rendszerből kedvezőbb nyugdíjba vonulni. Vitázik a parlament.

Orvosi vényekkel visszaélés miatt ítéltek el egy orvosasszisztenst Pécsen

Orvosi vényekkel visszaélés miatt ítéltek el egy orvosasszisztenst Pécsen

Még egy helyettest kinézett magának Karácsony Gergely

Még egy helyettest kinézett magának Karácsony Gergely

Porszem a gépezetben: ingyenes, korlátlan fotótárolás iPhone-osoknak a Google-től?

Porszem a gépezetben: ingyenes, korlátlan fotótárolás iPhone-osoknak a Google-től?

Döntöttek: Pikó is marad polgármester

Döntöttek: Pikó is marad polgármester

Szállodákat romboltat le Kim Dzsong Un

Szállodákat romboltat le Kim Dzsong Un

A NASA vezetője szerint 2035-ben szállhatnak le az első emberek a Marson

A NASA vezetője szerint 2035-ben szállhatnak le az első emberek a Marson