szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idei év kezdete nem kecsegtetett jó szőlőterméssel, a hűvös, csapadékos időjárás a tőkéket is megviselte. Egy kicsit azonban kárpótolta is a késői száraz ősszel, így több lett az aszú a tavalyihoz képest.

Közepes évjáratként értékelte az idei szőlőtermést Kiss István, a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója, aki az MTI-nek azt is elmondta: a tavalyinál jóval több lett az aszú, a késői szép őszi időjárásnak köszönhetően.

A vezérigazgató emlékezetett arra, hogy az idei év kezdete nem kecsegtetett jó szőlőterméssel, a hűvös, csapadékos időjárás a tőkéket is megviselte. Egy kicsit azonban kárpótolta is a késői száraz ősszel, így több lett az aszú a tavalyihoz képest. Magyarázatként rámutatott: az aszúsodás a nemes rothadás folyamatában a fő szerepet a botritisz gomba játssza, ez indítja be az aszúsodást és alakítja át a szőlőszemeket. E folyamatnak a száraz idő, a hosszú vénasszonyok nyara kedvez, de előtte kell egy kis csapadék, amiben idén nem volt hiány - fűzte hozzá. Mint mondta, a szüret kezdetén úgy látták, nem lesz semmi idén a bortermésből, az aszúsodásnak kedvező időjárásnak köszönhetően azonban a helyzet pozitív irányba fordult.

A sok csapadék hatására a botritisz károkat is okozott, még a fürtöt is megtámadta, visszavetette a termést. Ami viszont megmaradt, az most szépen aszúsodott, fokban is jó értékeket mutat. Első- és másodosztályúként jelezték a szemeket, így ígéretes, szép aszús év az idei. A savtartalom is megfelelő a tokaji borokhoz, - a sok eső miatt - ami azért szükséges, hogy hosszú évekig tudják érlelni a nedűt. Hozzátette: háromszoros mennyiséget vásároltak fel a tervhez képest az aszúszemekből, de ez a mennyiség még mindig kevesebb egy átlagos évhez viszonyítva. Értékelése szerint az idei bortermés közepes évjáratnak mondható. Emlékeztetett arra, hogy a 2008-as esztendő nagyon kedvezett a szőlőnek, akkor sok is volt és a minőség is megfelelő volt. A vezérigazgató úgy látja, a készletük pontosan kiadja azt, amit el tudnak adni. Megjegyezte: láthatóan, van egyfajta túlkínálat a piacon, de a Tokaj-hegyalján termő borok kedveltek.

Előzetesen 400 mázsa körüli aszúra számítottak, aztán 700 mázsát vásároltak fel. Az első osztályú aszúért kilónként 1.300 forintot fizettek, az 55-60 fok közötti másodosztályúért 1.100, az 50-55 fok közötti aszúért 900 forintot. Idén is zömmel az 55-60 fok közötti aszú volt túlsúlyban. A borvidéken összességében becslésük szerint mintegy ezer mázsa aszút vásároltak fel. Ez nem azt jelenti, hogy nincs már több aszú Tokaj-hegyalján, hanem azt, hogy a felvásárlás befejeződött, már csak azok szüretelnek aszút, akik maguknak termelnek és nem eladásra. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Agysérüléstől az izmok elsorvadásáig – Magyarországon is egyre több volt Covid-beteg szorul rehabilitációra

Agysérüléstől az izmok elsorvadásáig – Magyarországon is egyre több volt Covid-beteg szorul rehabilitációra

Őrizetbe vették a Hír Tv svédországi tudósítóját

Őrizetbe vették a Hír Tv svédországi tudósítóját

Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket

Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket