szerző:
MTI

Többségi, de nem egyöntetű előrejelzéssé vált a hétvégére a londoni elemzői közösségben, hogy a magyar jegybank (MNB) hétfőn újabb negyed százalékponttal megemeli alapkamatát.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nyolc nagy citybeli befektetési és pénzügyi elemző intézet - 4cast, Goldman Sachs, JP Morgan, Bank of America-Merrill Lynch, BNP Paribas, RBC Capital Markets, Capital Economics, Barclays Capital - szakértői közül hét jósolta azt, hogy a Monetáris Tanács hétfőn tovább szigorítja kamatpolitikáját, de a kamatemelést várók közül is többen úgy vélekedtek, hogy ez lesz a "szigorítási miniciklus" utolsó emelése, és volt olyan vélemény is, hogy a kamatdöntő testület összetételének megváltoztatása után akár kamatcsökkentés is lehetséges még az idén.

Ez utóbbiak közé tartozik a Capital Economics nevű vezető londoni gazdaságelemző és befektetési tanácsadó cég, amelynek felzárkózó piaci elemzői előrejelzésükben kiemelték: a decemberi inflációs gyorsulás szinte kizárólagos oka az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulása volt. A ház szerint ezek a tényezők várhatóan átmenetinek bizonyulnak, és később kiesnek az éves összehasonlításokból. Ráadásul az ezeknek az összetevőknek a volatilis hatásait kiszűrő maginfláció mindössze 2 százalék körül mozog, vagyis jóval elmartad a célszinttől. Mindemellett a gazdaságban sem várható egyelőre "markáns" élénkülés. Mindezek alapján Capital Economics elemzői úgy vélekedtek, hogy az eddigi két MNB-kamatmelés célja inkább "a kormány dorgálása" volt, főleg a tartós kiadáscsökkentések és a költségvetési reformok hiánya miatt.

Még egy kamatemelés?

A Capital Economics elemzői összegzésül azt jósolták, hogy jóllehet a ház hétfőre vár még egy kamatemelést, azonban az a lehetőség, hogy az áprilistól új összetételű Monetáris Tanács "galambbá" - vagyis enyhítéspártivá - válik, és az, hogy a maginfláció változatlanul gyenge, "jó esélyt" ad arra, hogy a mostani kamatemeléseket végül visszafordítják, és az idei év végi MNB-kamatszint alacsonyabb lesz a jelenlegi 5,75 százaléknál is. A Capital Economics mindezek alapján - a piaccal ellentétben, amely 6,50 százalékos idei év végi MNB-kamatot áraz - a maga részéről 5,50 százalékos magyar jegybanki kamatot vár 2011 végére.

Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor jelentős negatív kockázattal járna - elsősorban a devizában eladósodott háztartásokra -, ha a monetáris tanácsi tagok kinevezési rendjének tervezett módosítása nyomán az MNB alapállása enyhébbé válna. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege által a globális felzárkózó térség idei kilátásairól minap közzétett előrejelzés szerint a kinevezési szabályok módosításának eredményeként esetleg enyhébbé váló magyar jegybanki politika következményei között lehet a forint olyan mértékű gyengülése, hogy a devizahitelesekre ebből eredő negatív hatás messze meghaladná azt a könnyebbséget, amelyet a gazdaság számára jelentene például a jelenleginél 0,5-1,00 százalékponttal alacsonyabb jegybanki kamatszint.

Kisebbségi vélemény

A hétfői monetáris tanácsi üléstől kamattartást váró kisebbséghez tartoznak a 4cast nevű vezető londoni pénzügyi tanácsadó cég felzárkózó piaci elemzői, akik ezt az előrejelzésüket az utóbbi időben kedvezőbbi vált magyar piaci kondíciókkal indokolták. A ház szerint ez lehetővé teszi a kevésbé agresszív szigorítási ütemet. A 4cast elemzői kiemelték, hogy az előző két MNB-kamatemelés után a forint árfolyamteljesítménye jelentősen javult. A magyar államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető határidős piaci biztosítási ügyletek (credit default swaps, CDS) középárazása az irányadó ötéves távlatra viszonylag stabil maradt a legutóbbi kamatdöntő ülés óta, ám mégis úgy tűnik, hogy a Magyarországgal kapcsolatos kockázati érzet javulóban van. Ez abból is megítélhető, hogy a hosszabb távú, tízéves magyar és lengyel CDS-kontraktusok árazási különbözete szűkül, és csökken az irányadó tízéves magyar kormánykötvény hozama is - fejtegették a 4cast londoni elemzői. A ház szakértői mindezek alapján arra számítanak, hogy a Monetáris Tanács hétfőn szünetet tart, és a következő kamatmódosítással megvárja a márciusban esedékes új Inflációs Jelentést. A 4cast elemzői hozzátették ugyanakkor, hogy szerintük az eddigi fél százalékpontnál nagyobb mértékű szigorítás kell a 3 százalékos inflációs cél elérhetőségéhez, és a jelenlegi emelési ciklusban 1,00 százalékpontos összesített kamatemelés is lehetséges.

A többiek...

Más nagy londoni házak elemzői szerint ugyanakkor az általuk várt hétfői kamatemeléssel a szigorító ciklus be is fejeződhet. Ezt jósolják a JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci szakértői, akik szerint ugyan a decemberi infláció felfelé ható meglepetést okozott, de a béradatok kedvezőnek bizonyultak, és a Monetáris Tanácsot valószínűleg megnyugtatja a forinteszközök javuló teljesítménye is. A cég ennek alapján hétőre vár még egy negyed százalékpontos emelést, de azt is jósolja, hogy ha a kormány februárra várt strukturális reformcsomagja nem okoz csalódást a piacon, valószínűleg ez lesz a "szigorítási miniciklus" utolsó kamatemelése.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Kamatemelést várnak az elemzők

Megemelték idei kamatvárakozásukat a Reuters által kérdezett elemzők, többségük 25 bázispontos kamatemelést vár hétfőn és arra számít, hogy az így 6 százalékra emelkedő alapkamat nem változik az év végéig - derül ki a Reuters által készített felmérésből.

MTI Gazdaság

Londonban újabb MNB-kamatemelést várnak hétfőre

Általánossá vált az a várakozás a londoni elemzői közösségben, hogy a magyar jegybank monetáris tanácsa jövő hétfőn esedékes idei első kamatdöntő ülésén ismét végrehajthat egy negyed százalékpontos kamatemelést.

hvg.hu Gazdaság

MNB alapkamat: emelni lehetne, de nem, fognak

A jegybanki alapkamat december 21-e óta 5,75 százalékon áll. A Monetáris Tanács hétfőn esedékes ülésén az lesz a kérdés, hogy folytassák-e az emelési ciklust, vagy hagyják változatlanul az alapkamatot. Az Axa igazgatója szerint most az utóbbi a valószínű.

Se Jégvarázs, se Mickey egér – Miért kihagyhatatlan az osztrák Familypark?

Se Jégvarázs, se Mickey egér – Miért kihagyhatatlan az osztrák Familypark?

Itt a Fajbook, egy új magyar oldal, állatfotókkal lehet versenyezni rajta

Itt a Fajbook, egy új magyar oldal, állatfotókkal lehet versenyezni rajta

A tenger közepéről mentettek ki egy kutyát

A tenger közepéről mentettek ki egy kutyát

Megvan a TV2 új vezérigazgatója

Megvan a TV2 új vezérigazgatója

Szerethető függőségeink – ön melyikre szavaz?

Szerethető függőségeink – ön melyikre szavaz?

1,5 millió felhasználó címlistáját mentette el magának a Facebook, de állítják, nem éltek vissza vele

1,5 millió felhasználó címlistáját mentette el magának a Facebook, de állítják, nem éltek vissza vele