szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nyugat-európai értéktőzsdék csütörtökön tovább estek.

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,6 százalékos eséssel kezdett, és előzetes adat szerint 0,42 százalékos napi romlással 1084,42 ponton végzett, új háromheti mélyponton, 3,32 százalékkal a tavaly év végi értéke alatt. Az európai tőzsdei tőkeérték 70 százalékát fedő mutató számára ez a hét már egyvégtében a hetediknek ígérkezik, amelyet alacsonyabban zár az előzőnél. Ilyen veszteségsorozat utoljára 2008 elején volt. 

Az európai részvénypiacokon továbbra is elsősorban a görög államadósság körül zajló, véget nem érő és most már görög kormányzati válsággal is súlyosbított vita miatt aggódnak. Borúsak a kilátások azért is, mert az ázsiai piacok helyzete szigorodik - csütörtökön az indiai központi bank másfél éven belül tizedszer emelte alapkamatát -, miközben nincs jelzés arra, hogy az Európai Központi Bank esetleg kihagyná a július elejére várt kamatemelését, amelyet a piaci elemzők még mindig biztosra vesznek. A kockázatosnak tartott részvényekből a tőke menekül a német és a francia állampapírokba, a svájci frankba, a dollárba. 

Az irányzatot délután csak enyhíteni tudta - de megfordítani nem - az amerikai részvénypiacok fellendülése annak nyomán, hogy a legfrissebb adatok az amerikai munkanélküliség növekedésének lassulását és a lakáspiac javulását jelezték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Erősödtek az európai tőzsdeindexek

Tovább erősödtek a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek a kereskedés első órájának elteltével. A befektetők elkezdtek kockázatosabb papírokat vásárolni, mivel a Kínában nyilvánosságra hozott inflációs és ipari termelési adatok arra utalnak, hogy nincs szükség komolyabb monetáris szigorításra a világ második legnagyobb gazdaságában.