szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az már jó pár hónapja kiderült, hogy a 2011-es adójogszabályokkal nem igazán jártak jól azok, akik nem jogosultak családi kedvezményre és havi jövedelmük nem éri el a 294 ezer forintot. Rogán Antal fideszes képviselő javaslatát vélhetően épp e helyzet rendezésére nyújtotta be.

Leginkább a havi bruttó 210 ezer forintot keresőknek csökkent a nettó jövedelme: ők összesen 5 763 forinttal kevesebbet visznek haza. Nem az egykulcsos adó miatt csökkent a nettó jövedelmük, hanem az adójóváírás havi mértéke és a jogosultsági határ csökkentésének, továbbá a nyugdíjjárulék fél százalékpontos emelésének eredményeként. A kormány azt ígérte, hogy senki sem jár rosszabbul.

©
Ennek szellemében Rogán Antal fideszes képviselő, valamint több párttársa és Pálffy István KDNP-s honatya a törvényjavaslatot nyújtott be, mely szerint a kormányrendeletben lehetne meghatározni, hogy mennyivel kell emelni a havi 300 ezer forint alatti bruttó béreket a magántulajdonú cégeknél is, hogy a nettó jövedelmek ne csökkenjenek. Amennyiben a cégek ezt nem teszik meg, nem kaphatnak állami támogatást.

A sorok között olvasva elsőként megállapítható, hogy a bér-kommandós munkaügyi ellenőrzések csak a 2012-2013-as béremeléseket ellenőrzik majd. Ezt fogja szabályozni a kormányrendelet is. A kötelező béremelés a törvényjavaslat szerint két évig lenne érvényben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy eldőlt: két év alatt vezeti ki a kormány az adójóváírást.

Ha szeretné tudni, milyen adóemelésre kerülhet sor, kattintson Angyal József cikkére!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az ellenzéknek nem tetszik Rogán bérkompenzációs javaslata

A kormány rendeletben állapítja meg, hogy a bruttó 300 ezer forint alatti munkabéreket mennyivel kell emelniük a munkaadóknak, hogy azok nettó értéke ne csökkenjen 2012-2013-ban - az erről szóló törvényjavaslatot Rogán Antal és négy fideszes párttársa, valamint egy KDNP-s képviselő nyújtotta be a parlamentnek, és a kormánypártok támogatásával általános vitára alkalmasnak minősítette azt a gazdasági bizottság hétfőn.

hvg.hu Gazdaság

Origo: szabad utat adna az "offshore-lovagoknak" Rogán javaslata

Bár kormánypárti politikusok régóta keményen támadták az offshore-technikák alkalmazóit, Rogán Antal fideszes képviselő épp olyan módosító javaslattal állt elő, amely újra szabaddá tenné az utat a magyarországi jövedelmek adóparadicsomokba menekítésének egyik módja előtt - írja az Origo. A módosítás az offshore-vagyonok hazahozását is könnyebbé tenné.

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

The Times: Bidennek nem lesz ideje Európára

The Times: Bidennek nem lesz ideje Európára

Kigyulladt egy busz Óbudán

Kigyulladt egy busz Óbudán