szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb elemző intézet módosította felfelé a német gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését, a berlini makrogazdasági és konjunktúrakutató intézet (IMK) hétfőn kiadott prognózisa szerint az Európai Unió legnagyobb nemzetgazdasága rekord mértékben, 4 százalékkal nőhet 2011-ben.

A szakszervezetekhez közeli kutatóintézet szerint a gazdaság az utóbbi évekhez képest kevésbé egyoldalúan fejlődik, a növekedést már nemcsak az export, hanem a lakossági fogyasztás és a beruházások is ösztönzik. Ugyanakkor a külső kereslet további élénkülésének hatására a kivitel is lendületesen nő tovább, a bruttó hazai termék (GDP) így a tavalyi 3,6 százalék után és a korábban jelzett 2,7 helyett 4 százalékkal nőhet az idén, aminél nagyobb mértékű bővülés még nem volt az újraegyesített Németország két évtizedes történetében.

©

A kiegyensúlyozottabb fejlődés révén a külpiacokon jövőre várható lassulás kevésbé veti vissza a fejlődést, 2012-ben így a korbábban valószínűsített 1,7 százalék helyett 2,3 százalékkal nőhet a GDP éves összevetésben - áll az előrejelzésben, amely szerint a munkanélküliek száma a 82 milliós országban a tavalyi, 3 millió feletti értékről az idén 2,94 millióra, jövőre pedig 2,74 millióra csökkenhet. A munkanélküliségi ráta ennek megfelelően az idén 7 százalék, jövőre 6,5 százalék lehet.

A vártánál jobb első negyedévi folyamatok alapján az IMK mellett egy sor más intézet is felfelé módosította 2011-es GDP-növekedési prognózisát. Legutóbb a rajna-vesztfáliai gazdaságkutató intézet (RWI) módosított, 2,9 százalékról 3,7 százalékra, előtte pedig a hamburgi világgazdasági kutatóintézet (HWWI) 2,3-ról 3,5 százalékra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mi jön az okostelefonok után?

Mi jön az okostelefonok után?

Hétfő délután érkezik a rossz idő

Hétfő délután érkezik a rossz idő

Karácsony Gergely látványos képekkel mutatja, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett

Karácsony Gergely látványos képekkel mutatja, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett