szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Német bejelentés szerint megszületett Németország és Svájc megállapodása az adóelkerülés kölcsönös visszaszorításáról: a szerdán Bernben aláírt egyezmény 2013-tól lép életbe, így nem vonatkozik majd azokra, akik vagyonukat még 2013 előtt "kimenekítik" Svájcból.

A megállapodás példa arra, hogyan tud egy adott ország - a híres svájci banktitkot megőrizve - mégis adóbevételhez jutni állampolgárai titokban elhelyezett külföldi bankszámlái után. Az egyezség alapján a német állampolgárok, korábban létesített, de Németországban be nem jelentett svájci számláik után egyszeri adót kötelesek fizetni. Ennek mértéke 19-34 százalék lesz, és az adó kifizetésével legalizálható lesz az addig eltitkolt vagyon. Az adót a svájci adóhatóság hajtja be, és a beszedett adókat névtelenül, azaz a befizetők nevesítése nélkül, egy összegben utalják át a német államkincstárnak.

A jóakarat jeleként a svájci bankok már előzetesen 2 milliárd frankot átutalnak Németországnak, amelyet később - miután már az adókat beszedték - levonnak a német bankszámlák után a svájci hatóság által beszedett adókból. A jövőben nyitott számlákra ugyanakkor lineáris - a németországival megegyező mértékű - adót vetnek ki, amelyet a svájci hatóságok hajtanak be, és ugyancsak anonim módon utalnak át Németországnak. A Svájcból befolyó adókat Németországban felosztják a szövetségi költségvetés, a tartományok és önkormányzatok között.

©

A megállapodás keretében ugyanakkor egy bizonyos biztonsági mechanizmus mellett egyszerűsítik a német hatóságok számára az információszolgáltatást is.

Berlin régóta kifogásolta, hogy óriási - becslések szerint mintegy 130-180 milliárd svájci franknak megfelelő - be nem vallott és így nem is adózó német vagyon rejtőzik a svájci bankok mélyén. Ugyanakkor a kérdés óvatos kezelésével el akarják kerülni, hogy a németek svájci bankszámláikat Ázsiába transzferálják, mert ez - mint kölcsönösen hangsúlyozták - "nem szolgálná sem Németország, sem Svájc érdekeit".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Stratégiai partnerséget kötött a Vida vezette bank és Mészárosék biztosítója

Stratégiai partnerséget kötött a Vida vezette bank és Mészárosék biztosítója

Zseniális reklám az 1930-as évekből az autók áramvonalasságáról

Zseniális reklám az 1930-as évekből az autók áramvonalasságáról

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen