szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországon 104 milliárd eurót tett ki a háztartások pénzügyi vagyona 2010 végén, ami közel 6 százalékkal több az egy évvel korábbinál - derül ki az Allianz csoport ötven országot felölelő idei vagyonosodási listájából (Global Wealth Report). Egy főre vetítve 10 ezer euró körüli ez az összeg, ami nagyjából a fele a vizsgált ötven ország átlagának.

Az elemzés szerint tavaly rekordot döntött a háztartások felhalmozott vagyona (bankbetét, értékpapír, biztosítás) a vizsgált ötven országban, és meghaladta a 95 ezer milliárd eurót, ami 6,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ezzel első ízben haladta meg a 2007. évi rekordot. Ugyanakkor a tavalyi erőteljes növekedés nem tudja elfedni azt a tényt, hogy a vagyonosodás lendülete megtört az elmúlt években: 2000 óta évente átlagosan 4,1 százalékkal nőttek a vagyonok, egy főre vetítve pedig ennél is kisebb mértékben, 3,2 százalékkal. "Az időszak gazdasági növekedését és az inflációt figyelembe véve megállapítható, hogy a vissza-visszatérő pénzügy válságok, a részvényárfolyamok zuhanása visszavetette a takarékoskodást" - áll az elemzésben.

Az elemzés kitér arra is, hogy a vagyonok még mindig kevesek kezében halmozódnak fel: az összes vagyon 90 százaléka van a tehetős országok polgárainak birtokában, miközben ők a vizsgált populáció (4,7 milliárd ember) mindössze 20 százalékát teszik ki. Jól szemlélteti ezt az egy főre jutó vagyonok adatsora: a gazdag országokban átlagosan 90 ezer euró ez az összeg, az alacsony jövedelmű országokban 2.000 euró, a közepes jövedelműeknél 10 ezer euró körül van, miközben a világátlag nagyjából 20 ezer euró.

©

A jelentés szerint az elmúlt tíz évben Kelet-Európában növekedett a legnagyobb mértékben a háztartások pénzügyi vagyona, évente átlagosan 16 százalékkal, a növekedési ütem azonban a felére esett 2007 óta. Eközben a másik két gyorsan fejlődő régióban, Latin- Amerikában és Ázsiában nem torpant meg a lendület 2007 után sem. Magyarország a maga 104 milliárd eurót kitevő összesített megtakarításával a negyvenedik helyen áll a listán, megelőzve a visegrádi négyek közül Szlovákiát. Csehországban és Lengyelországban viszont a magyarországiénál több volt a háztartások pénzügyi vagyona a tavalyi év végén.

Egy főre vetítve Magyarországon 10 399 euró a háztartások átlagos pénzügyi vagyona, Szlovákiában 7500, Csehországban meghaladja a 13 ezer eurót, Lengyelországban a hétezret. A tíz kelet-európai uniós tagország közül Szlovénia áll az élen, 20 ezer euróval, a második Észtország, a harmadik Csehország, majd Magyarország következik. Az ötven országot felölelő listán egyébként Svájc áll az első helyen, ott egy főre vetítve meghaladja a 200 ezer eurót az átlagos megtakarítás, az utolsó Lettország hatezer euróval.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szamizdat, balfácán, letiltás – furcsa közleményben reagált Orbán Manfred Weber szavaira

Szamizdat, balfácán, letiltás – furcsa közleményben reagált Orbán Manfred Weber szavaira

Hiába hallgatott Bayer Zsolt 20 évig az állítólagos pedofil harcostársról, felelősségre nem vonható érte

Hiába hallgatott Bayer Zsolt 20 évig az állítólagos pedofil harcostársról, felelősségre nem vonható érte

Rendszeresen nem fizetett egy autós a benzinkúton - 650 ezer forint a számlája

Rendszeresen nem fizetett egy autós a benzinkúton - 650 ezer forint a számlája