szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az üzemanyagok jövedéki adójának emeléséből nem következik egyértelműen, hogy a fuvardíjak növekedése általános áremelkedéssel járna - írja a Magyar Hírlap a pénteki számában fuvarozói érdekképviseletekre hivatkozva.

Nem érinti a teljes szállítási láncot az üzemanyag-áremelés, mert a 7,5 tonnánál nehezebb teherautót üzemeltetők ugyanannyi pénzt igényelhetnek vissza a kereskedelmi gázolaj után, mint amennyivel a jövedéki adó emelkedik - mondta a lapnak Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének (NiT-Hungary) ügyvezető főtitkára.

Az ügyvezető főtitkár szerint a belföldi vállalkozások mintegy 20 ezer 7,5 tonna alatti, és csaknem ötvenezer ennél nehezebb járművet üzemeltetnek. Az élelmiszer-kereskedelem döntő többségét lebonyolító áruházláncokba 12 tonna feletti teherautók szállítanak.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) főtitkárhelyettese szerint - olvasható a lapban - a jövedéki adó növekedése "durván" öt százalékos üzemanyag-áremelkedést jelent. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az elmúlt másfél évben 25 százalékkal emelkedtek az üzemanyagárak, de ezt nem követte a fuvardíjak hasonló mértékű emelése.

Az MKFE főtitkárhelyettese elmondta azt is, hogy az adóból visszaigényelhető összeg növelésével "...az államháztartási bevétel sem csökken, ugyanis a fuvarozók - leginkább a nemzetköziek - továbbra is itthon tankolnak". Hozzáfűzte: a fuvarozók évente 200 millió literrel többet tankolnak itthon a kereskedelmi gázolaj bevezetése miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!