szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Meglepő volna, ha megváltoznának a feltételek az első görög mentőcsomag újabb részletének kifizetéséhez, nem lenne ugyanakkor meglepő az, ha a július 21-én elfogadott második mentőcsomag kritériumrendszerén módosítanának - mondta Wolfgang Schäuble, Németország pénzügyminisztere a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank-csoport éves rendes közgyűlésén tartott pénteki sajtótájékoztatón Washingtonban.

A politikus hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egyelőre kivárnak.

A sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke nem kívánt reagálni, kollegája, a holland jegybankelnök Klaas Knot korábbi nyilatkozatára, amelyben nem zárta ki a görög államcsőd lehetőségét. A Financieele Dagbladnak adott interjúban úgy fogalmazott: a fizetésképtelenség az "egyik lehetséges forgatókönyv". "Nem mondanám, hogy Görögország nem mehet csődbe" - tette hozzá.

A két német közgazdász egyetértett abban, hogy a világgazdaság növekedési ütemében tapasztalt visszaesés nem olyan veszélyes, mint amilyennek sokan hiszik. Schäuble úgy fogalmazott: a lassulás "nem olyan drámai", míg Weidmann szerint a gazdasági helyzet "sokkal jobb, mint az üzleti hangulat", bár elismerte, hogy a gyenge üzleti hangulat már hatással van a reálgazdaságra.

A jegybankelnök leszögezte ugyanakkor, hogy az újabb német kormányzati költekezéssel járó gazdaságösztönzést követelők nem ismerik fel helyesen a gazdasági helyzetet, mivel az kevés hatással lenne a Németország környéki gazdaságokra. "A pénzügyi segélycsomagokkal csak időt lehet nyerni, de nem jelentenek középtávú megoldást" - fogalmazott a Bundesbank elnöke.

©

A pénzügyminiszter hasonlóan vélekedett: "ha egyetértünk abban, hogy a válság egyik legnagyobb oka a közpénzügyekbe vetett bizalom hiánya, akkor a válságot nem lehet azzal kezelni, hogy felerősítjük ezt a problémát".

Mindkét szakember elutasította a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) az európai bankok gyors újratőkésítésére irányuló javaslatát. "Az európai bankok feltőkésítésére való általános felszólítás nem segít" - mondta Weidmann, aki hangsúlyozta, hogy az európai bankok sokkal jobb helyzetben vannak, mint 2008-ban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Hold talajából állít elő oxigént egy izraeli cég

A Hold talajából állít elő oxigént egy izraeli cég

32 törvényt nyomnak át a parlamenten a jövő héten

32 törvényt nyomnak át a parlamenten a jövő héten

Figyelje az iPhone-ját, napokon belül új funkciókat kapcsolhat be

Figyelje az iPhone-ját, napokon belül új funkciókat kapcsolhat be