szerző:
Neizer Anita
Tetszett a cikk?

A bankok sem tudják eldönteni, hogy élhetnek-e a kedvezményes végtörlesztéssel azok, akik építési hitelt vettek fel, de a szakaszos folyósítás miatt az egyik hitelrészletet a törvényben meghatározott árfolyamnál rosszabbul váltották. Az Erste Bank például minden ilyen ügyfelet elhajt, az MKB a jogalkotóhoz fordult. A PSZÁF bonyolult számítási módszer alapján szűri ki az adósokat.

Megdöbbenve jött ki a hvg.hu egyik olvasója az Erste bankból, ahol közölték vele, nem élhet a kedvezményes végtörlesztéssel. A férfi még 2008-ban vett fel svájci frank alapú építési hitelt, amely technikailag annyiban különbözik a lakáscélú hiteltől, hogy a bank nem egyszerre folyósítja az igényelt összeget, hanem szakaszosan, az építkezés előrehaladtával megegyező módon. Az Erste először 2008-ban 12 millió forintnak megfelelő összeget utalt át 148 forintos frankárfolyamon, majd 2010-ben további 300 ezer forintot 182 forintos kurzuson. És éppen utóbbira hivatkozva közölte a bank, hogy nem élhet az ügyfél a kedvezményes végtörlesztéssel.

Az Erste honlapján található tájékoztató szerint ha a hitelrész bármely részfolyósítása 180 forint/svájci frank árfolyam feletti volt, akkor nem jogosult a végtörlesztésre, függetlenül attól, hogy volt-e olyan hitelrész, amit 180 forint/svájci frank alatt folyósítottak.

Banki ügyfélirányító. Adóst a tíz körméről
©

Nem evidens a törvény értelmezése

A kedvezményes végtörlesztésről szóló törvényben egyébként nem térnek ki külön az építési célú hitelekre, így arra sem, hogy a szakaszos hitelfolyósítás esetén mi a teendő. Emiatt a bankok nem ugyanazt a gyakorlatot követik, sőt, még a hiteltanácsadók is más véleményen vannak.

A pénzintézetek és hiteltanácsadók honlapjait kutatva többen az Erste gyakorlatát tartják helyesnek, azaz csak az élhet a fix árfolyamú végtörlesztéssel, akinek minden hitelrészletét a törvényben meghatározott árfolyam alatt folyósították. Ez svájci frank esetében 180, euró esetében 250, jen esetében 2 forint. A pénzintézetek hirdetményeiben egyedül az Erste jelezte, hogy pontosan milyen konstrukciójú hiteleket nem fogadnak be a kedvezményes végtörlesztésű programba. Többen viszont, így például az MKB Bank is, jogértelmezést kértek a közelebbről meg nem nevezett "jogalkotótól". A CIB Bank is jelezte, hogy mivel a szakaszos folyósítású hitelekre nem tér ki a törvény, állásfoglalást kérnek a minisztériumtól.

Bonyolult számítás a megoldás

A törvény értelmezési problémájáról a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is értesült, a vizsgálat során arra jutottak, hogy automatikusan nem jár minden építési hitelesnek a kedvezmény, még ha van olyan szakasz is, amikor a meghatározott árfolyam alatt vette fel a hitelt. Példánkban a hitel e kritérium alatti hányada 97,5 százalék, míg a maradék rész mindössze 2,5 százalék. Mégis emiatt tagadták meg a végtörlesztést.

Hitelpapírok. Rétegzett bizonytalanság
©

A felügyelet a törvényt az adott esetben úgy értelmezi, mintha az adós többször vett volna fel kölcsönt, de mégis egy hitelnek számít – mondta Binder István szóvivő a hvg.hu-nak. Hogy ki élhet a végtörlesztéssel, azt a banknak kell meghatároznia, de figyelembe kell venni, hogy mekkora összeget, milyen árfolyamon utaltak: azaz az egyes szakaszok folyósítási összegét és az árfolyamok súlyozott átlagát kell figyelembe venni. Ha ez a törvényben rögzített árfolyam alatt van, akkor élhet az adós a végtörlesztéssel, ha felette, akkor nem – tette hozzá a PSZÁF szóvivője.

Mindezt a már említett példa esetében azt jelenti, az Erste Bank rosszul járt el, amikor elküldte az ügyfelet, hiszen az a kölcsön túlnyomó részét 148 forintos árfolyamon vette fel, és a hitel elenyésző része esik ki a 180 forint/svájci frank árfolyamhatárból.

Nem volt flott az indulás

Nem ez volt egyébként az első eset, amely a végtörlesztéses törvény kitalálása és életbe lépése óta fennakadást vagy éppen kiakadást okozott. Először a parlament hibázott, amikor az eredeti törvényt olyan gyorsan írták és szavazták meg, hogy elfelejtették beleírni, a szabad felhasználású hitelek végtörlesztése után sem kell illetéket fizetni.

A Volksbank pedig olyan űrlapot akart aláíratni az ügyfelekkel, hogy ha alkotmányellenesnek nyilvánítják a jövőben a törvényt, akkor visszamenőleg kifizeti az árfolyamkülönbségből adódó tartozást. A PSZÁF végül megtiltotta az űrlap használatát, és a bank kénytelen volt visszavonulót fújni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Végtörlesztés: a PSZÁF szerint így kéne átváltani a devizaalapú költségeket

Vezetői körlevélben fogalmazta meg elvárásait a devizában felszámított költségek forintban való meghatározására vonatkozóan a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). E szerint kielégítő gyakorlatnak tekinti, ha a pénzügyi intézmények a január 1. és szeptember 29. közötti napi jegyzésekből számított számtani átlag alapján állapítják meg a korábban devizában kifejezett díjak és költségek forint összegét.

hvg.hu Gazdaság

Rés a pajzson: a takarékok adnak pénzt a végtörlesztésre

Míg a kereskedelmi bankok igyekeznek hűteni a végtörlesztéssel kapcsolatos várakozásokat, és megemelték az áthidaló forinthitelek kamatait, a takarékszövetkezetek egységes ajánlattal álltak elő. 600 milliárd forint szabad felhasználású pénzük van, elvben tehát lenne miből hitelezniük. Kérdés, ajánlatuk mennyire lesz versenyképes.

MTI Gazdaság

Szász: a végtörlesztés nem veszélyezteti a bankokat

A magyar bankrendszer stabil és a végtörlesztési lehetőség lezárulta után is az marad - mondta Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának hétfői ülése után az MTI-nek.

Kinyitnak a vendéglátóhelyek és a boltok Angliában

Kinyitnak a vendéglátóhelyek és a boltok Angliában

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

Véget ért a szükségállapot Csehországban

Véget ért a szükségállapot Csehországban