szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország az első csatát, a pénzügyi egyensúly helyreállításának csatáját már megnyerte - az Európai Unióhoz történt 2004-es csatlakozás óta egyetlen évben sem mondták ki Brüsszelben, hogy 3 százalék alatti költségvetési hiány lesz Magyarországon - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön.

A miniszter a Nokia Siemens Networks budapesti Kutatás-Fejlesztési Központjához nyújtott állami támogatás hivatalos szerződésének aláírása alkalmából  tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta,  Magyarország annak a hét tagállamnak az egyike, amely teljesíti a pénzügyi és stabilitási paktum által előírt 3 százalékos hiányszintet. "Ilyen klubhoz tartozni dicsőség" - fogalmazott Matolcsy György.

Az Európai Bizottság nemrég közölte prognózisát, eszerint borúsak Magyarország kilátásai 2012-re. Az Orbán-kormány aktuális előrejelzéséhez képest egy százalékponttal alacsonyabb növekedést és magasabb inflációt vár az Európai Bizottság 2012-es prognózisa. A bizottság nem hisz a kormány államadósság elleni háborújának sikerében. Az EU-ban mindenütt lefékeződik a növekedés, ami a bizottság szerint a 27 tagállamban 0,6 százalékot ér csak el a GDP arányában.

A nemzetgazdasági miniszter azonban figyelmeztetett, hogy Magyarországra újabb csaták várnak: elsődlegesen „a növekedést kell beindítani, amiért még sokat kell tenni”. Mint mondta, ha Magyarország a 2012. évi növekedési célját is teljesíti, akkor reális esély van arra, hogy - az Európai Bizottság várakozásaival ellentétben - 2013-ban is teljesítse a 3 százalék alatti hiánycélt.

©

A prognózissal kapcsolatban a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy Brüsszel még nem vette figyelembe a Széll Kálmán-tervben szereplő strukturális reformok 2013-ra gyakorolt hatásait. Ezekről a megfelelő kormányzati döntéshelyeken az elkövetkező hónapokban születhet döntés, majd az Országgyűlés szavaz róluk. "Ezek mentén haladnak előre a reformok, és ezek mentén lesz 2013-ban 3 százalék alatti a hiány" - ígérte Matolcsy György.

A jövő évre előrejelzett 0,5 százalékos növekedési ütemet kommentálva a miniszter arra emlékeztetett, hogy Európa-szerte naponta lefelé módosulnak a növekedési prognózisok. Mint mondta, a francia miniszterelnök 1,75 százalékról 1 százalékra csökkentette jövő évi előrejelzését és Németország esetében is hasonlóra lehet számítani, a brüsszeli bizottság pedig 0,5 százalékos euróövezeti növekedésre számít 2012-ben. A miniszter szerint "a félszázalékos magyar növekedési várakozás innen nézve nem jó, onnan szép teljesítmény, hogy Magyarország képes az eurózóna átlagával növekedni".

Hogy mennyi lesz végül a 2012. évi növekedés, az nagyban függ a partnerektől és Magyarországtól is, hogy ezt az átlagos európai növekedést felfelé haladjuk-e meg - tette hozzá. Arra a kormányszóvivői bejelentésre, hogy Magyarország a hivatalos németországi prognózis ismeretében vizsgálja majd felül saját előrejelzését a miniszter emlékeztetett: Németország Magyarország legfontosabb külkereskedelmi partnere, így ha Németország nagyobb bővülést remél, akkor Magyarország is reménykedhet a gyorsabb növekedési ütemben.

Az Európai Bizottság csütörtökön hozta nyilvánosságra őszi, az európai uniós tagállamokra vonatkozó gazdasági előrejelzéseit. Ennek értelmében idén 1,4, jövőre 0,5, 2013-ban ismét 1,4 százalék lehet a gazdasági növekedés Magyarországon. Az Európai Unió végrehajtó testülete megállapította, hogy az év eleji derűsebb kilátások a kedvezőtlenebbre fordult nemzetközi környezet és a belső fogyasztás vártnál gyengébb javulása miatt az év folyamán valamelyest romlottak, a várt növekedés elsősorban a nettó exportnak köszönhető. A külső nehézségek között az euróövezeti adósságválságot, illetve a bankok nehezebb tőkéhez jutási feltételeit és növekvő költségeit említette az értékelés.

Az előrejelzésből kiderül, hogy az államháztartási mérlegben a bruttó hazai termékhez (GDP) képest 3,6 százalékos többletet vár a bizottság idén. Jövőre 2,8, egy évvel későbbre 3,7 százalékos hiányt jósol most a testület. A jövő évi prognózist jelentősen javította Brüsszel a tavaszi 3,3 százalékról - mint kiemelte, ez az időközben bejelentett konszolidációs intézkedéseknek köszönhető.

Magyarországon az államadósság a GDP-hez képest idén 75,9, jövőre 76,5, 2013-ban 76,7 százalékra rúg majd Brüsszel számításai szerint. A munkanélküliségi ráta jövőre kerek 11 százalékra csökken az idei 11,2 százalékról, míg az infláció idén 4 százalék körül alakul - jósolja az Európai Bizottság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már készül a mobilos érzékelő, ami képes lehet kimutatni a koronavírus jelenlétét

Már készül a mobilos érzékelő, ami képes lehet kimutatni a koronavírus jelenlétét

Felvásárolja a Microsoft az Apple Sirijét is fejlesztő Nuance-t

Felvásárolja a Microsoft az Apple Sirijét is fejlesztő Nuance-t

Fény derült az olcsóbb Volkswagen ID.4 villanyautó valós hatótávjára

Fény derült az olcsóbb Volkswagen ID.4 villanyautó valós hatótávjára