szerző:
hvg.hu

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott a hvg.hu egy meghívót, miszerint pénteken délelőtt ünnepélyesen aláírják „a kormány, a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseleteinek az új Munka törvénykönyvéről kötött” megállapodását. Feltehetőleg az aláírók is ugyanezt az értesítőt kaphatták röviddel korábban, mivel többen is az újságíróktól hallottak először "az ünnepélyes aláírásról". A szakszervezeti oldal tanácstalanul áll: bár a héten voltak egyeztetések, az új Munka törvénykönyvével változatlanul nem értenek egyet.

Úgy tűnik, annyira fontos a kormánynak a társadalmi béke, hogy milliárdok odadobásán kívül látványos médiaeseményektől sem riad vissza - legalábbis ilyennek ígérkezik az új Munka törvénykönyvéről (Mt.) született megállapodás ünnepélyes celebrálása - a furcsa az, hogy a szakszervezetek is felvonulnak biodíszletnek.

A szerkesztőségben csütörtök fél öt táján landoló meghívó szerint az egyezséget Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, illetve a munkaadói képviseletek részéről Dávid Ferenc (Vállalkozók Országos Szövetsége), Rolek Ferenc (Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége), Zs. Szőke Zoltán (ÁFEOSZ-Coop Szövetség), a munkavállalók részéről pedig Gaskó István (Liga Szakszervezetek), Palkovics Imre (Munkástanácsok Országos Szövetsége) és Pataky Péter (MSZOSZ) írja alá.

Az értesítés megdöbbentő, hiszen a szakszervezeti oldal reprezentánsai a törvényjavaslat benyújtása óta ütötték-vágták a jogszabálygyűjteményt, és többek között emiatt is mennek pénteken az utcára, és tartanak egészpályás útlezárásokat.

"Semmiféle aláírásról nem volt szó!”

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke a hvg.hu megkeresésére elmondta: egy újságírótól értesült arról, hogy a nemzetgazdasági miniszter meghívta holnap délelőttre „az új Munka törvénykönyvéről szóló megállapodás ünnepélyes aláírására”.

Palkovics Imre
©

Elmondása szerint voltak a tárcánál a héten egyeztetések az Mt. bizonyos pontjairól, de konkrét megegyezés még nem született. „Semmiféle aláírásról nem volt szó!” - fakadt ki a megdöbbent Pataky, aki szerint olyannyira az elején járnak a tárgyalásoknak, hogy nem is akarna mondani róluk semmi konkrétumot.

Azt viszont hozzátette: az egyeztetésekhez akkor kellett volna hozzáfogni, amikor a törvényt elkezdték előkészíteni, nem most, amikor már a végső fázisába jutott a parlamenti ratifikáció.

A szakszervezeti vezetők először a saját jogaikról egyeztek meg?

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szintén a sajtótól tudta meg, hogy ünnepélyes aláírásra hivatalos. Palkovics viszont elmondta, hogy a héten az eseményen részt vevő munkaadói és munkavállalói szervezetek főként a kollektív jogok gyakorlásának munkahelyi és országos feltételeiről egyeztettek.

Egyetértettek abban, hogy az új Mt.-ben garantált jogok nem érik el a kollektív joggyakorlás EU-s ajánlásokban is lefektetett minimumát, és ezért közös előterjesztést tettek, amire ezidáig a kormány válaszát várták. A kollektív jogok gyakorlásának feltételrendszere tartalmazza egyébként a szakszervezeti vezetők védelmét, munkaidő- és egyéb kedvezményeit, melyek az érdekképviseleti munka elvégzéséhez szükségesek. A tárgyalásokon szó esett a munkaidőpótlékokról is, amiről szintén közös javaslatot nyújtottak be.

Palkovics ugyanakkor a hvg.hu-nak leszögezte: csak a kollektív jogokkal és a munkaidőpótlékokkal kapcsolatban sikerült megállapodniuk. Arról is csak úgy, hogy a közös javaslat a kormány elé kerül, amelynek megvárják a válaszát. Ezt követő bejelentésről elmondása szerint valóban volt szó, de ez szerinte csak a lezárt két fejezetre vonatkozhat.

Palkovics a hvg.hu-nak azt mondta: arról szó sem volt, hogy a munkavállalói oldal elfogadta volna a Mt. teljes szövegét. És ez az, amit a sajtótájékoztatón is hangsúlyozni fogunk - mondta a szakszervezeti vezető, aki ennek ellenére részt vesz a ceremónián.

Gaskó Istvánt, a Liga szakszervezet vezetőjét - aki a vasutas érdekképviseletek első számú vezetőjeként szerdán kezet rázott Orbán Viktorral arra, hogy a MÁV-dolgozók összesen ötmilliárd forintot kapjanak a MÁV Cargo privatizációja után - nem sikerült elérnünk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trump megnyugtatta a grönlandiakat, nem épít hatvanemeletes szállodát

Trump megnyugtatta a grönlandiakat, nem épít hatvanemeletes szállodát

Ha lemaradt a nagy durrogtatásról, akkor nézzen róla szép képeket

Ha lemaradt a nagy durrogtatásról, akkor nézzen róla szép képeket

A jelek szerint nagyon ráijesztett Putyinékra az orosz ellenzék új arca

A jelek szerint nagyon ráijesztett Putyinékra az orosz ellenzék új arca

Petőfi-díjat kapott Ákos és Nagy Feró

Petőfi-díjat kapott Ákos és Nagy Feró

Négyes karambol történt az M3-ason

Négyes karambol történt az M3-ason

A brazil elnök szerint civil szervezetek okozzák az erdőtüzeket

A brazil elnök szerint civil szervezetek okozzák az erdőtüzeket