szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kritikus évet jósol a magyar gazdaságban jövőre a Nomura elemzője, aki szerint a finanszírozási nehézségek és a recesszió le fogja sodorni a tervezett pályáról a költségvetési politikát. Peter Attard Montalto szerint az euró árfolyama jövő év első félévében elérheti a 320 forintot, a jegybank pedig március végéig még kétszer kényszerülhet kamatemelésre.

A tavalyi választások óta tartó időszak a Fidesz-kormány kísérletéről, a fiskálisan konzervatív unortodox gazdaságpolitikáról szólt, amelyről "mindig is úgy gondoltuk, hogy fenntarthatatlan az egyszeri és torzító intézkedések miatt" - kezdi a feltörekvő piacok 2012-es kilátásairól szóló jelentésének Magyarországgal foglalkozó fejezetét a Nomura.

A bankház szakértője, Peter Attard Montalto szerint a kormány tervét a magas gazdasági növekedésre alapozták, "és valóban működhetett volna, ha a növekedés hozzávetőleg 3 százalékos lett volna a jövőben". De szerinte azzal, hogy jövőre recesszió várható és hogy a kormány a végtörlesztési intézkedéseivel "lefarigcsálta" a pénzügyi stabilitást, az államadósság finanszírozása kétségessé vált, több állampapír-aukció is kudarcba fulladt.

©

A magyar problémák 2012-ben megkerülhetetlenné válnak majd, amelyet az első félévben csúcsra járó euróválság egészít majd ki - írja elemzésében Montalto, aki szerint szükség van az IMF szerepvállalására. A szakértő szerint a kormány ugyan már bejelentette, hogy tárgyalásokat kezd a valutaalappal, de csak egy várható valóságos válsághelyzet alatt fogadják majd el azokat az új - az eddigiekhez képest hátraarcot jelentő - gazdaságpolitikai fordulatokat, amelyek az IMF-megállapodás feltételét jelentik majd. "Ezért úgy gondoljuk, a dolgoknak először még roszabbra kell fordulniuk, hogy később javulhasson a helyzet" - tette hozzá Montalto.

Jövőre valószínűleg romlik a költségvetési helyzet, amely recesszióval és gyenge forinttal egészülhet ki - olvasható a jelentésben, amely jövőre 0,8 százalékos GDP-csökkentést és az első félévben a 320 forintot is elérő euróárfolyamot jósol Magyarországnak. De amint bekövetkezik a gazdaságpolitikai fordulat és esetleg megszületik az IMF-megállapodás, az euró árfolyama 290 forintig eshet vissza 2012 végére - tette hozzá a Nomura.

"Mindent egybevevete, fontos megérteni, hogy a magyarországi helyzet a kormány döntéseinek köszönhető, az események időzítésére és sebességére katalizátorként hatott az eurózóna válsága, de nem ez a kialakult helyzet oka" - tette hozzá a jelentés.

A 2012-es további kilátásokat tekintve a Nomura két újabb kamatemelésre számít az MNB-től, egyre még decemberben, egyre pedig a jövő év első negyedévében. Az emelések hatására a jegybanki alapkamat szintje a bankház szerint 7,5 százalékra nő március végére. A jegybank csak 2012 utolsó negyedévében csökkentheti először az alapkamatot (7 százalékra), amelyet 2013 első félévében további csökkentések követhetnek (egészen 6 százalékig).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!