szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány kiemelt feladata lesz, hogy növekedési terven keresztül forrásokkal támogassa a hazai piacra termelő kis- és középvállalkozások fejlesztési törekvéseit és elősegítse a szektor szereplőinek piacra lépését - mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbogáton.

A forint folyamatos gyengülése még mindig komoly problémát okoz, a devizahiteleseknek és a devizában eladósodott önkormányzatoknak drágul a havi törlesztése, az árfolyamváltozáson keresztül pedig növekszik az állam adóssága is - mondta Kósa Lajos a kormányzat országjárásának keretében egy zártkörű fórum előtt megtartott sajtótájékoztatón az ország gazdasági helyzetet elemezve.

Ebből a rossz gazdasági helyzetből és a szükségből kell erényt kovácsolnia a magyar gazdaságnak - szögezte le Kósa Lajos. Szerinte ennek egyik eszköze éppen a gyenge forint és az erős euró lehet: a gazdaság bizonyos ágazataiban ugyanis annyira megdrágult az import, hogy kevesebb külföldi termék érkezik az országba, az így keletkezett piaci résbe pedig az elképzelések szerint hazai cégek törhetnek be termékeikkel.

Ez a lépés a foglalkoztatást bővíti és a GDP növekedését segíti - mondta Kósa Lajos, hozzátéve, hogy ahhoz, hogy az ágazatok magukhoz térjenek, az államnak kell támogatást nyújtani a piacképesség érdekében fejlesztéseket indító vállalkozásoknak. Ehhez - a Matolcsy-féle növekedési terv szerint - nagyságrendileg 1000 milliárd forint tőkét lenne szükséges kihelyezni a vállalkozásokhoz.

A Fidesz alelnöke szerint a forráskihelyezés mellett le kell bontani a vállalkozások piacra lépését akadályozó adminisztratív-jogszabályi korlátokat. Ennek érdekében - folytatta - a jelenlegi mintegy 180 ezer jogszabály közül mintegy húszezret meg kellene szüntetni.

Kósa Lajos a költségvetés áttervezésével kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a korrigált számok tarthatóak. A kormány a foglalkoztatás terén sokat vár a Start munkaprogram elindításától is, amelynek ennek segítségével 200-250 ezer embert bevonni a munkaerőpiacra. A sajtótájékoztató után zártkörű fórumon vett részt Debrecen polgármestere.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyugdíjas orvosok foglaltak el egy bezárt kórházat Olaszoszágban - videó

Nyugdíjas orvosok foglaltak el egy bezárt kórházat Olaszoszágban - videó

Folytatja a nyomozást a rendőrség a Feneketlen tavi ingatlanmutyi miatt, Lázár Jánost is meghallgatták

Folytatja a nyomozást a rendőrség a Feneketlen tavi ingatlanmutyi miatt, Lázár Jánost is meghallgatták

Jelezni fog az Edge böngésző, ha ellopták a jelszavát

Jelezni fog az Edge böngésző, ha ellopták a jelszavát