szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A költségvetési megszorítás és a növekedés nem zárja ki egymást - mondta Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke hétfőn, az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottságának ülésén.

Az EKB elnöke a rendszeres "monetáris párbeszéd" nevű meghallgatáson elmondta: jóllehet a megszorítás rövid távon gazdasági visszaeséshez vezet, az alapvető kérdés az, hogy "elkerülhetőek-e a reformok, fenntartható-e a korábbi állapot".

Draghi kijelentette: az EKB éppen azért tartja fenn likviditási eszközeit, hogy elősegítse a hitelpiac bővülését, és ezzel támogassa a növekedés beindítását. Európában a bankok biztosítják az összes piaci finanszírozás 80 százalékát, a vállalatok kevésbé fordulnak tőkepiaci finanszírozáshoz - tette hozzá.

A szakember a meghallgatáson megismételte az EKB kormányzótanácsának decemberi ülését követő sajtótájékoztatón elmondott makrogazdasági elemzést, amely szerint a pénzpiaci zavarok továbbra is tompítják a gazdasági aktivitást, a kilátások pedig bizonytalanok.

Az inflációs kilátásokkal kapcsolatosan megerősítette, hogy az árstabilitásra ható kockázatok kiegyensúlyozottak. Elmondta: az euróövezeti infláció 3 százalék volt novemberben, és a jövő év során csökkenhet az EKB céljának számító 2 százalékos szint alá.

Mario Draghi
©

Kérdésre kijelentette: annak ellenére, hogy Európán kívül sokan játszanak annak "morbid" gondolatával, hogy az euróövezet felbomolhat, nincs kétségem az euró erejét, állandóságát és visszavonhatatlanságát illetően. A Financial Times-nak adott hétfői interjújára utalva elmondta: jogos és időszerű lépés volt felvetni az euróövezet felbomlásának óriási költségeit.

Mint ismeretes, a Financial Times kommentárja szerint Mario Draghi "tabut tört meg" azzal, hogy hajlandó volt egyáltalán beszélni az euróövezet esetleges szétesésének következményeiről. A lap felidézte, hogy Draghi elődje, Jean-Claude Trichet "egyszerűen abszurdnak" nevezte még a felvetést is.

A hitelminősítők tevékenységével kapcsolatosan elmondta: jóllehet a piac számára hasznos információt közvetítenek a hitelminősítők, de nem szabad kizárólag erre bízni a befektetői döntéseket, fel kell ismerni az ilyen besorolások korlátait. Kifejtette: az EKB maga is támaszkodik a hitelminősítői besorolásokra, de ez csak egy a sok szempont közül és nem szabad mechanikusan követni a hitelminősítői döntéseket.

Draghi kijelentette: az EKB által általánosan támogatott, a hitelminősítők tevékenységének szabályozásáról szóló bizottsági javaslat egy stabil keretet céloz meg, amely csökkenti a hitelminősítői döntésekből fakadó piaci volatilitást, továbbá javítja a döntések minőségét és átláthatóságát.

Az európai állam- és kormányfők december eleji megállapodásáról elmondta: az áttörést hozott, mivel megalapozza a költségvetési politikák szorosabb koordinációját.

Arról, hogy az Egyesült Királyság nem csatlakozott a többi uniós tagállamhoz a megállapodásban hangsúlyozta: előnyére válna az Európai Unió egészének, ha sikerülne együttműködni, de fel kell ismerni, hogy az euróövezet sajátságos gondokkal küzd.

Arra a felvetésre, hogy Francois Hollande francia ellenzéki elnökjelölt az elmúlt héten arra tett ígéretet, hogy megválasztása esetén növelné az EKB kötvényvásárlásait Draghi leszögezte: az EKB szabályai egyértelműen megfogalmazzák a szervezet mandátumát és, hogy tilos a tagállamok költségvetéseit finanszírozni. Elmondta: ha eltérnénk mandátumunktól, az aláásná az intézmény hitelességét, ami nem tenne jót a piaci bizalom, illetve az euróövezeti intézményrendszer szempontjából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!