szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

18 igen és 14 nem szavazattal fogadták el a főváros költségvetését. Az ellenzék kritikusan beszélt az elfogadott számokról.

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés Budapest 2012-es költségvetését, valamint a 2012 és 2015 közötti időszakra vonatkozó finanszírozási prognózist. A testület 18 igen és 14 nem szavazattal döntött így.

A főváros a költségvetés bevételeit 299 milliárd 514 millió forintban, a kiadásait pedig 386 milliárd 168,8 millió forintban határozta meg. A különbözetet az előző évek pénzmaradványából, valamint az előző években megkötött keretszerződések alapján lehívható, fejlesztési célú hitelből fedezik.

A határozat 396 milliárd 815 millió forintban állapítja meg a fővárosi önkormányzat bevételi és kiadási főösszegét. A dokumentum 203 milliárd 614,4 millió forintban állapítja meg a működési kiadás összegét, amelyből összesen 11 milliárd 150 millió forintot általános tartalékként, a szerkezetátalakításokhoz kapcsolódó kiadásokra, kockázatkezelésre, továbbá az "előző városvezetés örökségének" kezelésére különítenek el. Az uniós finanszírozás kockázati tartalékára, valamint peres ügyekre további 1-1 milliárd forintot tesznek félre.

©

A testület arról is szavazott: tudomásul veszi, hogy a 2012-2015 közti időszakban a saját bevételeinek összege várhatóan 497 milliárd 379 millió forint, az adósságokból eredő fizetési kötelezettsége pedig várhatóan 72 milliárd 659 millió forint lesz. A BKV működőképességének fenntartása érdekében a működési kiadások egy részét visszatartják; ehhez egyenként felülvizsgálják az intézményeket és feladatokat. A források zárolásának fenntartásáról, vagy az előirányzatok végleges elvonásáról leghamarabb áprilisban döntenek, a tömegközlekedési társaság finanszírozásának rendeződése függvényében.

Tarlós István főpolgármester a vita előtt jelezte: amennyiben valaki átcsoportosítást javasol, nevezze meg azt is, honnan szeretné. Arra, hogy az MSZP mindegyik képviselője hozzászólásra jelentkezett, annyit mondott: türelmesen végighallgat mindenkit, de arra kéri azokat, akik az előző grémiumnak is tagjai voltak, hogy ne feledkezzenek meg erről.

Ellenzéki kritikák

Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője szerint a javaslat nem kezeli, hanem előidézi Budapest csődjét. Az ellenzéki politikus szerint az előterjesztés a főváros történetének "legkárosabb" büdzséje, ami veszélybe sodorja az alapvető szolgáltatásokat. Arra kérte a városvezetést, hogy vonja vissza az indítványt, s márciusra dolgozza át a számokat. A szocialista párt a főváros érdekeinek képviseletére szólította fel a főpolgármestert, aki válaszában azzal érvelt: a baloldali lapok pedig pont „Rambóként” ábrázolják, aki szembemegy saját politikai közösségével. "Valaki döntse el, mi a helyzet" – mondta Tarlós István, felvetve a kérdést: "nem lehet, hogy valamelyikük hülyeséget beszél?".

©

Losonczy Pál, a Jobbik frakcióvezetője arról beszélt: látja, hogy a helyzet az előző 20 év "álságos működésének következménye", ugyanakkor több mint valószínű, hogy a költségvetésben szereplő számokat a kormány diktálta. Kifogásolta, hogy a legnagyobb vesztesek között az oktatás, a kultúra és a szociális ágazat van. Ha így megy tovább, Budapest a legszebb városból egy "elmaradt, szomorú, értékeitől megfosztott város lesz" – mondta a jobbikos politikus. Budapest "legnagyobb rákfenéjének" a BKV-t nevezte, azt azonban leszögezte: nem asszisztálnak a társaság privatizációjához.

Hanzély Ákos, az LMP képviselője a leépülés költségvetésének tartotta az ideit, s azt bírálta, hogy a főváros minden olyan területtől elvonja a forrásokat, amelyek finanszírozására nem kötelezi a törvény. Az ellenzéki képviselő a vitában a Fidesz "főváros-ellenességét" vetette fel, mint mondta, az értékeket, a forrásokat a kerületekbe vitték, és azt hagyták a fővárosnál, amit nehéz üzemeltetni.

©

Németh Zoltán, a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának vezetője kiemelt célnak nevezte a BKV megmentését és a stabil működés feltételeinek megteremtését. Furcsának nevezte, hogy a szocialisták úgy tesznek, mintha semmi közük nem lenne a mostani helyzethez. A frakcióvezető hiányolta az ellenzéki hozzászólásokból a szakmai elképzeléseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Naponta közel 100 ezren fertőződnek meg a koronavírussal csak Angliában

Naponta közel 100 ezren fertőződnek meg a koronavírussal csak Angliában

Ukrán külügyminiszter: Készek vagyunk rendezni a nézeteltéréseket Magyarországgal

Ukrán külügyminiszter: Készek vagyunk rendezni a nézeteltéréseket Magyarországgal

100 millió euró érkezik Brüsszelből a tagállamokba gyorstesztekre

100 millió euró érkezik Brüsszelből a tagállamokba gyorstesztekre