szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) közreműködésével tavaly 24 pozitív befektetői döntés született, összesen 924,3 millió euró értékben, amelyek közvetlen eredményeként a közeljövőben több mint 5700 munkahely jöhet létre.

Tavaly a projektmenedzsment osztályok 83 projektet, illetve 70 megkeresést kezeltek. A projektek elsősorban a járműipart és az elektronikát érintik, feltörekvő szektornak tekinthető az élelmiszeripar és a logisztika - közölte Kerekes György, a HITA elnökhelyettese sajtótájékoztatón, szerdán Budapesten. Hozzátette: a projektek többsége az Egyesült Államokból, Németországból és a Távol-Keletről ered.

A HITA tájékoztatása szerint tavaly 13 olyan beruházást kezelt, amely egyedi kormánydöntésen alapuló támogatást kap. A 2011-es nagyberuházások összesített volumene meghaladja a 210 milliárd forintot és közvetlenül mintegy 4500 új munkahelyet teremtenek. A hivatal által 2011-től kezelt portfólió összértéke meghaladja az ötmilliárd eurót és ezáltal akár 18 ezer új munkahely jöhet létre pozitív befektetői döntés esetén.

Kerekes György elmondta: korábban leginkább Nyugat-Euórpából, az Egyesült Államokból, Japánból és Koreából érkeztek a projektek. Ma már Egyiptom, Brazília, India is szerepel ezen a listán. A befektetők ma már kevésbé keresik a zöldmezős, nagyberuházásokat, inkább több, kisebb projektet kezelnek.

Az elnökhelyettes szavai szerint ezek a cégek sokszor családi tulajdonban lévő, nemzetközi szinten közepesnek mondott vállalkozások, amelyek a válságot jól átvészelték, megfelelő forrással rendelkeznek és a nagyokhoz képest elkötelezettebbek is a döntéseik mellett. Kerekes György szerint ezeknek a cégeknek fontosak a beszállítói lehetőségek, ezért a beszállítói oldallal kiemelten kell foglalkozni.

A HITA kiemelt feladata a hazai kis- és középvállalkozások (KKV) külpiaci megjelenésének támogatása. A hivatal révén a hazai KKV-k összesen 29 multiszektorális kiállításon, emellett 74 ágazati rendezvényen és 40, szintén multiszektorális üzleti programon vehettek részt. A proaktivitás érdekében a HITA az idén elindította a Befektetőbarát Települések Programját, amelynek célja, hogy felkészítse Magyarország önkormányzatait a befektetők fogadására. A program során a részt vevő települések segítséget kapnak ahhoz, hogyan tegyék vonzóvá a térséget a befektetők számára.

A hivatal az idén meghirdette a Reinvest nevű programját is. Ennek célja, hogy a HITA felmérje a cégek elégedettségét a szabályozási és befektetési környezetről, munkaügyi kérdésekről, életszínvonalról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!