szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy pécsi cég napelemrendszerből álló erőművet hozna létre az egykori mecseki uránbánya rekultivált meddőhányójának területén a baranyai megyeszékhely közelében – adta hírül a PécsMa.hu csütörtökön.

A lap beszámolója szerint a Repower Energia Kft. a 6-os úttól északra, Kővágószőlős külterületén, a Mecsek-Öko Zrt. tulajdonában lévő rekultivált területen hozna létre egy hatalmas napelemes mezőt, s építene egy 11,5 megawattos naperőművet. A társaság ügyvezetője, Ádám Csaba a lapnak nyilatkozva azt mondta, a beruházás tervezési szakaszban van, de az előzetes környezetvédelmi engedélyeztetési eljárást már elindították. A beruházás több ütemben zajlana, s egyelőre az első lépésre, egy 500 kilowattos egység létrehozására koncentrálnak.

Ez az előzetes kalkulációik szerint is 6-700 millió forintot emészthet fel, ezért várják a pályázati lehetőséget is. Hozzátette: sokat jelentene az is a finanszírozást illetően, ha a zöld áram átvételi árának rendezése mielőbb megtörténne, és hosszú távon kiszámítható szabályozási környezetet biztosítanának a megújuló energiatermelő projektek számára; ez egyelőre hiányzik – mondta.

A lap kitér rá: a társaságban a mecseki uránbányák rekultivációjával a 90-es évek óta foglalkozó Mecsek-Öko Zrt. kisebbségi tulajdonnal rendelkezik. E cég vezérigazgatója, Berta Zsolt szerint társaságuk feladata, hogy a területeket Kővágószőlős településrendezési tervével összhangban, a lehető legjobb módon hasznosítsák. Ennek egyik módja a terület napelemekkel való betelepítése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akciós áron kínálják az ékszereket Vajna Tímea bedőlt gyémántérdekeltségéből

Akciós áron kínálják az ékszereket Vajna Tímea bedőlt gyémántérdekeltségéből

12 féldisznó, 31 ezer okostelefon – így telt a Black Friday az eMAG-nál

12 féldisznó, 31 ezer okostelefon – így telt a Black Friday az eMAG-nál

Jonas Jonasson: "A bosszú sokszor az első lépés a háborúhoz"

Jonas Jonasson: "A bosszú sokszor az első lépés a háborúhoz"