szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kedvezőtlen nemzetközi piaci hangulatban gyengült a forint hétfőn délelőtt.

Az eurót délelőtt fél tízkor 286,51 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon a kora reggeli 287,26 forint után. Péntek délután még 284,70 forint volt az árfolyam, estére viszont már 286,40-re gyengült a forint az euróval szemben.

A gyengüléshez hozzájárult az euró dollárral szembeni jelentős vesztesége, amelyet a hétvégi francia elnökválasztás és a görög parlamenti választások eredménye váltott ki. Mindkét választás a kormányzó pártok vereségét hozta, aminek üzenete az, hogy a választók megelégelték a megszorító politikát. Így viszont kérdésessé válhat az euróövezet államadósság elleni küzdelme, és ez elbizonytalanította a befektetőket.

Nicholas Sarkozy a franciaországi választási eredmények kihirdetése után
©

Devizapiaci kereskedők szerint hétfőn a piac még emésztgetheti a francia és görög híreket, így nem várhatók drasztikus árfolyamváltozások. Ráadásul Angliában piaci szünnap van, emiatt a forgalom visszafogott lehet.

A svájci frank árfolyama 238,50 forint volt hétfőn délelőtt, míg pénteken délután 237,00 forinton állt. A dollár jegyzése 220,22 forintra nőtt a pénteki 216,50 forintról. A japán jen 2,7573 forintot ért a pénteki 2,7037 forint után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!