szerző:
Kósa András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az első exit poll adatok alapján ismét nehéz kormányalakítási folyamat elé néz Görögország, és egyelőre kicsi az esélye egy stabil parlamenti többséggel rendelkező kormány létrejöttének – értékelték az eredményeket a hvg.hu által megkérdezett szakértők. A Magyar Külügyi Intézet munkatársa szerint így tovább nőhet a bizonytalanság, és egyre veszélyesebb lesz a nemzetközi környezet magyar szempontból is.

A baloldali populista Sziriza és a középjobb Új Demokrácia párt egyaránt 27-30 százalék közötti eredményt ért el a magyar idő szerint vasárnap este hatkor zárult görög parlamenti választásokon az első exit pollok alapján. A korábbi nagy baloldali váltópárt, a PASZOK mindössze 10-12 százalékot ért el, az összes többi párt (így a kommunisták, vagy a neonáci Arany Hajnal) 5-6 százalék körüli eredményre számíthat.

Ez azt jelenti, hogy a május eleji állapothoz hasonlóan ismét nagyon nehéz lesz stabil kormányt alakítani, ehhez ugyanis több pártnak szinte meglepetésszerű engedményeket kellene tennie választási ígéreteihez képest egy koalíciós kompromisszum érdekében.

Kövesse a görög választásokat folyamatosan a hvg.hu-val!

Hogy lesz ebből kormány?

„Akárki nyer, nagyon komoly ellenzéke lesz majd, kérdéses, milyen kormányt lehet ilyen körülmények között alakítani” – mondta a hvg.hu-nak Sándorfi Eszter, Magyarország athéni nagykövete. Bár szerinte „nagyon nagy az elszántság minden párt vezetőjében, hogy ne ismétlődjön meg az előző hat hét, és mindenki megegyezési szándékét hangsúlyozta”, mégis nehéz tárgyalásokra lehet számítani.

Noha a PASZOK egységkormányt szorgalmaz, ennek kevés az esélye Sándorfi Eszter szerint, már csak azért is, mert úgy tűnik, a Sziriza ragaszkodik az összesen 240 milliárd euró értékű pénzügyi mentőcsomagok feltételeinek újratárgyalásához, az Új Demokrácia és maga a PASZOK is azonban ebbe nehezen menne bele várhatóan.

Görög választások után: bizonytalan kilátások, megmaradó kétségek
©

„Nem is feltétlenül politikai jobb- és baloldal mentén húzódnak a törésvonalak, hanem a segítségnyújtási memorandumot elutasító vagy támogató pártok mentén, ebből a szempontból egy elvileg tisztán baloldali PASZOK–Sziriza-együttműködés kapcsán is sok a nyitott kérdés – mondta Sándorfi Eszter, aki szerint azért egy az Új Demokrácia végső győzelme valószínűleg megnyugtatóbban hatna a piacokra és az EU-ra. „De mindenképpen egy teljesen új Görögországra kell számítani a következő időszakban, legalábbis minden párt ezt mondta előzőleg” – fogalmazott.

Hogy lesz ebből reform?

„A görögök fő problémája, hogy az egész hatalmi elitben általában rendült meg a bizalom, a radikális baloldal viszont nem lehet tudni, merre visz” – értékelt Gálik Zoltán, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Szerinte nem valószínű, hogy egységkormány alakul, viszont az Új Demokráciának és a Szirizának is kevés mandátuma lesz még a PASZOK-kal együtt is egy többségi kormány megalakításához.

„Már hallani olyan hangokat az EU-ból és az EKB-ból is, hogy esetleg könnyítenének a görögök feltételein, de az a baj, hogy ez csak a probléma egyik része: olyan mély strukturális reformokra van szükség, hogy ahhoz egy stabil kormány elengedhetetlen” – mondta Gálik Zoltán.

A szakértő szerint a görög politikai bizonytalanság miatt a következő napokban a spanyol  és az olasz adósság kockázati kamatfelára is megnőhet, ráadásul Ciprusról is egyre aggasztóbb híre érkeznek. „Magyarországnak ez a helyzet nagyon nem jó, a következő hetekben az EU vezetői valószínűleg nem ránk fognak figyelni, a piacok viszont működnek, ahogy működnek, így egyre veszélyesebb a nemzetközi környezet Magyarország számára” – mondta a külügy intézet szakértője, Gálik Zoltán.

Mint korábban megírtuk, értesüléseink szerint sem az EU Bizottságában, sem a Nemzetgazdasági Minisztériumban nem készültek vészforgatókönyvek arra az esetre ha eszkalálódna a helyzet Görögországban – igaz, erre rövid távon nem kell számítani az eredmények alapján.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Görögország D-Day előtt?

Példa nélkül álló, és nincs semmi hasonlóra utaló az európai uniós szerződésekben, de már nem tabu, és nem is jelenti a világ végét, tartalmazza számos forgatókönyv, hogy Görögország esetleg kilép az eurózónából, és újra bevezeti a drachmát vagy valamilyen hibrid valutát.

Kósa András Világ

Róna Péter: már nincs tétje a görög választásoknak

A hvg.hu által megkérdezett szakértők nem várnak gyors politikai, gazdasági kataklizmát a görög választásoktól, igaz, más-más szempontok alapján. Róna Péter szerint már elment a hajó, és csak az a kérdés, hány sebességes Európában élünk majd, Balázs Péter úgy véli, a június végi uniós csúcson lehetnek konkrét következményei a görög helyzetnek. Úgy tudjuk, sem az unió bizottsága, sem a magyar kormány nem készült vészforgatókönyvekkel.

MTI Világ

Szamarasz: kilábal Görögország a válságból és marad az eurózónában

Több ezer szimpatizánsa előtt az eurózónában maradás mellett tett hitet Antonisz Szamarasz, a görög konzervatív Új Demokrácia vezetője a párt utolsó, kampányzáró nagygyűlésén pénteken Athénban. "Kilábalunk a válságból, de nem lépünk ki az eurózónából. Senkinek sem hagyjuk, hogy kivezessen minket Európából" - mondta a parlament előtti Szintagma téren a választások egyik legnagyobb esélyesének tartott jobboldali párt vezetője.

hvg.hu Nemzetközi gazdaság

Választási tippeket ad a Financial Times a görögöknek

Hatalmas felhördülés követte Görögországban a Financial Times Deutschland szerkesztőségi cikkét, melyben a német üzleti napilag arra szólítja fel a görög választókat, hogy csakis olyan pártra szavazzanak a most vasárnapi parlamenti választásokon, amely támogatja az uniós mentőcsomag teljesítésének folytatását.

Vigyázzon, ha eladott valamit, baj ne legyen az adóbevallásnál

Vigyázzon, ha eladott valamit, baj ne legyen az adóbevallásnál

A NAV-nak végzett karbantartásért kért kenőpénzt, öt évet kaphat

A NAV-nak végzett karbantartásért kért kenőpénzt, öt évet kaphat

Hogyan válasszak designert?

Hogyan válasszak designert?

Trianon-emlékmű: vita nélkül

Trianon-emlékmű: vita nélkül

130 ezer család kap figyelmeztető levelet a bankjától

130 ezer család kap figyelmeztető levelet a bankjától

Megszólalt a Samsung, hogy miért törhetett el egy-két nap után az összehajtható telefonjuk kijelzője

Megszólalt a Samsung, hogy miért törhetett el egy-két nap után az összehajtható telefonjuk kijelzője