szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hirtelen drágulhat a baromfihús, mert a nyári hőség miatt több állat elpusztul, kevesebb a tojás és lassabban nőnek meg a csirkék.

15 %-kal drágulhat a baromfihús, mert a hőség miatt kevesebbet esznek az állatok, lesoványodnak és egy részük elpusztul - adta hírül a TV2 Tények.

A csirkék naponta átlagosan 7-8 dekagrammot híznak, ám a meleg miatt kevesebbet esznek, ezért csak naponta 4 dekagrammot tudnak nőni, ezért nehezebben és lassabban fogják elérni a kívánt vágósúlyt. Mivel a baromfik nehezebben tudják leadni a testhőt, ezért hőgutában a kánikulában 3 százalékkal több állat pusztul el, mint amúgy.

A kevesebb tyúk kevesebb tojást is tojik, ez nagyjából 4-5 százallkos visszaesést jelent, ráadásul a keltetésre szánt tojásokból sem kel ki a melegben annyi csibe, mint amúgy, 5-6 százalékkal eshet vissza a kelési arány.

A Baromfi Terméktanács szerint ezért akár 10-15 százalékkal is emelkedhetnek majd a baromfihús árai, a tenyésztők ugyanis hetente 800-900 forintnyi veszteséget könyvelhetnek el maguknak.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!