szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem képviselhetik a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának álláspontját az fb ellenzéki párti tagjai - írta Járai Zsigmond, az fb elnöke a testület nevében Iryna Ivaschenkónak, az IMF magyarországi képviseletvezetőjének szerdán azt követően, hogy a sajtóból arról értesült, az LMP-t és az MSZP-t képviselő tagok tárgyalást kezdeményetek a Nemzetközi Valutaalap Magyarországon tárgyaló delegációjával.

Az index.hu úgy tudja, hogy a két ellenzéki taggal, Katona Tamással (MSZP) és Róna Péterrel (LMP) kedden délután találkozott az MNB-ben a küldöttség.

Járai Zsigmond az MNB honlapján közzétett levelében közölte: "Tájékoztatom arról, hogy a felügyelőbizottság álláspontját ők nem képviselhetik, a tárgyaláson elhangzottak csak magánvéleménynek tekinthetők."

Hozzátette, a sajtóból értesültek arról, hogy az ellenzéki tagok tárgyalást kezdeményeztek az IMF Magyarországon tárgyaló delegációjával.

Az fb elnöke a levélben kifejtette: "A hatályos törvények értelmében a felügyelőbizottság hatáskörébe nem tartozik az MNB alapfeladatainak vizsgálata, valamint az alapfeladatok végrehajtásának mérlegre gyakorolt hatása. Ugyanígy nem hatásköre az MNB-t érintő jogszabályváltozások véleményezése."

Róna Péter: különvéleményünk van

Róna Péter a Népszabadság csütörtöki számában reagált Járai Zsigmond, a jegybank felügyelőbizottsági elnökének levelére, mint mondta, abban igaza van Járai Zsigmondnak, hogy nem képviselik a felügyelőbizottság álláspontját, abban azonban nincs, hogy magánvéleményt képviselnek, ugyanis "különvéleményük van".

A felügyelőbizottság ellenzéki (LMP) tagja szerint "az a fideszes felfogás tükröződik Járai Zsigmond reakciójában, hogy ami kisebbségi véleménynek számít, az nincs is".

A Népszabadság felidézte: a felügyelőbizottság három tagja (Róna Péter, Katona Tamás, Varga István) tíz napja elektronikus formában tárták a testület elé rendkívüli ülésen állásfoglalásukat. A lap azt írta: ezt azért tartották fontosnak, mert szerintük a tranzakciós illeték kiterjesztése a Magyar Nemzeti Bankra ellehetetleníti az intézmény működését, törvénysértésre kényszeríti.

A Népszabadság kérdésére, hogy milyen véleményt fogalmaztak meg a delegáció tagjai az illetékkel kapcsolatban, Róna Péter úgy válaszolt, hogy "nincs olyan közgazdász a világon, aki ne gondolná azt, hogy ez a monetáris és fiskális eszközök szétválasztásának megsértése". Arról azonban nem nyilatkozott, hogy a találkozón elhangzott-e információ azzal kapcsolatban, milyen állásfoglalás várható az EKB-tól ez ügyben, amelyen már dolgozik a bank.

Az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalóküldöttsége és a magyar kormány között kedden délelőtt kezdődtek meg a tárgyalások, az MNB vezetése délután fogadta a delegációt. Az IMF részéről Thanos Arvanitis misszióvezető a delegáció vezetője, magyar részről Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a főtárgyaló.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A 39 éves Ibrahimovic mellé igazolt egy 34 éves támadót is az AC Milan

A 39 éves Ibrahimovic mellé igazolt egy 34 éves támadót is az AC Milan

Meg kellett műteni Cseh Lászlót

Meg kellett műteni Cseh Lászlót

A magyar kormány is elítéli Navalnij letartóztatását

A magyar kormány is elítéli Navalnij letartóztatását