szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Még egyeztetnek a MÁV Általános Biztosító Egyesület károsultjainak ügyét rendező jogszabályról, ha azok lezárulnak, a parlament elé kerülhet a tervezet - válaszolta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a jobbikos Korondi Miklós írásbeli kérdésére.

Az Országgyűlés honlapján olvasható válaszában a miniszter kiemeli, hogy a kormány a MÁV ÁBE károsultjainak ügyében mielőbb olyan megoldást szeretne találni, amely összhangban áll az alaptörvényben foglaltakkal, és kiállja az Alkotmánybíróság utólagos normakontrollját.

Hozzátette, hogy a kártérítési igények rendezésében érintett közigazgatási és érdekképviseleti szervek bevonásával még egyeztetnek.

A nemzetgazdasági miniszter emlékeztet, hogy az Alkotmánybíróság hivatalból eljárva megállapította: az Országgyűlés alkotmányellenességet idézett elő azzal, hogy nem szabályozta a 2010. január 1-je előtt felszámolás alá került biztosítóval kötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésen alapuló kártérítési igények érvényesíthetőségét. Egyúttal felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának az AB határozatban foglalt határidőig tegyen eleget.

A kérdéskört az alkotmányossági szempontok figyelembevételével úgy kell megoldani, hogy a szabályozás alkalmas legyen a vagyonelszámolási eljárás megfelelő és gyors lezárásához - emelte ki válaszában Matolcsy György.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!