szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottsághoz fordult a magyar szerencsejáték-törvény módosítása miatt az Európai Pénznyerő automatákat Üzemeltetők Szövetsége (European Gaming and Amusement Federation), azaz az Euromat.

Az Európai Bizottsághoz fordult a Magyar Szerencsejáték Szövetséget is tagjai között tudó Euromat a pénznyerő automaták betiltása miatt - írta közleményében a szervezet. 

A szövetségnél úgy vélik, hogy a magyar szerencsejáték-törvény kedden elfogadott módosítása jogellenes azt kérik, az EU-bizottság vizsgálja meg, megfelel-e a módosított jogszabály a 98/34/EC direktívában foglaltaknak. Az Euromat szerint az Európai Bíróság már Lengyelországban is jogellenesnek ítélt hasonló intézkedéseket.

"Mivel az Európai Bíróságnak és az Emberi Jogok Bíróságának is vannak hasonló precedenseik, melyek bizonyítják, hogy ez a versenyellenes lépés kérdőre vonandó, a TRIS felhívás procedúra vonatkozásában azt gondoljuk, hogy a Magyar Kormány részéről jogellenesség áll fenn" - fogalmazott az Euromat. 

"A 98/34/EC direktíva alapján meghatározott három hónapos várakozási időt figyelmen kívül hagyva a magyar kormány az intézkedést úgy alkalmazta, hogy nemzeti szintű és fiskális jellegű törvény módosításra hivatkozott. Ez nem fiskális kérdés, inkább egy védelmező döntés egy bizonyos al-szektor javára, fiskális eszközként burkolva. Ebben a szektorban hasonló védelmező intézkedések történtek Lengyelországban, melyeket az Európai Bíróság jogellenesnek ítélt" - olvasható a közleményben.

"Összefoglalva, a magyar kormány figyelmen kívül hagyta a TRIS procedúrát azáltal, hogy egy kifejezetten agresszív és versenyellenes intézkedést mutatott be a privát szektorral szemben és a koncesszió alapján működő kaszinók haszna védelmében. Ez egy technikai változás az érvényben lévő szabályozáshoz képest, ez nem egy fiskális intézkedés és mint ilyen, azonnali tisztázását szeretnénk kérni önöktől, hogy a várakozási idő kikerülése helyes-e ebben az esetben"' - tette hozzá a szövetség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Irán még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy akár az atomfegyvert is építhessen

Irán még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy akár az atomfegyvert is építhessen

Csapágygolyók ömlöttek a 86-os útra, a teherautós elhajtott a helyszínről

Csapágygolyók ömlöttek a 86-os útra, a teherautós elhajtott a helyszínről

A londoni taxisok sorban állva, autójukat kidíszítve búcsúznak Fülöp hercegtől

A londoni taxisok sorban állva, autójukat kidíszítve búcsúznak Fülöp hercegtől