szerző:
hvg.hu

Péntek reggel 9 órakor sajtótájékoztatót tart a nemzetgazdasági miniszter, amelyen várhatóan bejelenti a túlzottdeficit-eljárás miatti kiigazító lépéseket. A megszorítások étlapján lapinformációk szerint szerepel az áfaemelés és a félszuperbruttó megtartása.

Péntek reggel 9-kor tart kormányszóvivői tájékoztatót Matolcsy György a túlzottdeficit-eljárása miatti további lépésekről - közölte a Kormányszóvivői iroda.

A hét elején Barbara Kaufmann-nal, az Európai Bizottság küldöttségvezetőjével tárgyalt a magyar kormány Budapesten, aki a Magyarország ellen korábban indított túlzottdeficit-eljárás miatt érkezett ide. Az Orbán-kormánynak ugyanis október 5-ig be kell bemutatnia, milyen intézkedéseket tervez az államháztartási hiány három százalék alatt tartására. Az Európai Bizottság ez alapján fog dönteni októberben, vagy legkésőbb november elején arról, hogy felfüggeszti-e hazánk esetében az uniós támogatásokat vagy sem. Kaufmann arra is kíváncsi, mit válaszol a kormány az IMF-nek, amely további pontosításokra szólította fel a magyar kormányt. Mivel a Valutaalap alacsonyabb növekedést vár Magyarország esetében 2013-ban annál, mint amivel a kormány számol, ezért tudni szeretné, milyen hiánycsökkentő intézkedéseket tervez szükség esetére a kabinet.

A kormánynak ugyanis jelentős kiigazító lépéseket kell megtenni azért, hogy tartani tudja az eredeti, 2,2 százalékos hiányt, igaz, lapinformációk szerint a kormány egyik terve, hogy a hiánycélt 2,7 százalékra emelje. Hogy pontosan mekkora is kell, hogy legyen a megszorító csomag, arról megoszlanak a vélemények: varga Mihály 300 milliárd körüli összegről beszél, ám szakértők szerint ennek duplájára lenne szükség.

Az Origó csütörtökön arról számolt be, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban egy intézkedéscsomagot állítottak össze, az étlap már Orbán asztalán van napok óta. Az ötletek között szerepel a személyi jövedelemadónál a félszuperbruttósítás kivezetésének elhalasztása, azaz jövőre mégsem lenné még ténylegesen egykulcsos az szja-rendszer. A javaslat 110 milliárd forintot betömne az 500-600 milliárdos lyukból.

Felemelnék a normál, 27 százalékos áfakulcsot: nem 30 százalékos lenne, 28 és 29 százalékos számításokat készítettek. Az Origo szerint az áfaemelés olyan formában is felmerült, hogy esetleg egyes alapvető élelmiszereknél áfacsökkentés legyen. Akár úgy, hogy több terméket sorolnak a 27 százalékos körből a 18 százalékosba, esetleg az 5 százalékos kulcsba, vagy valahol a kettő között találnak ki egy áfakulcsot a 18 százalékos helyett.

A bankok megadóztatásánál felmerült, hogy a bankadót mégsem feleznék meg jövőre, és rajta van az étlapon a jegybank megadóztatása is. Javasolja még a tárca az adóbeszedés szigorítását, a pedagógus-életpályamodell feladását, a járulékplafon eltörlését, a fordított áfa kiterjesztését és a közszféra bizonyos mértékű létszámcsökkentését.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében

A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében

Beindult a nyomulás a budapesti hostelek piacán

Beindult a nyomulás a budapesti hostelek piacán

Eljött az igazság pillanata: leellenőrizheti, mennyivel evett többet a kelleténél

Eljött az igazság pillanata: leellenőrizheti, mennyivel evett többet a kelleténél

Ön vitte el a négymilliárdos lottónyereményt? Pár tipp, mire költheti

Ön vitte el a négymilliárdos lottónyereményt? Pár tipp, mire költheti

Változékony idő várható

Változékony idő várható

Többen meghaltak, amikor 6,3-es erősségű földrengés rázta meg a Fülöp-szigeteket

Többen meghaltak, amikor 6,3-es erősségű földrengés rázta meg a Fülöp-szigeteket