szerző:
hvg.hu

Áfaemelés, félszuperbruttósítás meghagyása, banki adóterhelés növelése, pedagógus-életpályamodell feladása, segélyplafon bevezetése – egyebek mellett ilyen lehetőségek közül válogathatna a kormány a jövő évi költségvetés tervezetében lévő 500-600 milliárdos lyuk betömésénél. A lehetséges intézkedések listáját a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) készítette a kormánynak, és az Origo idézett abból részleteket csütörtökön.

A kormány 2013-ban 2,2 százalékos GDP-arányos hiányt tervez, külön intézkedések nélkül nagyjából ennek a duplája is lehetne a deficit. A hiány egyik oka a költségvetés első változata után bejelentett munkahelyvédelmi akcióterv 300 milliárd forintos költsége – emlékeztetnek az Origo cikkében.

A hiányt nemcsak azért kell féken tartani, mert a kormány meg szeretne állapodni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Bizottsággal egy készléti hitelkeretről, hanem azért is, mert jóval 3 százalék feletti hiánnyal újra növekedni kezdene az államadósság.

Az NGM több javaslatot is tett a kormánynak arra, hogyan lehetne befoltozni a jövő évi költségvetés tervezetében lévő 500-600 milliárdos lyukat. Az Origo cikkében úgy fogalmaznak, hogy hosszú étlap készült, amelyről a kormány majd válogathat. Úgy tudják: az NGM stábja azt az instrukciót kapta, hogy ötleteljenek szabadon, ne szabjon határt a fantáziájuknak az, hogy minek van politikai realitása, vagy mit nem fogadna el az IMF és a bizottság. A listát 2-3 hete kapta meg Orbán Viktor miniszterelnök.

Az ötletek között szerepel a személyi jövedelemadónál a félszuperbruttósítás kivezetésének elhalasztása, azaz jövőre mégsem lenné még ténylegesen egykulcsos az szja-rendszer. A javaslat 110 milliárd forintot betömne az 500-600 milliárdos lyukból.

Felemelnék a normál, 27 százalékos áfakulcsot: nem 30 százalékos lenne, 28 és 29 százalékos számításokat készítettek. Az Origo szerint az áfaemelés olyan formában is felmerült, hogy esetleg egyes alapvető élelmiszereknél áfacsökkentés legyen. Akár úgy, hogy több terméket sorolnak a 27 százalékos körből a 18 százalékosba, esetleg az 5 százalékos kulcsba, vagy valahol a kettő között találnak ki egy áfakulcsot a 18 százalékos helyett.

A bankok megadóztatásánál felmerült, hogy a bankadót mégsem feleznék meg jövőre, és rajta van az étlapon a jegybank megadóztatása is. Javasolja még a tárca az adóbeszedés szigorítását, a pedagógus-életpályamodell feladását, a járulékplafon eltörlését, a fordított áfa kiterjesztését és a közszféra bizonyos mértékű létszámcsökkentését.

Az egész megszorítás jelentősen mérsékelhető lenne ugyanakkor úgy, hogy a tervezett hiányszámot emelnék meg 2,2-ről 2,7 százalékra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!