Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"fdc1bc50-caa2-47d4-ad6a-2ce688293d94","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Amikor az embernek van egy jó ötlete, miből alapíthatná meg a saját cégét, könnyen ijedhet meg a sok hivatalos tennivalótól. Nekik segítünk eligazodni a bürokrácia, az adózás és a munkatársakkal kapcsolatos ügyintézés útvesztőiben.","shortLead":"Amikor az embernek van egy jó ötlete, miből alapíthatná meg a saját cégét, könnyen ijedhet meg a sok hivatalos...","id":"20250602_kasszakulcs-vallalkozas-inditas-podcast","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fdc1bc50-caa2-47d4-ad6a-2ce688293d94.jpg","index":0,"item":"ffc7af30-03ac-4f2f-9311-8dfbaf9e8f25","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250602_kasszakulcs-vallalkozas-inditas-podcast","timestamp":"2025. június. 02. 05:50","title":"Hogyan indítsak vállalkozást? – Kasszakulcs","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3f47f85e-f6a0-4a46-a317-1b7bfa2efe21","c_author":"Horn Andrea ","category":"sport","description":"Megőrizte a meccs elején megszerzett előnyét a címvédő.","shortLead":"Megőrizte a meccs elején megszerzett előnyét a címvédő.","id":"20250601_noi-kezilabda-bajnokok-ligaja-negyes-donto-gyor-odense","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3f47f85e-f6a0-4a46-a317-1b7bfa2efe21.jpg","index":0,"item":"e9a82f6a-ccc2-4f7c-8f66-960434f85247","keywords":null,"link":"/sport/20250601_noi-kezilabda-bajnokok-ligaja-negyes-donto-gyor-odense","timestamp":"2025. június. 01. 19:44","title":"Végig vezetve nyerte meg hetedszer is a Győr a Bajnokok Ligáját","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4c3f7294-5631-4392-a78f-202c2f0c8a2f","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Először tudtak lefényképezni önálló atomokat amerikai fizikusok, felfedve, ahogy a szemmelláthatatlan részecskék kölcsönhatásba lépnek egymással a térben. Eredményeik segíthetnek korábban sosem látott kvantumjelenségek vizualizálásában.","shortLead":"Először tudtak lefényképezni önálló atomokat amerikai fizikusok, felfedve, ahogy a szemmelláthatatlan részecskék...","id":"20250602_atomi-es-szubatomi-reszecskek-fenykep-mit","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4c3f7294-5631-4392-a78f-202c2f0c8a2f.jpg","index":0,"item":"51cffabd-b1e7-4422-a028-c5e826a96bc0","keywords":null,"link":"/tudomany/20250602_atomi-es-szubatomi-reszecskek-fenykep-mit","timestamp":"2025. június. 02. 08:03","title":"Ilyen fénykép még sosem készült: lefotózták, ahogy éppen kapcsolatba lépnek egymással az atomok","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"962f672a-1433-4700-b3eb-7f8f3991b3e0","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"A rengések vasárnap este nagyjából 22 órakor kezdődtek, majd három órával később, az éjszaka közepén tetőztek.","shortLead":"A rengések vasárnap este nagyjából 22 órakor kezdődtek, majd három órával később, az éjszaka közepén tetőztek.","id":"20250602_etna-vulkankitores-szicilia-hamufelho-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/962f672a-1433-4700-b3eb-7f8f3991b3e0.jpg","index":0,"item":"78deacc7-f8ae-4461-9aac-4ce7c2d74f38","keywords":null,"link":"/vilag/20250602_etna-vulkankitores-szicilia-hamufelho-video","timestamp":"2025. június. 02. 13:52","title":"Kitört az Etna, menekülnek a turisták – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1fcda308-8cff-4931-bff1-25b0a1768b3d","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"A kocsi egy család négy tagját ütötte el Grenoble-ban. Az autós feladta magát.","shortLead":"A kocsi egy család négy tagját ütötte el Grenoble-ban. Az autós feladta magát.","id":"20250601_PSG-szurkolok-unneplese-Franciaorszag-Grenoble-gazolas-tomegbe-hajtas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1fcda308-8cff-4931-bff1-25b0a1768b3d.jpg","index":0,"item":"04677522-b092-4443-8019-e5c529c3ccd5","keywords":null,"link":"/vilag/20250601_PSG-szurkolok-unneplese-Franciaorszag-Grenoble-gazolas-tomegbe-hajtas","timestamp":"2025. június. 01. 08:42","title":"Tömegbe hajtott egy autó Franciaországban a PSG-szurkolók ünneplése közben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"81ab9007-cd4f-4b37-8b45-a39ae98ee5a7","c_author":"HVG Extra Pszichológia","category":"elet.pszichologiamagazin","description":"A gyermek személyisége, a családi környezet hatása, de akár a közös étkezések „élménytelensége” is állhat a válogatás hátterében. Milyen jelentősége van a testi érzetek tudatosításának az evési szokások kialakításában? Mennyit számít, hogy miként étkeztek a szülők gyerekkorukban? És mit nem szabad csinálni, ha mégis válogatós lenne a gyerekünk?","shortLead":"A gyermek személyisége, a családi környezet hatása, de akár a közös étkezések „élménytelensége” is állhat a válogatás...","id":"20250601_Valogatos-a-gyerek-vagy-csak-egyeni-az-evesi-stilusa","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/81ab9007-cd4f-4b37-8b45-a39ae98ee5a7.jpg","index":0,"item":"79ffe427-7d47-4742-9b3a-066abf53f355","keywords":null,"link":"/pszichologiamagazin/20250601_Valogatos-a-gyerek-vagy-csak-egyeni-az-evesi-stilusa","timestamp":"2025. június. 01. 18:47","title":"Válogatós a gyerek, vagy csak egyéni az evési stílusa?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"db13752d-0585-4973-be23-bc80076f1865","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A napos idő mellett azért előfordulhatnak záporok, zivatarok. ","shortLead":"A napos idő mellett azért előfordulhatnak záporok, zivatarok. ","id":"20250602_Kezdetet-veszi-az-idei-ev-eddigi-legmelegebb-hete-mar-hetfon-34-fok-lehet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/db13752d-0585-4973-be23-bc80076f1865.jpg","index":0,"item":"4e21e2d6-d718-421c-8493-bf1d9b89c802","keywords":null,"link":"/itthon/20250602_Kezdetet-veszi-az-idei-ev-eddigi-legmelegebb-hete-mar-hetfon-34-fok-lehet","timestamp":"2025. június. 02. 06:44","title":"Kezdetét veszi az idei év eddigi legmelegebb hete, már hétfőn 34 fok lehet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3d97187c-c57a-4fbf-b1b6-c1d415263e3a","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Habony Árpád egyik vagyonkezelő cége továbbra is veszteséges, a másik nyeresége egy év alatt a tizedére esett. A nagy profit, a 7 milliárdos osztalék máshonnan, a kaszinóbizniszből folyt be. Habony brit cégének tavalyi gazdálkodása egyelőre nem ismert.","shortLead":"Habony Árpád egyik vagyonkezelő cége továbbra is veszteséges, a másik nyeresége egy év alatt a tizedére esett. A nagy...","id":"20250602_Hiaba-van-ket-vagyonkezelo-cege-Habony-Arpadnak-tavaly-egyikre-sem-lehetett-buszke","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3d97187c-c57a-4fbf-b1b6-c1d415263e3a.jpg","index":0,"item":"d5084b56-35e7-4765-a5d9-5690d565da5e","keywords":null,"link":"/itthon/20250602_Hiaba-van-ket-vagyonkezelo-cege-Habony-Arpadnak-tavaly-egyikre-sem-lehetett-buszke","timestamp":"2025. június. 02. 12:01","title":"Hiába van két vagyonkezelő cége Habony Árpádnak, most egyikre sem lehet túl büszke","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A pálinkafőzők után most a kistermelői borászatokat lepték meg azzal Matolcsy Györgyék, hogy jelentős adókedvezményt adnak a saját pezsgő előállításhoz. Komoly, újonnan megjelenő kereskedelmi mennyiséggel senki nem kalkulál, mivel a legtöbb borászatban hiányzik a pezsgőgyártáshoz szükséges szakértelem. De ha csak néhányan élnek a lehetőséggel, a nagyobb verseny lenyomhatja a minőségi pezsgő árát.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) múlt héten benyújtott, 2013-as adótörvényekről szóló törvényjavaslatának talán legegzotikusabb mondata a kézműves pezsgőgyártás születését segítő aprócska jogszabálymódosítás lehet. A javaslat "a borászatok működési feltételeinek javítása, termékpalettájuk bővítése érdekében" lehetővé tenné, hogy a borászatok saját szőlőborból, legfeljebb 10 ezer liter mennyiségig, palackos erjesztésű pezsgőt állítsanak elő.
Ezzel megnyílna azon pincék előtt is a pezsgőkészítés lehetősége, melyek eddig a bonyolultabb adminisztráció és a drágább technológia miatt ódzkodtak ettől. A lépéssel a törvényhozók minden bizonnyal a minőségi, tradicionális pezsgőkészítés hagyományait szeretnék visszahozni: nem reménytelen kísérlet, de ahogy a pálinkaiparban, itt is évekbe telhet a siker.
Újjáéledhet egy korábbi tradíció
Üdvözlendő ez a lépés, mivel sok olyan termelő megjelenhet majd saját pezsgővel a polcokon, aki már korábban szeretett volna ilyen italt előállítani, de az adminisztrációs akadályok és a drága technológia miatt eddig ezt nem tette meg - mondta a hvg.hu-nak Garamvári Vencel, a pezsgőkészítéssel is foglalkozó Garamvári Szőlőbirtok tulajdonosa. Garamvári szerint ez a lépés mindenképpen színesítheti a pezsgőpiacot, ám azzal számolni kell, hogy már párezer palack előállítása is több millió forintos technológiai beruházással párosul. Ezen túl komoly szakmai háttér és laboratóriumi munka is szükséges a jó minőségű termék előállításához – hangsúlyozta a borász.
Felpezsdülhet a hazai pezsgőpiac
AP / Matthew Mead
Azt látni kell, hogy Magyarországon a klimatikus viszonyok és a szőlőfajták kedveznek a pezsgő alapanyagául szolgáló alapbor készítésének, a második világháború előtt virágzó pezsgőkultúra volt hazánkban – 18-24 nagyobb gyártó és sok kistermelő készített pezsgőt. A háború után ennek végeszakadt, de most újjáéledhet ez a tradíció. Ma Magyarországon mintegy 25-26 millió palack fogy ebből az italból, nagyrészt nagyüzemi, tankpezsgős, nem egyenkénti palackos rázással, eljárással.
A most beinduló kistermelői pezsgőkészítésen elsősorban a nagyobb családi gazdaságok gondolkodhatnak el, mivel ahhoz mindenképpen szükséges egy komolyabb anyagi és szőlőbázis is. Már 4-5 ezer palacknál is érdemesebb komolyabb befektetést eszközölni Garamvári szerint, ha minőségi pezsgőt szeretnénk készíteni. A Garamvári Szőlőbirtok tulajdonosa úgy véli, ha meglesz a kellő minőség, akkor idővel már az exporton is el lehet gondolkodni. "Mi az előállított mennyiség 20 százalékát például már exportáljuk" – emelte ki Garamvári.
Az egész folyamat kulcskérdése ugyanakkor a pezsgő jövedéki adója, mely jelenleg majdnem 150 forint literenként. A jövedéki adóteher jelentős hendikepet jelent a pezsgőgyártóknak Garamvári szerint, így a nagy kérdés az, hogy vajon változni fog-e a jövedéki adó mértéke (a boron továbbra is nulla százalékos ez az adótípus, míg a pezsgőén épp jövőre emelnek 10 százalékot - a szerk.). A helyzet másik oldala ugyanakkor az, hogy az a pár százezres tétel, amely megjelenhet a törvényváltozások kapcsán, a minőségibb pezsgők árát először megemeli, majd a piaci verseny miatt lejjebb nyomhatja. Így a fogyasztók is ebbe az irányba mozdulhatnak el, vagyis lehet növekvő kereslet a jobb minőségű pezsgőre.
Saját étterem mellé saját pezsgőt
A klasszikus technológiájú pezsgő előállításához komoly tudás kell, a nagyobb borászatok viszont – melyek közül többen már most is foglalkoznak pezsgőkészítéssel, csak bérben készíttetik – minden bizonnyal belépnek majd erre a piacra, emelte ki a hvg.hu-nak Németh Iván, a Soós István Borászati és Üzleti Szakközépiskola Tangazdaságának vezetője. Németh szerint már ma is sok borász készíttet pezsgőt bérben, ám sokan habzó- és gyöngyözőbort is előállítanak, ami a pezsgőkészítés előszobájának is tekinthető, a tudás tehát részben már megvan. A top borászatoknak nem járna hatalmas költséggel a pezsgőgyártás elindítása, ugyanakkor komolyabb mennyiséggel nem lehet számolni egyelőre.
Hogyan is készül a pezsgő?
A pezsgő erősen savas borból készül: a lassú erjedés során hirtelen beálló hőmérséklet-zuhanásnak van kitéve, így az erjedés nem teljes és bizonyos mennyiségű cukortartalom is fennmarad. Egy idő után az italt bepalackozzák és melegebb környezetbe helyezik, hogy a borban megtalálható élesztők a palackban ismét életre keljenek, és újra a cukron kezdjenek "dolgozni". Az erjedési folyamatnál keletkező szén-dioxid-gáznak nincs hová elszöknie, így szétárad a borban mindaddig, amíg a palackot ki nem nyitják. A pezsgőkészítés folyamatáról a hvg.hu korábbi cikkében olvashat bővebben!
A törvényjavaslat megalkotásakor a tangazdaság vezetője szerint ugyanakkor egyértelműen az lehetett a szándék, hogy a már így is viszonylag szélesebb termékskálával rendelkező borászatok – panzió, bórkóstoló, étterem, pincészet – a saját éttermükben akár saját pezsgőt is adhassanak az ételek mellé, mivel eddig sok esetben ezt nem tudták megtenni, hiányzott az étlapról.
Arra a kérdésre, hogy vajon azok a borászatok, amelyek jelentős alapbormennyiséget szállítanak be (alföldi régió, Zala megye, Izsák környéke) a nagy pezsgőgyárakhoz (Törley, Walton) nem döntenek-e majd inkább a saját pezsgőelőállítás mellett, Németh azt válaszolta, hogy az elején biztos nem szállnak be ebbe a szegmensbe. Egyfelől a drágább technológia, megfelelő szakértelem hiánya, másfelől pedig a 10 ezres palackmennyiség miatt, ez – bár már tetemesebb mennyiség – eltörpül a nagy gyárak termelése mellett.
Sok a pluszmunka a pezsgővel
A borászati gépek nem alkalmasak a pezsgő előállítására, külön gépekre van szükség - mondta a hvg.hu-nak Szentesi József budaörsi borász, aki két éve Budafokon pezsgőpincészetet létesített. Szentesi úgy véli, hogy aki nagyobb tételben szeretne pezsgőt előállítani, az majd elgondolkodhat azon, hogy saját maga állítsa elő a pezsgőt, de sokan maradnak majd olyanok, akik nem vállalják az ezzel járó pluszmunkát. A pezsgőnél az a helyzet, hogy tovább tart és drágább az előállítása, mint a bornak, minimum 9 hónapig kell érlelni. Drágább az üveg, nagyobb nyomást kell kibírnia, hozzájön még a dugó, drótkosár is – ezek jelentősen növelik a pezsgő előállításának árát.
Még hosszú évek kellenek a minőségi, családi pezsgők megjelenéséhez
Petrik Angelika
A budafoki pezsgős szerint egyértelműen a hazai piacot célozhatják majd meg a magyarországi borászatokból kikerülő pezsgők, mivel a tradicionális, kézzel – és nem géppel – rázott pezsgők piaca itthon kicsi, évente 200-300 ezer ilyen palack készül hazánkban, itt van hely a korlátozott bővülésre (bár a fizetőképes kereslet igencsak kérdéses). A lépés ugyanakkor érzékenyen érintheti a bérkészítőket, mivel ők az utóbbi években pont arra rendezkedtek be, hogy azok a borászatok, amelyek nem akartak a pezsgőre időt fordítani, túl bürokratikusnak találták az engedélyeztetést, vagy nem rendelkeztek a kellő szakértelemmel, azok náluk készíttetik el a pezsgőt. Szentesiék évente 40-45 ezer palack pezsgőt készítenek, egyelőre nem tudni, mennyi ügyfelük dönthet a saját előállítás mellett.
A törvényjavaslat hatása ugyanakkor körülbelül két év múlva derülhet ki igazán, mivel csak jövő év elején lép életbe a szabályozás, az idei szüret pedig már véget ért, és az üzleti tervekbe sem kalkulálták bele a pezsgőt. Legkorábban 2013 nyár végén, az őszi hónapokban lehet pezsgőnek való bort szüretelni, ami viszont még legalább 2014 nyaráig a palackban fog maradni. Tehát Matolcsy-pezsgővel csak a következő választások után lehet majd koccintani.