szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idén 1,8 millió hektoliter körüli bormennyiség került a pincékbe Magyarországon, a múlt évi mintegy 2,5 millió hektoliterrel szemben - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára. Szerinte a magyar a bormérlegből mintegy 500-600 ezer hektoliter hiányzik.

A rendkívüli időjárás a szőlőültetvényeket is megviselte. Ezért a termés mennyisége az idén mintegy 340 ezer tonna körül alakult, szemben a múlt évi 450 ezer tonnával. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a termés minősége általában kitűnő volt, a mustfokok pedig magasak.

Az idei szüret gyakorlatilag október közepén befejeződött, a valamivel több, mint 58 ezer hektár 98 százalékán, már csak az aszút és néhány késői fajtát szednek még. 

A szüret egyébként sok munkát adott a gazdáknak, borászoknak, mert a különböző fajták összeértek, és ezért nem lehetett az érési sorrend szerint betakarítani. A szüret az idén több mint két héttel előbb kezdődött a rendkívüli időjárás miatt, és ezért is fejeződött be hamarabb - mintegy két héttel - a szokásosnál.

Magyarországra már az év első hat hónapjában mintegy 420 ezer hektoliter bor érkezett Olaszországból. A múlt évben az összes behozatal - a KSH adatai szerint - 515 ezer hektoliter volt, ebből 456 ezer hektoliter Olaszországból érkezett. A magyar borexport mennyisége 2011-ben 590 ezer hektolitert tett ki.

A főtitkár a feketegazdaság arányát nem tudta megbecsülni, mondván, erről a piacról nincs pontos információ. Arra azonban utalt, hogy a magyar a bormérlegből mintegy 500-600 ezer hektoliter hiányzik, az átmenő készlet ugyanis mintegy 1,7 millió hektoliter. A magyarországi borfogyasztás éves szinten most 2,3 millió hektoliter körüli. A magyar borágazat árbevétele évente most mintegy 80-90 milliárd forintra rúg - mondta Horváth Csaba.

Horváth Csaba korábban a hvg.hu-nak azt mondta, jelenleg nincs technikai lehetőség arra, hogy szüretkor pontosan mázsálják a szőlőt, ezért marad a termelő hatáskörében a becslés. Ezt követően a szőlőszármazási bizonyítványt borszármazásivá kell átalakítani, ha a vállakozó forgalomba akarja hozni a tételeket.

Ha a számításokból következő mennyiségen felüli tételei vannak a borásznak, akkor meg lehet kérdezni, hogy honnan van a többi bora. A probléma az, hogy az adminisztratív ellenőrzés ezen a ponton szokott megakadni - tette hozzá akkor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Beoltották azt a kismamát, akit korábban műtüdőre kellett tenni a fertőzés miatt

Beoltották azt a kismamát, akit korábban műtüdőre kellett tenni a fertőzés miatt

"Rosszabb, mint a privatizáció" - belülről is bírálják a kormány példátlan vagyonkimentését

"Rosszabb, mint a privatizáció" - belülről is bírálják a kormány példátlan vagyonkimentését

Már a főváros utcáin tesztelik az új Bubikat

Már a főváros utcáin tesztelik az új Bubikat