szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idén 1,8 millió hektoliter körüli bormennyiség került a pincékbe Magyarországon, a múlt évi mintegy 2,5 millió hektoliterrel szemben - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára. Szerinte a magyar a bormérlegből mintegy 500-600 ezer hektoliter hiányzik.

A rendkívüli időjárás a szőlőültetvényeket is megviselte. Ezért a termés mennyisége az idén mintegy 340 ezer tonna körül alakult, szemben a múlt évi 450 ezer tonnával. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a termés minősége általában kitűnő volt, a mustfokok pedig magasak.

Az idei szüret gyakorlatilag október közepén befejeződött, a valamivel több, mint 58 ezer hektár 98 százalékán, már csak az aszút és néhány késői fajtát szednek még. 

A szüret egyébként sok munkát adott a gazdáknak, borászoknak, mert a különböző fajták összeértek, és ezért nem lehetett az érési sorrend szerint betakarítani. A szüret az idén több mint két héttel előbb kezdődött a rendkívüli időjárás miatt, és ezért is fejeződött be hamarabb - mintegy két héttel - a szokásosnál.

Magyarországra már az év első hat hónapjában mintegy 420 ezer hektoliter bor érkezett Olaszországból. A múlt évben az összes behozatal - a KSH adatai szerint - 515 ezer hektoliter volt, ebből 456 ezer hektoliter Olaszországból érkezett. A magyar borexport mennyisége 2011-ben 590 ezer hektolitert tett ki.

A főtitkár a feketegazdaság arányát nem tudta megbecsülni, mondván, erről a piacról nincs pontos információ. Arra azonban utalt, hogy a magyar a bormérlegből mintegy 500-600 ezer hektoliter hiányzik, az átmenő készlet ugyanis mintegy 1,7 millió hektoliter. A magyarországi borfogyasztás éves szinten most 2,3 millió hektoliter körüli. A magyar borágazat árbevétele évente most mintegy 80-90 milliárd forintra rúg - mondta Horváth Csaba.

Horváth Csaba korábban a hvg.hu-nak azt mondta, jelenleg nincs technikai lehetőség arra, hogy szüretkor pontosan mázsálják a szőlőt, ezért marad a termelő hatáskörében a becslés. Ezt követően a szőlőszármazási bizonyítványt borszármazásivá kell átalakítani, ha a vállakozó forgalomba akarja hozni a tételeket.

Ha a számításokból következő mennyiségen felüli tételei vannak a borásznak, akkor meg lehet kérdezni, hogy honnan van a többi bora. A probléma az, hogy az adminisztratív ellenőrzés ezen a ponton szokott megakadni - tette hozzá akkor.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!