szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a bankunió támogatását kérte Orbántól. A magyar miniszterelnök pedig várja az Európai Bizottságnak a gazdasági növekedés élénkítésére szolgáló javaslatait. Barroso futballbíróhoz hasonlította a Bizottságot, amely sosem politikai döntést hoz. A magyar kormányfő Brüsszelben közös sajtótájékoztatót tartott Barrosoval.

"Számos kérdést áttekintettünk, amelyek az európai napirenden szerepelnek. Tárgyaltunk a február elején esedékes EU-csúcsról és a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusról is - mondta Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke, aki azt is hangúlyozta, hogy ez a költségvetés nem csak Európa gazdag államainak szól, hanem a többi tagállam számára is előnyökkel jár, "minden tagállam nettó haszonélvezője".

Barroso elmondta, tárgyalt Orbánnal arról, hogy a lehető legnagyobb számú tagállam csatlakozzon a bankunióhoz. Ez véd a legjobban az esetleges megrázkódtatások ellen. Az EB elnöke kiemelte, hogy sikeresen együttműködnek bizonyos jogi kérdésekben. Így örömmel látja, hogy a bírák nyugdíjazásával kapcsolatban gyors megoldás született. Üdvözli az eddig elért költségvetési konszolidációt Magyarországon. A kiigazítás minőségéről is tárgyaltak, Barroso pedig a közelmúlt intézkedéseit is értékelte, február 22-én teszi közzé gazdasági előrejezését. Ezzel kapcsolatoban az EB elnöke megemlítette, hogy tudja, bizonyos intézkedéseket nehéz a magyar kormánynak megtennie.

Méltányolták a gazdasági eredményeinket

"Nagyon jó találkozó volt" - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Áttekintették azokat a kérdéseket, amik problémákat okoztak a Bizottság és a magyar kormány kapcsolatában: a jegybankkal kapcsolatos álláspontban hamar megegyezés született, ahol ez nem megy, ott a véleménykülönbségek európai stílusú rendezésének az Európai Bíróság az útja. Nem minden ügyben tudta megvédeni Magyarország álláspontját, mondta Orbán, például a bírák nyugdíjkorhatárának megváltoztatása ügyében engedni kényszerültek.

Orbán Barrosonak: ez egy nagyon jó találkozó volt
©

Orbán szerint a Bizottság és Magyarország kapcsolatát pozitív irányban sikerült megújítani. A gazdasági eredmények pedig fontosak voltak, hogy Magyarország vissza tudja nyerni hitelét Brüsszelben. "Köszönjük, hogy nem dörgölöd mindig az orrunk alá a túlzottdeficit-eljárást" - mondta Barrosonak Orbán. 2013-ban is három százalék alatt marad a hiány, meggyőző bizonyítékokkal szolgálunk majd erre vonatkozólag. Azt is hozzátette, hogy Magyarország ki fogja jelölni a menetrendet, hogy a bankunió milyen elemeit és mikor vezeti be. Arra kérte Barrosot, ha bármilyen növekedés-serkentő javaslat megfogalmazódik, azt gyorsan ültessék át a gazdaságpolitikába. Magyarország ezt támogatni fogja.

Orbán szerint Magyarország fel akarja készíteni magát a válság utáni időkre. "Nem azért harcolunk, hogy oda térjünk vissza, ahol a válság előtt voltunk" - fejtette ki. A kormányfő arra is kitért, hogy a magyar kormány nem megszorításokat alkalmaz a válság kezelésére, hanem reformokat. Teljes megújításra és átszervezésre van szükség, ehhez pedig megkapta Barroso segítségét is.

Barroso, a bíró

Barroso elmondta, hogy az adatvédelmi biztos függetlenségének ügye a bíróság előtt van, de erről még nem kapott tájékoztatást. Az EB elnöke fontosnak tartotta a magyar emberek számára megüzenni, hogy az EB-nek joga és kötelessége, hogy az összes intézmény, nemzeti kormány betartsa a közösségi jogot. "Ez nem politikai fellépés."  mondta Barroso, aki szeretné, ha ezt a magyar emberek megértenék. A Bizottság mindig megpróbált objektív és pártatlan maradni. Néha azt gondolhatnánk, hogy keménykednek velünk az egyes országuk mérete miatt. Az EB elnöke ehhez saját országát, a Magyarországhoz hasonló méretű Portugáliát hozta példaként. "Ugyanakkor minden országban tudniuk kell az embereknek, hogy van egy független intézmény - egy futballbíró, hiszen Orbán és én is rajongunk a fociért - aki döntökként jár el" - hangsúlyozta Barroso. Az EB elnöke kifejtte, hogy nem az országgal kemények, hanem a szabályok betartatását biztosítják. Emellett ugyanakkor tiszteleben tartják a sok évszázadon át elért eredményeket.

Tudja, hogy szabadságharcos nép vagyunk - fordult Orbán Barroso-hoz. A magyarságnak része az a gondolat, hogy Európa része vagyunk, ezt szabadságharcos időkben is így gondolták. Azt kérik, hogy legyen tisztességes fair, elbánás a magyarokkal szemben is. Az IMF-fel kapcsolatban Orbán elmondta, hogy már mindent tudnak egymásról. De nem minden tudás boldogít - a véleménykülönbségek is kirajzolódtak. "Magyarország képes a pénzpiacokról finanszírozni magát. Ha pénzre van szükségünk, akkor azt a piacokról szerezzük be. Hitel nem kell, flexible credit line-ra (rugalmas hitelkeret) van szükségünk. Amíg az EU és az IMF erre nem hajlandó, addig hitelt nem kérünk. "A biztonsági háló iránti kérésünk azonban továbbra is aktuális" - fejtette ki a magyar miniszterelnök.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kövér László: Aggasztó az emberi intelligencia csökkenése

Kövér László: Aggasztó az emberi intelligencia csökkenése

Az utastérben is új világ az elektromos Porsche Taycan

Az utastérben is új világ az elektromos Porsche Taycan

Kuciak-gyilkosság: egy államtitkár és több bíró telefonját is lefoglalták Szlovákiában

Kuciak-gyilkosság: egy államtitkár és több bíró telefonját is lefoglalták Szlovákiában

Az orvosok gyakran cselédnek nézik őket, és senki nem vesz tudomást a gondjaikról

Az orvosok gyakran cselédnek nézik őket, és senki nem vesz tudomást a gondjaikról

Meglepő módon is betehet az emberiségnek a légszennyezettség

Meglepő módon is betehet az emberiségnek a légszennyezettség

Feljelentést tett a polgármester a félbehagyott balmazújvárosi uszoda ügyében

Feljelentést tett a polgármester a félbehagyott balmazújvárosi uszoda ügyében