szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A részletes adatok megerősítették az ipar idei gyenge kezdését, az ipari termelés volumene januárban 1,4 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőtti eredménytől. A következő hónapokban várhatóan élénkülő külpiaci kereslet ugyan segítheti a termelés növekedését, azonban hosszú távon a vállalati beruházások adhatnának lendületet az iparnak - mondta el Huszár Róbert, a K&H Vállalati és intézményi banki szolgáltatások üzletág vezetője.

"Gyengén kezdte az évet a hazai ipar, hiszen a részletes januári adatok is megerősítették az ipari termelés volumenének előzetesen publikált 1,4 százalékos visszaesését az egy évvel ezelőtti eredményekhez képest. Márpedig az ipari termelés fellendülésének különösen nagy jelentősége lenne a gazdaság várva várt idei növekedésének beindulásában. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a tavalyi 1,7 százalékos éves GDP visszaesés egyik fő oka éppen az ipar teljesítmény-csökkenése volt. 2012-ben az ipar hozzájárulása a GDP változásához az előző év azonos időszakához képest -0,3 százalék volt, amit csak a mezőgazdaság 0,8 százalékos visszaesése előzött meg" - mondta el Huszár Róbert.

"Az ipar fellendülését egyrészt a javuló európai növekedési kilátások - ezen belül is leginkább a német nagyvállalatok pozitív várakozásai -, valamint a folytatódó autóipari kapacitásbővítés (Opel, Audi) segíthetik. Másrészt úgy látjuk, hogy hosszú távon a vállalati beruházások beindulása adhatna igazán lendületet a hazai iparnak, ezzel együtt pedig a gazdaság növekedésének. Így alapvető kérdés számunkra, hogy a következő egy-két évben milyen új beruházások tudnak megvalósulni" - hangsúlyozta a szakember.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Betiltják a dohányzást a milánói köztereken

Betiltják a dohányzást a milánói köztereken

Meghosszabbítaná a kollektív szerződést a Dunaferr vezetése

Meghosszabbítaná a kollektív szerződést a Dunaferr vezetése

A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában

A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában