szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar földgázkereskedelemből ismerős ukrán Dmitrij Firtas neve is felbukkan annak a karibi offshore-szervező cégnek az ügyfelei között, amelyet pénzmosásgyanús ügyletek miatt vizsgáltak a hatóságok - írja az Átlátszó.hu.

Az utóbbi időszakban nagy port felvert, az orosz-amerikai kapcsolatok megromlásához vezető un. Magnyickij-ügy egyes offshore-szálait is sikerült felfejteni a washington-i központú ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists, Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma) vezetésével összeállított újságírócsapatnak, amelynek a Wikileaks-táviratoknál is nagyobb adatmennyiséget szivárogtattak több ezernyi offshore cég viselt dolgairól - írja az Átlátszó.

A hónapokig tartó munka végeredménye egy cikksorozat, amely egyedülálló képet nyújt az offshore vállalkozások rejtélyes világáról. A sorozat – amelynek kivonatos magyar változatát a következő hetekben az ICIJ magyarországi partnere, az atlatszo.hu közli – ezen része az orosz és ukrán offshore kapcsolatok világába enged bepillantást, és a magyarországi gázkereskedelemben, a szövevényes Emfesz-ügyben megismert ukrán Dmitrij Firtas karibi kapcsolatait is felvillantja.

Szergej Magnyickij, moszkvai ügyvéd és adótanácsadó egy nagy nemzetközi fedezeti alap megbízásából igyekezett feltárni azt, hogy milyen csalárd ügyletek segítségével lapátoltak ki orosz hivatalnokok és gengszterek rendszerszerűen mintegy 230 millió dollárt az orosz államkasszából. A pénz útját  egészen Svájcig és Dubajig sikerült követni, ahonnan a szálak egy Brit Virgin-szigeteki  vállalkozáshoz vezettek, amely offshore cégeket segít létrehozni ügyfeleinek. Végül azonban a botrányt leleplezni szándékozó Magnyickijt gyanúsították meg a hatóságok, tárgyalás nélkül tartották őrizetben majdnem egy évig, és 2009-ben a börtönben halt meg. Az esetből nemzetközi botrány dagadt. Az Átlátszón olvasható történet azt mutatja be, hogy a Magnyickij-ügy hátterében meghúzódó orosz, kelet-európai és amerikai kétes figurák, pénzmosók és csalók hogyan használták a karibi offshore központot rejtekhelyül. A teljes bejegyzést itt olvashatja!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre hevesebbek az Etna kitörései – videó

Egyre hevesebbek az Etna kitörései – videó

Meghalt a beatnemzedék egyik utolsó alakja, Lawrence Ferlinghetti

Meghalt a beatnemzedék egyik utolsó alakja, Lawrence Ferlinghetti

A Google, a Xiaomi és az Oppo is a Samsungtól vehet hajlítható kijelzőt

A Google, a Xiaomi és az Oppo is a Samsungtól vehet hajlítható kijelzőt