szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Márciusban 25,8 millió euró értékben vásároltak és 472,3 millió euró értékben váltottak vissza a befektetők a Prémium Euró Magyar Államkötvényből (PEMÁK). A teljes állomány március végén 977,7 millió euró volt - közölte az Államadósság Kezelő Központ kedden.

A PEMÁK bevezetése óta eltelt bő négy hónap alatt 2013. március végéig, 977,7 millió euróra mérséklődött az állomány értéke.

A teljes állományt tekintve a háztartások részaránya 18,5 százalék, a belföldi intézményi befektetőké 76,8 százalék, a külföldieké pedig 4,7 százalék volt március végén.

Az ÁKK Zrt. kiemelt célja volt a PEMÁK esetében, hogy olyan forgalmazási rendszert alakítson ki, amely megfelelő likviditást biztosít az állampapírnak. Ezért a Magyar Államkincstárban folyamatosan visszaváltási árfolyamot jegyez az adósságkezelő, a többi forgalmazó számára pedig visszavásárlási árjegyzési kötelezettséget írt elő. Amint a márciusi forgalmazási helyzet is alátámasztja, ez a rendszer másodpiaci árjegyzés nélkül is lehetővé teszi a befektetőknek, hogy szükség esetén a futamidő lejárta előtt is pénzükhöz juthassanak.

A közlemény szerint az adósságkezelő fontos szempontnak tekinti az euró kötvény elérhetőségét a kisbefektetőknek és a lakosságnak. Ennek érdekében a Magyar Államkincstáron kívül már kilenc forgalmazó helyen lehet megvásárolni a terméket: a Citibank Europe Plc., a Concorde Értékpapír Zrt., az Erste Befektetési Zrt., az FHB Bank Zrt., az ING Bank N.V., a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt., az OTP Bank Nyrt., a Raiffeisen Bank Zrt. fiókjaiban és a Sopron Bank Zrt.-nél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A 39 éves Ibrahimovic mellé igazolt egy 34 éves támadót is az AC Milan

A 39 éves Ibrahimovic mellé igazolt egy 34 éves támadót is az AC Milan

A Biden pezsgőtől a Harris-tálig

A Biden pezsgőtől a Harris-tálig

Független alkotóműhelyt hoznak létre az SZFE tiltakozó polgárai

Független alkotóműhelyt hoznak létre az SZFE tiltakozó polgárai