szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Ezúttal maga a kormány írta felül a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. nyereségtervét. Az Eximbank Zrt.-t és a Magyar Exporthitel-biztosító Zrt.-t a nemzetgazdasági tárca alá sorolta, így az MFB-nek a két pénzintézet 75 százalék mínusz egy szavazatnyi részvénycsomagját ingyen át kellett adnia, s emiatt 13,4 milliárd forint mínuszt könyvelt el. A teljes veszteség ennél jóval több, 17,4 milliárd forint volt tavaly – derül ki az állami bank mérlegbeszámolójából.

©

Kormányzati hitelprogramok garmadáját kínálja az MFB, ám a vállalkozások ezekből a kölcsönökből kevesebbet igényeltek, mint 2011-ben. Meglódult viszont az egyedi kormányzati döntésekkel, illetve az egyedi beruházásokra odaítélt hitelek összege: a testre szabott kölcsönökből 150 milliárdot ítélt meg a bank, míg 2011-ben még csak 90 milliárdot. Tavaly márciusban, az atlatszo.hu-nak adott listáját mindenesetre a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép Zrt. vezette 34 milliárd forintos hitelkeret-szerződéssel, a MÁV Zrt. 25 milliárddal; a bank leánya, az MKK Követeléskezelő Zrt. 15 milliárddal szerepelt rajta. Négymilliárdnál nagyobb összeget ítélt meg a kaposvári húsipari cégnek, a Kometa 99 Élelmiszer Zrt.-nek is. Egyedi döntéssel pumpált az MFB-n keresztül a kormány 2,5 milliárd forintot a szolnoki önkormányzat és a kínai China BBCA Group Corporationnal közös citromsavgyárába, a BBCA Szolnok Biokémiai Zrt.-be.

A kormány házibankjának működéséről további részleteket a HVG e heti számában olvashatnak.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Der Standard: Amit Kurz csinál, az lightos orbáni politika

Der Standard: Amit Kurz csinál, az lightos orbáni politika

Kiállt a dolgozókért, ezért kirúgták a cserkeszőlői fürdő szakszervezeti titkárát

Kiállt a dolgozókért, ezért kirúgták a cserkeszőlői fürdő szakszervezeti titkárát

Még egyeduralkodó a Tesla Amerikában, de lehet, hogy nem sokáig

Még egyeduralkodó a Tesla Amerikában, de lehet, hogy nem sokáig