szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elmúlt 20-22 évben nem volt, de a következő 10 évben sem várható, hogy a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások a jegybanki növekedési hitelprogramhoz hasonló alacsony kamatszint mellett jussanak hitelhez - mondta Matolcsy György jegybankelnök Siófokon. Hozzátette, az elkövetkező 10 évben "nem tervezzük" Magyarország euróövezeti csatlakozását.

Jelenleg az a helyzet, hogy egy külföldi cég magyar leányvállalata külföldi bank magyar leánybankjától 1-1,3 százalék között kap euróalapú hitelt, míg egy magyar kkv egy évvel ezelőtt 10 százalék körüli kamatszinttel szembesült, amit nem lehet kitermelni - mondta a Magyar Nemzeti Ban (MNB) elnöke. Szerinte ez versenyhátrány.

Matolcsy György azt mondta, az elkövetkező 10 évben "nem tervezzük" Magyarország euróövezeti csatlakozását, ezért "nem tudunk csatlakozni az alacsony euróövezeti kamatlábhoz".

Az MNB-elnök arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság növekedési fordulat előtt áll, így eljött az ideje, hogy a vállalkozások hitelből finanszírozzák beruházási tevékenységüket. Szerinte a növekedési fordulat része, hogy bővül a családok vásárlóereje és - bár lassabb ütemben ugyan, de - a beruházásoknál is változás várható.

Az első negyedévben a tavalyi nagy német beruházások statisztikai hatása miatt esett a beruházások szintje, de az építőiparban a fordulat már megkezdődött - tette hozzá.

Matolcsy György szerint nagyon fontos eleme a "sikergyanús" jegybanki növekedési hitelprogramnak, hogy a bankok "nem fanyalogva" jeleztek az MNB felé valamiféle igényeket, hanem a vállalkozások "zörögtek, dörömböltek, kopogtattak és csengettek" náluk, hogy részt kívánnak venni a programban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hőhullám is segítheti az ausztrál bozóttüzek terjedését

Hőhullám is segítheti az ausztrál bozóttüzek terjedését

A Hit Gyülekezete alapítója fiát is bevette a reklámbizniszbe

A Hit Gyülekezete alapítója fiát is bevette a reklámbizniszbe

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról