szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Míg korábban a főváros több száz közterületi árusítási kérelmet dobott vissza amiatt, mert a pultok-pavilonok helyett az üzlethelységek kihasználását akarja támogatni, a trafikok esetében mégiscsak engedékenyebb – írja a Népszava Hanzély Ákos független fővárosi képviselőre hivatkozva.

Dohányáru, fagylalt és jégkrém, valamint édesség és üdítőital árusítással is bővítené a főváros illetékességébe tartozó utcai árusító pavilonok engedélyezett tevékenységi körét a fideszes György István főpolgármester-helyettes – írta a szerdai Népszava. A javaslat szerint éppen azokkal a fogyasztási cikkekkel – a szeszesital kivételével – bővülne az eddig jellemzően csak újság-, virág-, esetleg gyümölcsárusítással foglalkozó pavilonok funkciója, amelyeket a nemzeti dohányboltok árusíthatnak – jegyzik meg.

A főpolgármester-helyettes a főváros illetékes testülete, a közterület-foglalási engedélyeket is kiadó közterület-hasznosítási bizottság keddi ülésére nyújtotta be erről szóló javaslatát, ám végleges döntés még nem született a kérdésben.

György István főpolgármester-helyettes.
©

A jellemzően 4-6, ritkább esetben 20-50 négyzetméteres fővárosi pavilonokban – hacsak jelentős területfoglalásidíj-emelés nem történik – egyértelműen olcsóbb lenne trafikot üzemeltetni, mint a belvárosi üzlethelyiségekben. A lap szerint az előterjesztés ráadásul nemcsak a már meglévő árusítóhelyek funkcióváltását teszi lehetővé, hanem új pavilonok építésével is számol, amelyekben szintén lehetne dohánytermékeket árulni.

A közterület-hasznosítási bizottság független tagja, Hanzély Ákos felhívta a lap figyelmét, hogy az elmúlt években a bizottság több száz közterületi kérelmet dobott vissza azzal az indokkal, hogy a pultok és pavilonok helyett a városvezetés a belső városrészek kihasználatlan üzleteit kívánja helyzetbe hozni. Hanzély megerősítette: érkeztek olyan kérelmek, melyekkel a Deák és a Fővám téren kívánnak nemzeti dohányboltot nyitni. Szerinte ez az igyekezet csak kisemberek ellenében fontos, "a fideszes trafiknyomulás fölülírja a korábbi álláspontot".

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megint beteg demokráciának nevezte a magyart Vera Jourová

Megint beteg demokráciának nevezte a magyart Vera Jourová

Orbán: A járványügyi szakértők szerint még nincs itt a nyitás ideje

Orbán: A járványügyi szakértők szerint még nincs itt a nyitás ideje

Milliárdokat vontak el két kerület egészségügyi fejlesztéseitől, a Párbeszéd petícióval próbál hatni a kormányra

Milliárdokat vontak el két kerület egészségügyi fejlesztéseitől, a Párbeszéd petícióval próbál hatni a kormányra