szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A lengyel miniszterelnök szerint Lengyelország még hosszú évekig nem lesz képes az Európai Unió közös pénzének bevezetésére, mert a kormánynak nincs meg a kellő többsége, hogy végrehajtsa az ehhez szükséges alkotmánymódosítást.

A Gazeta Wyborcza című napilap szombati számában megjelent interjúban Donald Tusk azt mondta, hogy szerinte egy ilyen jellegű módosítás támogatásához még a következő, 2015-ben esedékes választás után sem lesz elegendő EU-párti képviselő a parlamentben.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a közös pénz bevezetése jóval 2020 utánra maradna. "Az alkotmány módosítása nélkül nem fogunk belépni az euróövezetbe. Ehhez ma nincs meg a többségünk, és megérzésem szerint a következő kormányzati időszakban sem lesz meg" - mondta Tusk.

A kormányfő 2008-ban még úgy nyilatkozott, hogy 2012-ben az ország bevezetheti az eurót. Nem sokkal később azonban kezdetét vette a nemzetközi gazdasági válság, és emiatt Lengyelországnak is "jegelnie" kellett ezt a tervét. Friss közvélemény-kutatások szerint ráadásul az ország lakosságának csak kevesebb mint egyharmada támogatja, hogy Varsó bevezesse az eurót nemzeti valutaként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó Péter covidos eszmecserét tartott Majkával

Szijjártó Péter covidos eszmecserét tartott Majkával

Majka: Szijjártó megígérte, hogy felterjeszti a meglátásaimat

Majka: Szijjártó megígérte, hogy felterjeszti a meglátásaimat

Igazgatóváltás Balázs Péter színházában: „Itt nem politikai ügyről van szó”

Igazgatóváltás Balázs Péter színházában: „Itt nem politikai ügyről van szó”