szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Készül a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló tenderre a kiíró MVM Paks II Zrt. által is esélyesnek tartott ötfajta reaktor egyikének gyártója, a dél-koreai Kepco is - közölte a Világgazdaság.

Dél-Koreában hamarosan felépül annak az APR 1400-as típusú erőművi blokknak az első példánya, amellyel a társaság Magyarországon is pályázna - írta a VG.

A Koreai Köztársaság magyarországi nagykövetségének tanácsadója, Böröcz László ésYoon Jiwan elsőtitkár egyrészt abban látja a dél-koreai termék erősségét, hogy az az 1970-ben külföldi segítséggel a nulláról indult dél-korai nukleáris ipar sikeres terméke.

Dél-Korea mára a világ negyedik legnagyobb atomenergia-hasznosítójává vált, négy atomerőművében összesen 23 reaktor működik, 5 épül, és további 6-ot terveznek. Kapacitásaikat átlagosan 90,7 százalékra használják ki, míg a nemzetközi átlag 81 százalék a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség adatai szerint.

„Nukleáris fűtőanyagot azonban nem állítanak elő Dél-Koreában, azon nemzetközi egyezmény miatt, amely tiltja, hogy a félsziget bármi olyan tevékenység (uránium-dúsítás) folyjon, ami kapcsolatba hozható nukleáris fegyver előállításával” – mondta a Világgazdaságnak Yoon Jiwan.

A paksi bővítésen esélyes öt nyomottvizes reaktortípusból a továbbiakat orosz, francia-japán, francia és amerikai gyártók szállítanák. Az MVM 2010-es értékelése szerint az APR 1400-as előnye, hogy engedélyezett típus, gyorsan építhető, és olcsó. Hátránya viszont, hogy nem euro-atlanti termék, nincsen olvadékcsapdája, és nem védett repülő rázuhanása ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!