szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szinte az összes hazai brókercég bevezeti a Xetra kereskedési rendszert, az iparág nehéz helyzete ellenére vállalva az ezzel járó költségeket. A decemberben startoló rendszer számos újdonságot hoz majd a befektetőknek, a külföldön való üzletelés azonban ettől nem lesz olcsóbb – írta a Napi Gazdaság.

Korábban több cégvezető is úgy vélekedett, a Xetra egyszeri beruházási igénye miatt konszolidációt indíthat el a szektoron belül a bevezetés, ám ezt most több kisebb cég képviselője is egyszerű marketingfogásnak minősítette a nagyok részéről – közölte a Napi Gazdaság.

Virág Ferenc, a Random Capital elnök-vezérigazgatója szerint látszik, hogy nem a Xetra fenyegeti ezeket a szolgáltatókat, az sokkal inkább a nagyok kereskedési bevételeit érintheti, akik eddig DMA (direct market access) rendszerek értékesítése révén közvetlen hozzáféréssel szolgálták ki a nagyobb intézményi ügyfeleket.

Virág úgy véli, a Xetra bevezetésével sok olyan nagy külföldi szereplő jelenhet meg közvetlenül a magyar tőzsdén, aki eddig nem vállalta a különböző kereskedési platformok összekapcsolásából eredő kényelmetlenséget, most azonban az általuk már amúgy is használt Xetrán könnyebben hoznak majd ilyen döntést.

Éppen emiatt várható, hogy a magyar tőzsde likviditása javulni fog a december 6-ra tervezett változást követően – tette hozzá.

Már folyik az új rendszer tesztelése. Október elejéig szabadon tesztelhetnek a tőzsdetagok, ezt követően pedig ismét egy támogatott periódus veszi kezdetét, ahol a BÉT az egyes tagokkal one-on-one módon megy végig a tesztforgatókönyveken – mondta Katona Zsolt, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

November közepétől három héten keresztül, immár az éles Xetra-környezetben kerül sor egy főpróbára, ahol a BÉT szintén egyenként teszteli majd az egyes tagokkal a rendszer alapvető funkcióit – tette hozzá.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyakunkon az új időszámítás a kártyaelfogadásban. Ön felkészült?

Nyakunkon az új időszámítás a kártyaelfogadásban. Ön felkészült?

Vizsgálatot indított az Amazon, miután több vevő csak egy csomag rizst kapott a PlayStation 5 helyett

Vizsgálatot indított az Amazon, miután több vevő csak egy csomag rizst kapott a PlayStation 5 helyett

Tállai András szerint a kormány megint (még mindig) gazdaságvédelmi akcióterven dolgozik

Tállai András szerint a kormány megint (még mindig) gazdaságvédelmi akcióterven dolgozik