szerző:
hvg.hu

Elrendelte a Mol elnök-vezérigazgatójának letartóztatását a zágrábi bíróság. Hernádi Zsoltot azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader horvát exkormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA vállalat irányításában. A letartóztatási parancsot szökés veszélye miatt adták ki, a horvátok ugyanis úgy látják, a Mol-vezér nem akar megjelenni a horvát igazságszolgáltatás előtt.

Elrendelte Hernádi Zsolt letartóztatását a zágrábi megyei bíróság, miután szerdán nem jelent meg a kihallgatáson, amelyre a horvát ügyészség idézte be – közölte a horvát köztelevízió pénteken. A hírt a horvát bíróság megerősítette, a honlapján olvasható közlemény szerint a horvát ügyészség korrupció és szervezett bűnözés ellenes hivatalának kérésére vizsgálati fogságot rendelt el a Mol elnök-vezérigazgatója ellen. A Mol úgy reagált: érthetetlen, nem felel meg sem a horvát, sem az európai jogi normáknak, és józan ésszel fel nem fogható következtetésekre épül a horvátok elfogatóparancsa.

A horvát bíróság közleménye emlékeztet, hogy a horvát hatóság két alkalommal kért nemzetközi jogsegélyt, a magyar hatóság a nemzeti érdekek védelmére hivatkozva visszautasította a horvát kérést, hogy kihallgassa a Mol elnök-vezérigazgatóját. Ezt követően kérte azt a horvát fél, hogy adják át Hernádi Zsoltnak a szeptember 25-ei kihallgatásra szóló idézést, a magyar hatóság azonban ezt is visszautasította biztonsági okokra, valamint ismét a nemzeti érdekek védelmére hivatkozva. A hvg.hu egy magas rangú kormányzati forrástól úgy értesült, a magyar kormány az első perctől fogva a Mol ellen indított támadásként és magyar állami ügyként kezeli a horvát vesztegetési vádakat, ezért az az álláspontja, hogy meg kell védeni a Mol-t és meg kell védeni Hernádi Zsoltot.

Hernádi Zsolt 2009-ben egy zágrábi útján
©

Szökés veszélye miatt

A letartóztatási parancsról szóló hírre a Mol részvényei a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) esésnek indultak: délután egy órára kétszázalékos mínuszt értek el, de egy órán belül 1 százalékos veszteségre korrigált az árfolyam. Mint ismert a horvát ügyészséghez tartozó korrupció és szervezett bűnözés elleni hivatal szeptember 25-ére kihallgatásra idézte Hernádi Zsoltot. A horvát televízió honlapján olvasható hír szerint az ügyészség szökés veszélye miatt rendelte el a letartóztatást. Hernádit azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader horvát exkormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol–INA vállalat irányításában. A vesztegetés miatt a volt miniszterelnök már 10 éves börtönbüntetését tölti.

A horvát televízió honlapján olvasható hír szerint az ügyészség szökés veszélye miatt rendelte el a letartóztatást. A horvát letartóztatási parancs alapot ad európai letartóztatási parancs kiírására, azt követően pedig a nemzetközi elfogatóparancs kiadására, amely az EU területén kívül is érvényes lesz – írja a portál. A zágrábi bíróság közleménye azzal érvel, hogy a szeptember 25-ei kihallgatás időpontja megjelent a magyar médiában, emellett az időpontról a horvát fél Csányi Sándort, a Mol igazgatótanácsának alelnökét is tájékoztatta idén szeptember 18-án. Mindez arra utal, hogy Hernádi Zsolt tisztában van azzal, hogy Horvátországban eljárás folyik ellene a vesztegetési ügyben, és tudott a kihallgatás pontos időpontjáról is, de nem kíván önként megjelenni a horvát igazságszolgáltatás előtt.   

Volt már rá példa

Hasonló ügyre ugyanakkor már volt példa korábban. Petter Nylandert, az Unibet Group online szerencsejátékkal foglalkozó cég ügyvezetőjét 2007-ben tartóztatták le Hollandiában, egy Franciaországban kiadott európai elfogatóparancs alapján. A cégvezetőt akkor tartóztatták le, amikor fel akart szállni egy Hollandiából az Egyesült Királyságba tartó gépre.

Így tárgyalnak a horvátok

A vesztegetési ügy a Mol és a horvát kormány közötti tárgyalások része Gabler Gergely, az Equilor elemzője szerint. A tárgyalások az INA irányítási jogáról szólnak, ugyanis a horvát olajvállalat esetében az az érdekes helyzet állt elő, hogy sem a Mol-nak, sem a horvát államnak nincs többségi részesedése, a vállalat menedzsment jogai mégis a Mol-hoz kerültek. Ezt a magyar olajcég annak a megállapodásnak köszönhette, amit az Ivo Sanader vezette horvát kormánnyal kötött 2008-ban. Sanader ebben a megállapodásban adta át az INA irányítási jogait, a horvátok szerint ezért 10 millió euró kenőpénzt kapott Hernádi Zsolttól.

Az INA irányítási jogáról szóló tárgyalások jelenleg is zajlanak, és a magyar fél magas szinten, Csányi Sándor OTP-vezérrel képviselteti magát, aki egyúttal a Mol igazgatóságának alelnöke. Az OTP-vezér múlt szerdán volt Zágrábban az első fordulón, és a tárgyalás után a horvát rendőrség kihallgatta a vesztegetési ügyben. A horvát fél valószínűleg nem akarja börtönbe zárni Hernádi Zsoltot, inkább az a célja, hogy megszerezze a Mol-tól az INA irányítását, és a vesztegetési üggyel akarják elérni, hogy engedjen a Mol – mondta az Equilor elemzője.

A horvát kormánynak politikailag biztosan jobban megérné, ha ő irányíthatná a horvát olajvállalatot, Gabler Gergely azonban nem tartotta valószínűnek, hogy sikerül kiadatni a Mol elnök-vezérigazgatóját. Ha viszont a Mol elveszíti a menedzsment jogokat, még az  is elképzelhető, hogy a vállalat megszabadul az INA-pakettől - mondta.

A rendőrségnek még nincs dolga

Egy korábbi jogi vélemény szerint Horvátország nem adhat ki európai uniós elfogatóparancsot Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, mivel annak ellenére, hogy déli szomszédunk idén júliusban csatlakozott az Európai Unióhoz, a bűnügyi jogsegélyről szóló tagállamok közötti egyezmény és a hozzá fűzött jegyzőkönyv nem lépett automatikusan hatályba. Valki László rámutatott, hogy egyelőre az 1968-ban, még Jugoszláviával megkötött jogsegély-egyezmény hatályos a két állam között. Ez olyan eljárást ír elő, melyben először a magyar igazságszolgáltatásnak kell megvizsgálnia a kérdéses ügyet. A horvát ügyészség már két alkalommal küldött jogsegélykérelmet a magyar ügyészségnek. A magyar ügyészség válaszul az első megkeresésre lefolytatott egy eljárást, melyben tanúként meghallgatták Hernádi Zsoltot is, végül azonban az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntette. Valki László szerint az európai elfogatóparancsot lehetővé tevő egyezmény hatályba lépéséhez az Európai Unió Tanácsának egyhangú döntése szükséges. A tanács tagja mindegyik tagállam illetékes minisztere, a magyar állam részéről ebben az esetben Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. Az egyezmény hatályba lépéséhez egyhangú határozatára van szükség, vagyis bármelyik miniszternek, így a magyarnak is vétójoga lesz a szavazáson.

©

Ezt az álláspontot azonban több nemzetközi jogász vitatja. Van ugyanis olyan uniós jogszabály, amely alapján Magyarországnak ki kell adnia a Mol elnök-vezérigazgatóját, ha Horvátország kéri. Ez pedig az európai elfogatóparancsról szóló kerethatározat, amit az Európai Tanács 2002-ben fogadott el. Hoffmann Tamás, a Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok intézetének adjunktusa, aki a hvg.hu-nak úgy fogalmazott, a 2002-es kerethatározat szövege alapján nem látja, miért ne lehetne átadni a Mol elnök-vezérigazgatóját a horvát hatóságoknak, amennyiben ezt kérik.

Ha az európai elfogatóparancs életbe lép, akkor Hernádi Zsoltot 90 napon belül ki kell adniuk a magyar hatóságoknak. A magyar rendőrségnek azonban egyelőre nincs dolga a Mol-vezér ügyében ugyanis még nincs európai elfogatóparancs, és nem érkezett ilyen kérés sem a magyar hatóságokhoz – mondta a hvg.hu-nak Lattmann Tamás, a Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok intézetének adjunktusa. A nemzetközi jogász szerint az ugyanakkor szembetűnő, hogy a horvát bíróság nem európai elfogatóparancsot adott ki, ami arra utal, hogy a horvátok még kivárnak, és inkább belpolitikai szinten tartják az ügyet. Így a Mol-vezérnek egyelőre csak Horvátországba nem tanácsos elutaznia.

A Mol-vezérnek egyelőre az lehet a mentsvára, hogy Horvátország az európai elfogatóparancsról szóló kerethatározatot szabálytalanul ültette át a saját jogrendszerébe, és csak a 2002 után elkövetett bűnökre tartja alkalmazhatónak (mellyel feltehetően saját háborús bűnökkel gyanúsítható polgárait védi déli szomszédunk). Emiatt az Európai Bizottság már szankciókat, például uniós támogatások felfüggesztését is kilátásba helyezte, ezért Horvátország éppen szerdán (Hernádi elmaradt kihallgatása napján) tett újabb ígéretet a szabály gyors korrekciójára.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Büszkélkednek az oroszok: már csak a GDP 20 százalékát adja a feketegazdaság

Büszkélkednek az oroszok: már csak a GDP 20 százalékát adja a feketegazdaság

Meghalt Brody Stevens, a Másnaposokban is szereplő komikus

Meghalt Brody Stevens, a Másnaposokban is szereplő komikus

Kuciak-gyilkosság: 36 szlovák városban tüntettek

Kuciak-gyilkosság: 36 szlovák városban tüntettek

Szakvélemény: az első emberek nyelve a román volt

Szakvélemény: az első emberek nyelve a román volt

Még további fél évig fennáll a bevándorlási válsághelyzet

Még további fél évig fennáll a bevándorlási válsághelyzet

Leállították egy köhögéscsillapító forgalmazását, mert szívritmuszavart okozhat

Leállították egy köhögéscsillapító forgalmazását, mert szívritmuszavart okozhat