Szabó M. István
Szabó M. István
Tetszett a cikk?

A húsvéthoz és általában a piros betűs ünnepekhez hasonlóan a karácsonyt is erodálni kezdte a belföldi turizmus: az utóbbi években nőni kezdett azoknak az száma, akik a szentestét is inkább valamely wellness hotelben töltik, mint odahaza. A családi kör már nem kizáró ok, de attól azért még messze vagyunk, hogy mindez igazán jelentős tendenciává váljon.

A karácsony "továbbra is ellenáll a kísértésnek", és a belföldi turizmus által kedvelt többi ünnepnap gyakorlatával szemben ekkor az otthoni, meghitt ünneplés maradt a jellemző. Még külföldre is csak december 27-ét követően indul meg az év utolsó szállásfoglalási dömpingje - mondta lapunknak Molnár Gabriella, a Magyarországi Utazásszervezők és Közvetítők Szövetségének elnöke. A hotelben karácsonyozás - mint jelenség - csak az utóbbi években vált ismertté. Az elnök szerint azonban ez egyelőre sem idehaza, sem a környező országokban nem általános.

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) főtitkára is úgy látja, bár évről-évre többet beszélnek erről a jelenségről a szakmában, de a hétvégi, illetve a "sátras" ünnepekre jellemző szobafoglaltsági kiugrás még nem jellemzi a karácsonyt.Tényszerűen az igaz a budapesti és a nagyvárosi hotelforgalomra, hogy éppen ezek a napok hozzák az idei évben az abszolút mélypontot, és a városi hotelforgalomra inkább a pangás a helytálló jellemzés. "A hotelekben töltött karácsony nem általános és nem jellemző Magyarországon, de azokon a szálláshelyeken, ahol a pihenés, a kikapcsolódás és a rekreáció a vendégcsalogatás hívószava, mutatkozik bizonyos kereslet" – magyarázza Kovács István. Igaz, hallott már olyanról, hogy több generáció is együtt karácsonyozott vidéki hotelekben, és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy azok a családok, ahol a szülők már idősebbek, és már kirepültek a gyerekek, így kényeztetik magukat.

A hotel, ami karácsonykor is készen áll a vendégek fogadására
©

A főtitkár úgy becsüli, ha egy nívósabb, legalább 3-4 csillagos szálláshelyen az éves szobafoglaltsági átlag 50 százalék körüli – és a belföldi, pihenni vágyó turistákra szakosodott hotelekben a hétfőtől csütörtökig tartó időszak kisebb keresletére a péntek-vasárnap erősödése a jellemző –, akkor ezekben a hotelekben "elképzelhető, hogy karácsonykor akár 40 százalékos foglaltság is előfordulhat". Kovács azonban hozzátette: mindez gyorsan feledésbe merül akkor, amikor a szilveszterhez közeledve ezek a helyek is hirtelen zsúfolásig megtelnek vendégekkel, és még egyszer az évben csúcsra járatódnak.

Az utazási irodáknál van változás

Az utazási irodák azonban egyértelműen érzékelik a változást. Szvoboda János, a Neckermann cégvezetője szerint náluk már hetekkel ezelőtt jószerével "minden jegy elkelt", ami az utazási szokások egyértelmű változásának a jele. "A karácsonyi időszak évről-évre kedveltebb időponttá vált az utazásra, jellemzően azok a családok kelnek ebben az időben útra, amelyek már nem kisgyerekkel utaznak. A karácsonyi és szilveszteri időpontok idén is már elkeltek, igazából alig van szabad, eladható hely, és ez belföldön és külföldön is igaz" – mondta a cégvezető.

Véleményéhez csatlakozik az egyik legnagyobb online szállásfoglaló portál, a szállás.hu ügyvezetője is. "Mi azt látjuk a szállásfoglalásokból, hogy egyre népszerűbb, egyre inkább felfedezett időszak ez idehaza" – magyarázza Dorcsinecz József. Úgy látják, az a jellemző, hogy a magyarok karácsonykor is elsősorban a wellnesst, a pihenést, a csendet és a nyugalmat hirdető szállásokat részesítik előnyben, és ehhez a szállodák többsége (a szilveszterrel ellentétben) kifejezetten ilyen csendes, meghitt hangulatú programokkal, illetve karácsonyi menüvel készül.

A szakember szerint jellemzően a szezonon kívüli, alacsonyabb ár segíti az útra kelésről szóló döntés meghozatalában a családot, illetve az is, hogy az anyukáknak így biztosított a teljes pihenés és kikapcsolódás. A szállodákban, hotelekben töltött karácsony Dorcsinecz József szerint ettől még egyértelműen családi ünnep marad, "csupán az extra kényeztetés új elem" – fogalmazott. A szakember elmondása szerint mindez leginkább a 4 csillagos hotelekben tapasztalható jelenség, , ami pedig az arányokat illeti, úgy fogalmazott: "ha a húsvéti szállásfoglalást 100 százaléknak vesszük, akkor a karácsony 69, a szilveszter pedig 127 százalék".

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Nem bánja meg!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
70 órán át tartották az ujjukat a mobil kijelzőjén, négyen milliomosok lettek

70 órán át tartották az ujjukat a mobil kijelzőjén, négyen milliomosok lettek

Ittasan dülöngélő mopedest üldöztek a rendőrök – videó

Ittasan dülöngélő mopedest üldöztek a rendőrök – videó

Eladó a Hot Rodok etalonautója, az 1932-es lángnyelves Ford

Eladó a Hot Rodok etalonautója, az 1932-es lángnyelves Ford