szerző:
Máriás Leonárd
Tetszett a cikk?

Meglepő húzással szerezné meg a Takarékbankot az FHB-val közös cégben érdekelt üzleti kör, ha az Alkotmánybíróság megsemmisítené a bank államosítását megalapozó törvényt, és lehetetlenné tenné a Magyar Posta részvényeinek megszerzését.

Cseles húzással szerezné meg a Takarékbankot az FHB-hoz és Spéder Zoltánhoz köthető üzleti kör, ha az Alkotmánybíróság megsemmisítené a Takarékbank államosítását és gyors eladását megalapozó tavalyi integrációs törvényt – jelezte a hvg.hu-nak a takarékszöveti szektor több vezetője is.

Szerdán a Takarékbank részvényeseként minden takarékszövetkezet kapott egy dokumentumot, amely szerint a bank péntekre összehívott közgyűlésének napirendjére egy újabb napirendi pontot vennének fel. A javaslat lényegében biztosítaná, hogy az FHB érdekeltségébe került Magyar Takarék Zrt. akkor is többségi tulajdonossá váljon a Takarékbankban, ha a Magyar Posta takarékbanki részvényeit nem tudja megszerezni az Alkotmánybíróság döntése miatt.

Keresztbe tett a törvényszék

A kezdeményezéssel az FHB érdekeltségébe került Magyar Takarék Zrt. tulajdonosi köre arra reagált, hogy a Fővárosi Törvényszék egy múlt pénteki döntésével megakasztotta, és komoly veszélybe sodorta a Takarékbank eladását. A törvényszék felfüggesztette az eljárást abban a perben, amelyet az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) indított a magyar állam ellen az integrációs törvénnyel okozott kár megtérítésére. A bíró az Alkotmánybírósághoz fordult, és a törvény alaptörvény-ellenessége miatt a megsemmisítését kérte. Ezzel együtt a törvényszék fenntartotta azt a korábbi döntését, mellyel megtiltotta a Magyar Postánál levő takarékbanki részvények átruházását a Magyar Takarék Zrt.-re.

A Magyar Postának jelenleg 19,31 százalékos részesedése van a Takarékbankban. A 654 millió forintos részvénycsomagra tavaly nyáron tett szert, miután az integrációs törvény előírta, hogy emeljen tőkét a bankban az erre az alkalomra kibocsátott új részvények lejegyzésével. A takarékszövetkezetek a Takarékbank régi részvényeseiként nem élhettek elsőbbségi jegyzési jogukkal, és a csavarral az állam 54,85 százalékos többségi tulajdonos lett a pénzintézetben (a Magyar Fejlesztési Banknak ugyanis akkor már volt egy 35,54 százalékos részvénycsomagja, amit 2012 végén vett meg a korábbi német tulajdonostól, a DZ Banktól).

A Takarékbank székháza
©

A kormány fél év elteltével tavaly decemberben meghirdette az MFB és a Magyar Posta pakettjét, és idén március 10-én az értékesítő bizottság már alá is írta az adásvételi szerződést a Magyar Takarék Zrt.-vel, amely az ajánlattétel előtt pár nappal került az FHB érdekeltségébe. A cég egyetlen versenyzőként indulhatott a Takarékbank részvényeiért, miután a kormányzat és a neki segédkező volt FHB-s szakemberek úgy alakították a pályázat szabályait, hogy más versenyző ésszerűen nem is pályázhatott volna. A részvények átadása előtt, március 26-án a Fővárosi Törvényszék azonban megakasztotta a folyamatot azzal, hogy megtiltotta a Magyar Posta részvényeinek átadását.

Az elnök emberei

Ha az Alkotmánybíróság megsemmisítené a Magyar Posta takarékbanki részvényvásárlását lehetővé tevő integrációs törvényt, és helyreállítaná a jogszabályt megelőző eredeti állapotot, akkor végül a Magyar Takarék Zrt. csak az MFB pakettjét vehetné meg, így a Takarékbankban kisebbségbe kerülne a takarékszövetkezetekkel szemben.

A cég tulajdonosi köre erre találhatta ki azt a megoldást, amit szerdán juttattak el a takarékszövetkezetekhez. A javaslatot hét takarékszövetkezet (Fókusz, Hajdú, Szigetvári, Zalavölgye, Kápolnásnyék és Vidéke, Érd és Vidéke, Szentgál és Vidéke) és a Pannon Takarék Bank Zrt. jegyzi (utóbbi szintén a Takarékbank részvényese). A javaslattevőkben az az érdekes, hogy az FHB mellett mindegyik tulajdonos a Magyar Takarék Zrt.-ben. Három kivételével a javaslattevő hitelintézetek elnökei tagjai a szektor központosítását végrehajtó integrációs szervezet elnöki tanácsadó testületének is. A tanácsadó testület az elmúlt hónapokban több alkalommal is lelkesen támogatta a takarékszövetkezetek önállóságát felszámoló integrációt, keményen támadva azokat, akik bírálták (a hvg.hu-t azzal vádolták, hogy bankpánikot kelt, Dávid Ferencnek, a VOSZ főtitkárának pedig kritikus megszólalásai miatt megtiltották, hogy külön engedély nélkül  nyilatkozzon a takarékszövetkezetekről).

A testületet Lontai Dániel, az integrációs szervezet elnöke alapította tavaly, munkájában részt vesz Vojnits Tamás, a szektor átalakításáért felelős kormánybiztos, a Takarékbank igazgatóságának elnöke is. Mint arról már több sajtóorgánum, köztük a hvg.hu is beszámolt, Lontai és Vojnits, a takarékszövetkezeti átalakítás irányítói, Spéder Zoltánhoz, az FHB Bank elnökéhez köthetők. Vojnits Tamás egyébként a vezetője annak az állami cégnek, az EHPSZ Kft.-nek is, amely az FHB-val egy napon lett a Magyar Takarék Zrt. társtulajdonosa január végén.

A megoldás

A Takarékbank pénteki  közgyűlésére javasolt új napirendi pont arról szól, hogy a Takarékbank 600 millió forint értékben 300 ezer úgynevezett „A” sorozatú átváltozó kötvény kibocsátásáról határoz zártkörűen, és megvételére egyedül a Magyar Takarék Zrt.-t jogosítja fel. A javaslat szerint a kötvények a bank törzsrészvényévé változnak, ha a Magyar Takarék Zrt. végül nem kapja meg a Magyar Postánál levő takarékbanki részvénycsomagot. Ezzel lényegében automatikusan kompenzálnák, ha az Alkotmánybíróság esetleg elmeszelné a posta pakettjének megszerzését.

A szövetség erősen tiltakozik
Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség csütörtökön tartott tavaszi rendes közgyűlését követően közleményt adott ki, mely szerint az OTSZ tagszervezetei elfogadhatatlannak tartják, hogy néhány részvényes a törvényszék végzésének megkerülésére irányuló szándékkal új napirend felvételét kéri a Takarékbank közgyűlésére.

A hvg.hu birtokában lévő javaslat mindemellett nagyon kedvező kondíciókkal adja a kötvényt az FHB-érdekeltségnek. A cégnek egy évig lesz lehetősége a kötvények lejegyzésére, és amikor jelzi a hajlandóságát, a Takarékbank igazgatósága haladéktalanul elrendeli a kötvények kibocsátását. A kötvényekre a Takarékbank 3 havi budapesti bankközi kamat + 2 százalék éves kamatot fizet a Magyar Takarék Zrt.-nek. Az előterjesztők indoklást nem fűznek a javaslathoz. Nehéz is lenne, a javaslat ugyanis gyakorlatilag arról szól, hogy a Takarékbank felvesz egy 600 millió forintos kölcsönt, miközben azt aligha tudnák alátámasztani a javaslat előterjesztői, hogy a banknak sürgősen szüksége lenne erre a pénzre. Ugyanakkor egyáltalán nem is rejtegetik, hogy az ügy nem erről szól, hanem a posta megakasztott részvénypakettjéről.

Amennyiben a napirendi pontot sikerül a közgyűlés elé vinni, a közgyűlés várhatóan meg is szavazza azt. Ugyanis egyelőre még az MFB és a Magyar Posta a többségi tulajdonos, és a két állami részvénytulajdonos mindeddig az FHB érdekeit segítette érvényesülni. Ebben nincs is semmi meglepő, hiszen a takarékok integrációját tavaly nyár óta az FHB-hoz köthető szakemberek koordinálták. A Magyar Postát többségében olyan igazgatók irányítják, akik többek között 2012 végéig az FHB igazgatói voltak. Többek mellett ilyen Szarka Zsolt, a Magyar Posta vezérigazgatója, vagy például Lontai Dániel, aki a takarékokat kontrolláló integrációs szervezet vezetése mellett megkapta a posta egyik igazgatói posztját is. Lontai, aki Németh Lászlóné politikai tanácsadója egyúttal az MFB igazgatóságának elnöke, és a takarékbanki részvényeket értékesítő bizottság vezetője is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!